BIA mučila člana Narodne stranke zbog podrške psovanju Vučića

Šabić: Zloupotrebe službenih ovlašćenja prete da postanu pravilo

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da je privođenje i maltretiranje građanina Konstantina Katića od strane pripadnika BIA, zbog sumnje da je navodno objavio tvit u kom je pozvao učesnike društvenih mreža da ponove gest Marka Vidojkovića, to jest da opsuju Aleksandra Vučića, postupanje na koje bi u iole uređenoj državi morali da reaguju i javno tužilaštvo i Zaštitnik građana.

rodoljub šabić

Rodoljub Šabić

Šabić je agenciji Beta kazao da i pod pretpostavkom da je Katić autor tog tvita ili čak i nekog još vulgarnijeg, to ne može biti opravdanje za ovakvo postupanje i ocenio da je zabrinjavajuće što učestali slični slučajevi govore da prekoračenja i zloupotrebe službenih ovlašćenja bezbednosnih struktura prete da postanu pravilo.

Ocenio je da je nedopustiv manir vlasti da psovke, uvrede ili vulgarne gestove, kad su upućeni funkcionerima, kvalifikuje kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

„Po Ustavu, svi građani moraju biti jednaki pred zakonom. Nikakva ‘elita’ nema pravo na poseban tretman. Funkcioneri koji se smatraju povređeni uvredom imaju isto pravo kao i drugi građani. Krivično delo uvrede predviđeno Krivičnim zakonikom goni se isključivo po privatnoj krivičnoj tužbi, tu nema mesta za angažman bezbednosnih struktura“, istakao je Šabić.

Objasnio je da funkcioneri koji se smatraju povređeni uvredom mogu da traže sudsku zaštitu podnošenjem privatne tužbe sudu, „dakle kao i drugi građani, a ne smeju u svrhu odmazde i zastrašivanja koristiti odnosno zloupotrebljavati državne mehanizme sile“.

Šabić smatra da vlast sve češće praktikuje da psovke i uvrede na račun funkcionera kvalifikuje kao krivično delo „ugrožavanja sigurnosti“ (član 138 Krivičnog zakonika).

„To je pravno nakaradno jer elentarna je stvar, nesporna u opštoj pravnoj teotriji i praksi, do skora i u našoj, da su dva uslova neophodna da bi se smatralo da neka objava na društvenim mrežama ugrožava nečiju sigurnost. Objava prvo, mora da izaziva osećaj straha kod osobe kojoj je usmerena i, drugo, mora i da bude i neposredno upućena i ostvariva. Psovke ili uvrede ili slični gestovi sasvim očigledno ne ispunjavaju taj uslov“ naglasio je advokat.

Uprkost tome, dodao je on, sve češće smo svedoci slučajeva privođenja, „informativnih razgovora“, i sličnih maltretmana.

„Neki su bili čak i ekstremno neprijatni, kao npr. slučaj građanke A.J.A. koju je nedavno Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno oslobodio, ocenjujući da njen psovački tvit upućen Vučiću, koji je bio osnov optužbe, ne predstavlja pretnju, već da bi njegova sadržina eventualno mogla da predstavlja obeležje krivičnog dela uvrede“, rekao je Šabić.

Podsetio je da je A.J.A. pre oslobađajuće presude više meseci provela u pritvoru, a da njen branilac nije uspeo da pobije kontroverzno mišljenje veštaka bila bi smeštena u duševnu bolnicu.

„Sve navedeno dobro je poznato i onima koji stoje iza ovakvih aktivnosti bezbednosnih struktura i tužilaštva. Reč je o nedopustivoj praksi koja je daleko od zakonom utvrđene uloge ovih organa, praksi čiji je pravi cilj da se izlaganjem maltretmanu zastraše ne samo oni koji koriste psovke i uvrede već u krajnjoj liniji svako ko se upusti u kritiku vlasti“, zaključio je advokat Rodoljub Šabić.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je juče da su pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) „skoro četiri časa maltretirali i mučili“ na beogradskom aerodromu Konstantina Katića jer su sumnjali da je na Tviteru podržao Marka Vidojkovića koji je javno vređao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ponoš je rekao i da su pripadnici BIA maltretirali, šamarali i terali Katića da kleči, te da su mu rekli da ne sme nikom da kaže šta dogodilo.

