Amerika ublažava mere iako beleži najveći broj mrtvih u jednom danu

U samo 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama preminulo je 2.909 ljudi, prema podacima dobijenim u petak ujutru. To je najveći broj umrlih u jednom danu u toj zemlji i to u trenutku dok državni zvaničnici razmatraju ponovno otvaranje ekonomije i ublažavanje zabrane izlaska iz kuće.

U samo 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama preminulo je 2.909 ljudi.

Sjedinjene Države su upravo zabeležile najsmrtonosniji dan usled epidemije koronavirusa dok se širom te zemlje ublažavaju restrikcije uvedene s ciljem da se spreči širenje virusa, prenose podaci koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija.

Do 1. maja najveći broj žrtava u jednom danu bio je 2.471 i to 23. aprila. Državni zvaničnici su upozorili da je podatke o Covid-19 oboljenju teško analizirati jer često predstavljaju pacijente koji su oboleli i bili hospitalizovani pre nekoliko nedelja.

Epidemiolozi i zdravstveni radnici su upozorili da bi se virus mogao brzo raširiti u zajednicama koje do sada nisu iskusile veliku epidemiju, dok javnost postaje iscrpljena merama zabrane i dok se ponovo pokreće poslovanje.

Demonstranti u desetak američkih država je u petak zahtevalo da vlada ukine zabranu izlaska iz kuće i druge vanredne mere čiji je cilj usporavanje širenja koronavirusa. Protesti su se održali u Kaliforniji, Koloradu, Delaveru, Floridi, Ilinoisu, Nju Džerziju, Nju Meksiku, Njujorku, Tenesiju i Vašingtonu.

Veći broj država je otkrio planove za ponovno otvaranje a nekoliko njih, uključujući i Džordžiju, Južnu Karolinu, Tenesi i Teksas, već je počelo da dopušta neesencijalnim poslovanjima da počnu s radom.

U Njujorku više od 25.000 smrti od ukupnih 72.271 u Sjedinjenim Državama.

Država Njujork, koja je zabeležila više od 27 odsto svih potvrđenih slučajeva u Sjedinjenim Državama, prema podacima Džon Hopkins Univerziteta, podnela je najveći teret epidemije u Americi do sada. Zabeleženo je najmanje 25.000 od ukupnih 72.271 smrti od Covid-19 oboljenja.

Najsmrtonosniji dan od posledica Covid-19 oboljenja u Americi uporediv je sa brojem smrti koje je izazvao teroristički napad 11. septembra koji je u jednom danu odneo 2.973 života.

Vodeći američki epidemiolog upozorava da je prerano pokretanje društva i biznisa opasno.

Vodeći američki zdravstveni ekspert Dr Antoni Fauči je u intervjuu za CNN postavio javnosti sledeće retoričko pitanje: ”Koji broj smrtnih slučajeva ste spremni da prihvatite da bi ste se ranije vratili na nešto što želite da bude neki oblik normalnog života?” Takođe je upozorio da će doći do povratnog udarca koronavirusa ukoliko postoji prerana žurba da se ponovo pokrene društvo i biznis.

Do današnjeg dana Sjedinjene Države imaju skoro 1,2 miliona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 68.934 smrtnih slučajeva.

Prognoze predviđaju porast broja obolelih usled ukidanja restrikcija

Dve studije predviđaju da će epidemija Covid-19 u Sjedinjenim Državama postati još smrtonosnija.

Federalna agencija za upravljanje vanrednim stanjima predviđa da će do 1. juna broj dnevnih smrti usled koronavirusa iznositi oko 3 hiljade.

Nezavisno od njih, Institut za merenje i evaluaciju zdravlja sa Vašingtonskog Univerziteta procenjuje da će ukupan broj smrti u Sjedinjenim Državama do avgusta iznositi 135 hiljada.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!