Doktor Kon i glavni razlog njegovog najvećeg profesionalnog poraza

U izvornom značenju reč ”idiot” označava osobu koja nije zainteresovana za politiku. U antičkoj Grčkoj, iz koje ta reč potiče, idiotom je nazivana osoba koja se ne bavi političkim pitanjima nego samo sopstvenim interesom.

Perikle, čuveni grčki državnik, isticao je da se građanin Atine ”stara o životu države, kao i o svome vlastitome, kao i o tome da dovoljnim razmišljanjem uspe da shvati ono što se tiče svih”. ”Mi smi jedini koji čoveka, koji uopšte ne učestvuje u politici, ne smatramo građaninom već beskorisnim”, tvrdio je.

Karakter je čoveka sudbina, tvrdio je čuveni antički mislilac Heraklit.

U razlozima doktor Konove ”istorijske greške”, kako je on nazvao gubitak kontrole nad epidemijom koronavirusa, a što je bolje nazvati ”istorijskim porazom”, udela imaju i njegov karakter i njegovo insistiranje na tome da se ne bavi politikom i da ne kritikuje političare na vlasti.

predrag kon

”Vučić je moj predsednik i neću da ga kritikujem!”, izjavio je doktor Kon u Utisku nedelje. Epidemiolog Zoran Radovanović mu je na to odgovorio: ”Ja ga kritikujem baš zato što je moj predsednik”.

Doktor Kon ne želi da se bavi politikom pa mu je, na tako odgovornoj poziciji, ostalo jedino da se bavi političarenjem.

U njegovom sopstvenom interesu možda je da ne kritikuje predsednika ali to svakako nije u interesu države i naroda, na šta mu je upravo i ukazao njegov kolega i profesor Zoran Radovanović.

Možda doktor Kon ne želi da kritikuje vlast jer smatra da to nije u njegovom sopstvenom interesu a možda i zato što se kao pripadnik manjinskog naroda u Srbiji ne oseća dovoljno slobodnim da ukazuje na greške vlasti.

U čemu god da su razlozi – posledice su iste. Epidemija je izmakla kontroli i to nakon što je počela da jenjava i nakon što se narod žrtvovao trpeći jedan od najrigoroznijih karantina koji je igde uveden.

Doktor Kon bi se uspešno izborio sa epidemijom da je shvatio da se građani ne protive epidemiološkim merama već policijskom času i zloupotrebi policijskog časa od strane Aleksandra Vučića i ostalih predstavnika vlasti, da nije zažmurio na povratak epidemije otišavši na ”odmor” usred epidemije i to najverovatnije kako bi imao opravdanje što nije kritikovao predizborne aktivnosti usred epidemije.

Možda doktor Konova kritika ništa ne bi promenila u bahatom ponašanju Aleksandra Vučića, ali bi bar doktor Kon pred sugrađanima i svojom savešću bio čist i bezbrižan. Aleksandar Vučić je svakako najodgovorniji za povratak epidemije o čemu smo već pisali u tekstu: Vučić je kriv za širenje epidemije a ne protesti – jer je napravio sistem u kojem se kritika neprestano potiskuje i guši.

Možda nije dovoljno ”spasiti svoju dušu” kritikujući neku lošu pojavu ali nekada je to jedino što možemo i moramo da učinimo. Kada bi svi građani – a posebno oni koji su trenutno na odgovornim pozicijama u državi (sudije, tužioci, novinari, intelektualci, itd) – kritički razmišljali i bavili se politikom na način da rade u opštem interesu, situacija u našem društvu ne bi bila tako katastrofalna.

REDAKCIJSKI KOMENTAR

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!