Krivična prijava zbog mučenja Konstantina Katića

Nikola Lakić, advokat Konstantina Katića, koga je, kako navode članovi Narodne stranke, BIA kidnapovala i više sati mučila zbog navodnog tvita podrške piscu Marku Vidojkoviću, najavljuje za Danas da će zbog svega što je njegov klijent pretrpio, uskoro biti podneta krivična prijava.

– Katić je otet u nedelju od strane pripadnika BIA, mučen više sati u prostorijama BIA na aerodromu Nikola Tesla. Sama otmica desila se na njegovom radnom mestu, na aerodromu gde inače i radi. Pripadnici BIA odveli su ga uz obrazloženje da moraju sa njim da porazgovaraju. Naravno da je razgovor trajao nekoliko minita, a nakon toga je usledilo višesatno mučenje, tortura uz veliki broj psovki, uvreda u maniru ŠTAZIJA, KGB-a, OZNE i UDBE – ističe za Danas Lakić, koji je inače član Resornog odbora za odbranu i bezbednost Narodne stranke.

Naš sagovornik dodaje da je mučenje trajalo puna četiri sata i da je Katić gotovo tri sata morao da kleči dok je dobijao udarce po glavi i telu.

Nikola Lakić, advokat Konstantina Katića, koga je, kako navode članovi Narodne stranke, BIA kidnapovala i više sati mučila zbog navodnog tvita podrške piscu Marku Vidojkoviću, najavljuje za Danas da će zbog svega što je njegov klijent pretrpio, uskoro biti podneta krivična prijava.

– Katić je otet u nedelju od strane pripadnika BIA, mučen više sati u prostorijama BIA na aerodromu Nikola Tesla. Sama otmica desila se na njegovom radnom mestu, na aerodromu gde inače i radi. Pripadnici BIA odveli su ga uz obrazloženje da moraju sa njim da porazgovaraju. Naravno da je razgovor trajao nekoliko minita, a nakon toga je usledilo višesatno mučenje, tortura uz veliki broj psovki, uvreda u maniru ŠTAZIJA, KGB-a, OZNE i UDBE – ističe za Danas Lakić, koji je inače član Resornog odbora za odbranu i bezbednost Narodne stranke.

Naš sagovornik dodaje da je mučenje trajalo puna četiri sata i da je Katić gotovo tri sata morao da kleči dok je dobijao udarce po glavi i telu.

– Naravno da je nakon svega što mu se izdešavalo uplašen za život i bezbednost kako svoj tako i svoje porodice. Kako i ne bi bio kada vam preti služba koja je u svojoj istoriji ubila jednog predsednika države, jednog premijera, novinara Slavka Ćuruviju i učinila niz zločina nad sopstvenim narodom. Vekika sreća u celoj ovoj nesreći koja je zadesila Katića i njegovu porodicu jeste da Narodna stranka ima ozbiljan pravni tim koji čine ugledni advokati i koji će podneti krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe koja ga je otela i mučila, zaštititi ga, ali i obratiti se Zaštitniku građana da hitno u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzme neophodne korake kako bi došlo do sankcije prema učiniocima ovog dela i kako bi se utvrdile sve nepravilnosti u radu BIA – naglašava Lakić.

On dodaje da takođe zahtevaju hitnu smenu Bratislava Gašića direktora BIA “jer ova dešavanja moraju da za krajnju posledicu imaju i smenu onog koji voli novinarke koje kleče, a sada otima građane Srbije da bi klečali pred njegovim službenicima”.

