CRTA: Bez nepravilnosti izlaznost bi bila manja, oko 45 odsto

Ovi izbori bili su najgori od svih koje je CRTA posmatrala od 2016. godine, na njima je zabeleženo duplo više nepravilnosti i incidenata nego četiri godine ranije i minimalno su ispunjavali demokratske standarde, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, koja je bila posmatrač na izborima. Prema podacima ove organizacije, nepravilnosti su bile usmerene na podizanje izlaznosti i bez njih bi izlaznost bila manja za oko četiri procenta poena, odnosno oko 45 odsto.

Nedeljkov je precizirao da su izbori bili najgori do sada posmatrani u celini – od predizbornog procesa do samog izbornog dana.

Na osnovu preliminarne analize izbornog dana, nepravilnosti i incidenti su zabeleženi na osam do deset odsto biračkih mesta, što je prema podacima CRTA duplo više nego na izborima 2016.

Nedeljkov napominje da su nepravilnosti bile usmerene pre svega da bi se podigla izlaznost na izbore, a da bi bez njih ona bila manja za oko četiri procentna poena, odnosno oko 45 odsto.

“Rezultati u izbornom danu nisu lažirani, ali je pitanje načina na koji je formirana izborna volja građana”, rekao je Nedeljkov

Prema podacima ove posmatračke misije, izlaznost na parlamentarnim izborima je bila 49 odsto, uz marginu greške od 1,2 odsto. Srpska napredna stranka je osvojila 60,41 odsto, uz marginu greške od 1,1 odsto, Socijalistička partija Srbija 10,32 odsto, uz marginu od 0,46 odsto, dok je SPAS Aleksandra Šapića osvojio 3,95 odsto, uz marginu greške od 0,34 odsto.

Nedeljkov je rekao i da se još analiziraju podaci, zbog čega ne bi mogao detaljnije da govori o “ubrzanju” izlaznosti u poslednja tri sata glasanja, navodeći da je praksa i u najdemokratskim zemljama sveta da stranke ubrzaju svoje glasače da izađu na izbore.

“Videćemo da li je do povećanja izlaznosti došlo slobodnom voljom birača ili je to bio odraz nečega drugog”, kazao je Nedeljkov.

Crta je zabeležila nepravilnosti u vidu kupovine glasova, pritisaka na birače van biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića, vođenje paralelne evidencije izašlih birača, višestruko glasanje jedne iste osobe, kao i glasanje bez dokumenata.

“Na osnovu prikupljenih dokaza, Crta će podnositi prijave nadležnim institucijama i o tome ćemo obaveštavati javnost”, najavio je Nedeljkov.

On je dodao da u predizbornoj kampanji nije postojala ravnopravnost učesnika na izborima, bila je prisutna intenzivna funkcionerska kampanja, zloupoteba javnih resursa, a ključna pravila igre su promenjena tokom samog izbornog procesa.

“Ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde, ali njihovo održavanje ugrožava demokratiju jer svaki sledeći će biti lošiji a stanje demokratije lošije nego u ovom trenutku”, naglasio je Nedeljkov.

Pavle Dimitrijević iz pravnog tima CRTA rekao je da su policiji podnete tri prijave zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom izbornog dana. Prijave s eodnose na takozvani bugarski voz u Zrenjaninu i Požarevcu, kao i kupovinu glasova u Zrenjaninu.

Izvor: N1, Video: Nova S

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!