Đilas kaže da je Vučić svakog građanina zadužio za 5 hiljada evra

Srbija se ukupno zadužila ili će u narednom periodu povući kredite ukupne vrednosti od 50 milijardi evra, od toga samo prema Kini zadužila se za iznos od 11 milijardi evra, saopštio je na konferenciji za novinare Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Đilas je na konferenciji za novinare rekao da se vlast od 2012. godine zadužila 12 milijardi evra, a da je zvaničan dug na današnji dan 27 milijardi evra, što su, kaže, sredstva koje je država već povukla. Đilas je rekao i da je zvanični dug Srbije 27 milijardi evra, a zapravo 50,4 milijarde, jer, kako je naveo, tu moraju da se uračunaju zaduženja kroz razne međunarodne ugovore, sporazume, javno date garancije Srbije i ono što će stići kada se povuku već tako dogovorena sredstva.

Ovaj režim zadužio je svakog građanina Srbije za 5.040 evra, svaki čovek, svako dete koje se rodi, rađa se sa dugom od 5.040 evra.

“Ovaj režim zadužio je svakog građanina Srbije za 5.040 evra, svaki čovek, svako dete koje se rodi, rađa se sa dugom od 5.040 evra. Jedna tročlana porodica zadužena je 15.120 evra. To je 30 prosečnih plata”, kazao je.

“Srbija duguje 50,4 milijarde evra ili će dugovati narednih nekoliko godina kada ta sredstva budu povučena”, rekao je Đilas i tvrdi da Srbija najviše duguje Кini, dok su povoljniji krediti, na primer kod Svetske banke ili EBRD-a uzeti na manje iznose.

“Za većinu ovih projekata mi sredstva uzimamo od stranih država ili fondova uz ograničenje da nema tendera ili su fingirani, pod uslovima koji su lošiji od onih koji su na tržištu, i te infrastrukturne projekte izvode turske, kineske firme se svojim radnicima, mehanizacijom, a i materijalima iz svojih zemalja”, naveo je.

Đilas je, govoreći o stranim investicijama, rekao da prema zvaničnim podacima NBS one iznose za sedam prethodnih godina 16,8 milijardi evra, ali je primetio da je neobično da su najveći investitori iz Holandije, koji su investirali oko 3,65 milijardi evra, uz opasku da nikog ne optužuje, ali da pita vidi li neko te investicije iz Holandije.

Đilas tvrdi da ima jako puno para u Srbiji koje su proizvod korupcije, sive ekonomije, a koje su navodno iznete iz zemlje na razna mesta, ofšor kompanije, a onda legalizovane i kroz navodne investicije vraćene u Srbiju.

Mihajlović: Đilasove kritike mogu da prođu samo kod onih sa kratkim pamćenjem

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da Đilasove kritike o sadašnjoj ekonomskoj politici mogu da prođu samo kod ljudi koji imaju kratko pamćenje.

“Prevarili ste se ako računate na kratko pamćenje građana Srbije. To najbolje pokazuju loši rezultati opozicionih stranaka na izborima na kojima učestvuju, kao i nisko poverenje koje opozicioni političari imaju kod građana, a koji ih ne žele na vlasti”, rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi, povodom današnje konferencije za novinare Dragana Đilasa.

Ona je rekla da su “od Đilasove vlasti nasleđeni dugovi, zatvorene fabrike i nezavršeni projekti”.

“Licemerni su pokušaji Đilasa da kritikuje nove investicije, nove fabrike i da pokuša građane Srbije da ubedi da im je bilo bolje u vreme kad se u Srbiji nije gradilo i nije ulagalo, ali je cvetao posao njegovim kompanijama”, dodala je Mihajlović.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!