Dr. Nestorović nastavlja neometano da dezinformiše javnost

Gostujući danas u jutarnjem programu TV ”Prva” pulmolog dr Branimir Nestorović nastavio je sa iznošenjem neproverenih i netačnih informacija.

Naime, ovaj doktor, najpoznatiji široj javnosti po svojim čudnim izjavama o tome kako je Nikola Tesla slao predmete u budućnost i prošlost i vraćao ih nazad, kao i po shvatanju koronavirusa kao najsmešnijeg virusa, i preporučivanju ženama da slobodno idu u šoping u Milano – i to dok je tamo epidemija bila u jeku, ovoga puta je govorio o poreklu i nastanku koronavirusa.

Naime, dr Nestorović je izjavio, na osnovu navodnih istraživanja stručnjaka širom sveta, da virus nije potekao sa pijace u Vuhanu, već da se procenjuje da je ”pobegao” iz neke od laboratorija. ”Priča o slepom mišu se više ne pominje, pijaca u Vuhanu nije izvorište virusa korona. Odakle je tačno došao sumnjam da ćemo saznati, jer su Kinezi zabranili međunarodna istraživanja na njihovoj teritoriji.”, izjavio je doktor Nestorović.

Njegova izjava da su Kinezi zabranili međunarodna istraživanja najvećim delom nije tačna. Naime, Kineska vlast je odlučila da dozvolu za istraživanje dodeli naučnicima Svetske zdravstvene organizacije ali ne i nekoj međudržavnoj komisiji na kojoj su insistirale Sjedinjene Američke Države.

Zatim, izjava da istraživanja stručnjaka širom sveta procenuju da je virus ”pobegao” iz neke od laboratorija je u potpunosti netačna. Ne samo da ne postoji nijedno istraživanje koje dokazuje ili ”procenjuje” da je poreklo virusa veštačko ili da se virus otrgao kontroli u laboratorijskim uslovima, već, nasuprot tome, postoji široki konsenzus naučne zajednice da ovaj virus ”nije napravio čovek niti je genetski modifikovan”. Na taj široki naučni konsenzus i na svoju saglasnost s njim ukazuje i saopštenje američke obaveštajne zajednice (vidi ovde) Takođe, oni se u saopštenju obavezuju da će nastaviti da istražuju informacije i podatke kako bi utvrdili da li je epidemija nastala putem kontakta sa zaraženim životinjama ili je bila rezultat nesreće u laboratoriji u Vuhanu”.

Dakle, navodi dr Nestorovića da naučna zajednica i njihova istraživanja procenjuju da je virus ”pobegao” iz neke od laboratorija su netačni. Takva istraživanja ne postoje niti američka obaveštajna zajednica ima bilo kakve precizne podatke o tome. Postoje samo brojna nagađanja i spekulacije na društvenim mrežama i sumnjivim portalima širom planete koji traju od samog početka epidemije.

Pored toga, treba imati u vidu pisanje Njujork Tajmsa da Trampova administracija vrši pritisak na pripadnike američke obaveštajne zajednice da pribave dokaz koji bi potvrdio tvrdnje da je epidemija koronavirusa nastala u kineskim državnim laboratorijama. Takav dokaz Trampu je potreban iz političkih razloga u svom kontinuiranom obračunu sa Kinom.

Naučna istraživanja uporno odbacuju nagađanja da je virus napravljen kao oblik biološkog oružja. Naučnici beleže da studije pokazuju da je poreklo virusa životinjsko – najverovatnije su u pitanju slepi miševi.

Virusi mogu biti napravljeni za svrhe istraživanja. Na primer, ispitivanja njegovih mogućnosti da izazove oboljenja, ili ispitivanja kako bi u budućnosti virus mogao da mutira. Ali američka studija genoma koronavirusa iz marta ove godine nije našla nijednu naznaku da je ovaj virus proizvod ljudskog inženjeringa. ”Upoređivanjem dostupnih podataka o genomskim sekvencama za poznate sojeve koronavirusa, možemo jasno da potvrdimo da je Sars-CoV-2 nastao prirodnim procesima”, izjavio je koautor studije Kristijan Andersen iz Scripps Research ustanove iz Kalifornije.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!