Da li će pojeftiniti polovni automobili?

Cene polovnih automobila dostigle su najviši nivo u istoriji, a prema izveštaju Volkswagenovog odeljenja za finansije, očekuje se da će uskoro pasti.

Anthony Bandmann, šef prodaje u ovoj kompaniji, izjavio je da se trenutno nalazimo na vrhuncu rasta cena.

Nedostaci u nabavci i smanjenje proizvodnje u fabrikama automobila doveli su do povećanja cena polovnih automobila na nemačkom tržištu za 20-25% iznad dugogodišnjeg proseka, prema izveštaju Fenixa.

Direktor finansijskih usluga Volkswagena, Christian Dahlheim, i direktor finansija Frank Fiedler slažu se s procenom da će se trend uskoro okrenuti i cene će početi da padaju. Fiedler pripisuje očekivani pad cena oprezu kupaca zbog očekivane recesije.

Osim nedostatka novih vozila, rat u Ukrajini i završetak perioda jeftinih kredita takođe imaju uticaj na tržište polovnih automobila.

Ako ste vlasnik polovnog automobila i nemate dovoljno novca da kupite novi ili bolji polovni automobil, postoji nekoliko načina kako se možete snaći s popravkom automobila koji već imate. Evo nekoliko korisnih saveta:

Pronađite pouzdanog mehaničara – Ključno je pronaći mehaničara koji je stručan i pouzdan. Tražite preporuke od prijatelja, članova porodice ili kolega kako biste pronašli kvalifikovanu osobu koja će popraviti vaš automobil po razumnoj ceni. Ako ste sami vešti u popravljanju automobila, možete pokušati sami s popravkom nekih manjih problema.

Napravite listu prioritetnih popravki – Ako ne možete da priuštite sve potrebne popravke odjednom, važno je da ih prioritizujete prema njihovoj važnosti. Fokusirajte se na nužne popravke koje će osigurati sigurnost i ispravno funkcionisanje automobila. Ostale manje hitne popravke možete odložiti dok budete imali dovoljno sredstava.

Istražite rezervne delove – Umesto da kupujete nove delove od proizvođača, istražite mogućnosti rezervnih delova. Rezervni delovi često su jeftiniji, ali i dalje mogu biti visokog kvaliteta i odgovarati vašem automobilu. Proverite lokalne trgovine automobilskih delova, razne online trgovine ili oglasne platforme za pronalaženje povoljnih delova.

Redovno održavanje – Redovno održavanje vašeg automobila može pomoći u sprečavanju većih problema i dugoročno smanjiti troškove popravaka. Redovne promene ulja, provere guma, zamena filtera vazduha i provera tečnosti mogu produžiti životni vek automobila i smanjiti potrebu za skupim popravkama.

Samopomoć – Naučite neke osnovne veštine popravljanja automobila kako biste sami rešili manje probleme. Postoje mnogi online resursi, poput video tutoriala i foruma, koji mogu pružiti korisne informacije o popravkama. Međutim, budite oprezni i nemojte se upuštati u složene popravke ako niste sigurni u svoje veštine ili ako bi mogli prouzrokovati veće probleme.

Planirajte budžet – Ako znate da će vaš automobil zahtevati veće popravke u budućnosti, važno je da planirate budžet za takve troškove. Postavite sebi cilj da redovno odvajate određeni iznos novca za popravke automobila kako biste imali sredstva kada dođe do neplaniranih kvarova.

Prodaja delova ili recikliranje – Ako imate stariji automobil koji ne može da se popravi ili nije vredan ulaganja, razmislite o prodaji njegovih delova ili recikliranju. Delovi koji su još uvek funkcionalni mogu biti vredni drugim vlasnicima automobila, dok će recikliranje omogućiti pravilno odlaganje automobila i moguće zaraditi nešto novca.

Popravka automobila koji već posedujete, možete produžiti njegov životni vek i postići sigurnu vožnju bez potrebe za kupovinom novog ili skupljeg vozila. Pametno upravljanje sredstvima i praćenje potrebnih popravaka pomoći će vam da se snađete i održite automobil u funkcionalnom stanju.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!