Gajić: Gašić mora da bude smenjen zbog torture agenata BIA nad Katićem

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je “nezakonito hapšenje” člana te stranke Konstantina Katića, koga su agenti Bezbednosno-informativne agencije “mučili i tukli četiri sata” zbog tvita koji nije objavljen na njegovom Tviter nalogu, ozbiljno upozorenje gradjanima “na šta je…

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je ranije danas da su pripadnici BIA nezakonito priveli Katića u prostorije Agencije na aerodromu i da su ga gotovo četiri sata tukli, maltretirali i terali ga da kleči zbog sumnje da je on objavio tvit u kojem je podržao uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„BIA nema dokaze da je Katić autor tvita i on to nije priznao, a onda su nad njim sproveli višesatnu torturu i pretili mu da više neće videti ćerku. Tvit je, inače, potpuno beznačajan, i svodi se na psovke“, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da su agenti BIA počinili krivična dela za koja su zaprećene zatvorske kazne duže od 10 godina.

„Pošto ljudi iz BIA rade tako kako rade, ostavili su mnogo tragova, znamo ime agenta BIA koji je isledjivao Katića i znamo njihove brojeve telefona“, rekao je Gajić.

„Katić je pre nego što su mu isključili telefon uspeo da obavesti advokata iz Narodne stranke Nikolu Lakića da je priveden i pošto je insistirao da neće sa njima da razgovara bez prisustva svog advokata koji je otišao da proveri šta se dogodilo, oni su ga pustili posle gotovo četiri sata“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su pripadnici BIA pravosnažno osudjeni za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, ubistvo premijera Zorana Djindjića i za dva pokušaja ubistva predsednika SPO-a Vuka Draškovića, a ponovo im se sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Sada ta služba, koja nažalost nikada nije reformisana, deluje kao ispostava partije na vlasti i sebi dozvoljava da tuče i psihički zlostavlja običnog gradjanina zbog sumnje da je objavio bezazlen tvit, a BIA bi trebalo da se bavi sofisticiranim poslovima obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite države“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je „režim jasno pokazao svoje namere“ i Nacrtom zakona o policiji, koji je nedavno povučen.

„Taj nacrt je pokazao da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin planirao da kriminalce i gangstere uvuče u redove policije, a omogućavao je i neprekidno praćenje gradjana kamerama i propisivao zabranu snimanja policajaca dok krše zakonska ovlašćenja, tuku i maltretiraju gradjane“, rekao je Gajić.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović rekao je da je u Nišu otvorena Narodna kancelarija u kojoj će biti angažovani advokati koji će pomagati gradjanima suočenim sa pritiscima na poslu zbog svog političkog angažmana i „svim gradjanima koji trpe represiju režima“.

Stefanović: Osuda maltetiranja člana Narodne stranke i smena Gašića

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da najoštrije osuđuje potpuno nezakonito privođenje, maltretiranje i šamaranje Konstantina Katića, člana Narodne stranke, od strane tri člana BIA na Beogradskom aerodromu.

„Partijska tajna služba SNS se više ne bavi zaštitom države i bezbednošću građana Srbije, već pod komandom Bate Gašića i njegovog šefa Vučića, tuče, privodi bez pravnog osnova, prati, preti i prisluškuje građane koji smetaju modernim naprednjačkim vezirima“, navodi zamenik predsednika SSP Borko Stefanović.

Napominje da maltretiranje Katića „neodoljivo podseća na postupanje Gestapoa ili Štazija“ i zahteva da Gašić hitno bude smenjen.

On je istakao da je pravljenje partijske tajne policije od BIA i srozavanje ugleda tako važne bezbednosne institucije naše države je isključivo u funkciji zaštite i dodvoravanja vrhu režima SNS i posledica je višegodišnjeg primanja partijskih ljudi u BIA, praćenja i prisluškivanja opozicije i novinara, „dok im istovremeno promiču dileri droge, mafijaši i teroristi jer su u sprezi sa režimom“.

Zato Narodna stranka i njen član Konstantin Katić imaju svu podršku SSP, uz obećanje da će nakon pada ovog nenarodnog režima zakon i pravda stvoriti novu BIA koja će raditi isključivo u interesu države i naroda, a ne bilo koje stranke ili mafije, rekao je zamenik predsednika SSP-a.

Izvor: Beta, Danas, Radio Sto Plus, sajt Narodne stranke, tv Nova.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!