Amfilohije je Vučića smatrao izdajnikom koji radi protiv interesa Srbije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatrao je Aleksandra Vučića izdajnikom i velikom neznalicom. “Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo”, izjavio je sredinom prošle godine.

mitropolit amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Foto: Printskrin Atlas TV)

Pored toga, Amfilohije je Vučića nazvao  i ”velikom neznalicom” u izjavi za podgoričke Vijesti komentarišući Vučićevu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

U otvoreni sukob sa Vučićem Amfilohije je ušao u maju prošle godine kada je optužio Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da je i on odgovoran što su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Vučić radi protiv interesa Srbije

Prema pisanju “Vijesti”, ta optužba je izneta tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve, kad je Amfilohije ponovio i optužbu da je Vučić izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Amfilohije se usprotivio odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve da dodeli orden Svetog Save Aleksandru Vučiću, u čemu ga je podržao veliki broj vladika.

Amfilohije se usprotivio odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve da dodeli orden Svetog Save Aleksandru Vučiću

“Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu“, izjavio je Amfilohije dan uči dodele ordena srpskom predsedniku.

Aleksandar Vučić nije lično odgovarao Amfilohiju već je to prepustio režimskim medijima u Srbiji koji su organizovali medijsku hajku. Novinska agencija Tanjug je objavila tekst, koji je pod naslovom “Amfilohije – političar u mantiji” preneo javni servis Srbije – RTS. Već dan nakon toga dnevni list “Alo” je optužio Amfilohija da je zajedno sa Milom Đukanovićem radio na otcepljenju Crne Gore.

Aleksandar Vučić je juče uputio telegram saučešća patrijarhu Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Vaša Svetosti, preosvećene vladike, sa žaljenjem smo primili vest o smrti Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija. Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji Njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju”, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je juče u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen u nedelju nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici.

“U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko-bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije”, navedeno je juče na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije i Kosova

Veliki deo javnosti smatra mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija, zbog uspešnog organizovanja litija protiv crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti koje su bile uvod u obaranje režima Mila Đukanovića, najzaslužnijim za pad Demokratske partije socijalista sa vlasti posle 30 godina.

”Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije i Kosova”, izjavio je svojevremeno Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!