Epidemiolog Radovanović: Krizni štab je prikazivao javnosti lažne podatke

Tog 7. maja kada je ukinuto vanredno stanje kao da je pala bomba na Krizni štab, nestali su, prešli na rezervne položaje, kao da je tad doneta odluka – izbori su važniji od zdravlja, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović u emisiji Tema jutra televizije N1. “To je bila politika i sve vreme od tada ide se na prikrivanje”, kazao je.

“Nestrpljivo čekate da prođu izbori pa da obznanite ono što je svima jasno. Svi znaju da nije onako kako je prikrivano i zataškavano, porazno je što su prećutno prihvatili da su brojevi veći, što je strašno. Ne može niko iz Kriznog štaba da kaže – pojma nisam imao, jer je to još veće ukopavanje”, dodaje on.Kolege iz Kriznog štaba, navodi Radovanović, izbegavale su da se pojave na televiziji jer ne možete da kažete – ako se bude pogoršalo stanje primenjivaćete mere, kad vam je jasno da je situacija već loša i ozbiljna.

Doneta je odluka da su izbori važniji od zdravlja građana

Radovanović je naveo i da je “tragično” ako u Kriznom štabu “pojma nisu imali da li je manje od 100 obolelih dnevno ili 400”.

“Nije to bilo svesno igranje sa životima ljudi nego igranje na rudu. Ovo je – ćuti, zažmuri, samo da se ne sazna, do izbora, pa šta možemo, borićemo se sa posledicama”, kaže.

Kako je dodao, oni tačno znaju da je prikrivanje proteklih nedelja bilo katastrofalno i kritično.

“To je azbuka epidemiološkog rada, kada ukinete vanredno stanje, mere povlačite jednu po jednu, i to traje nedeljama, umesto toga mi smo pustili sve mere… nije rešenje da onda umesto stvarnog broja držite na ispod sto”, ističe.

Govoreći o kredibilitetu članova Kriznog štaba, on je ocenio da su se “ugruvali jako”.

“Bolje bi bilo da su podneli ostavke tog 7. maja. Sve te aktivnosti koje su dopustili, a jasno je ako idu izbori moraju da idu mitinzi, onda moraju i sportski događaji… sve je to bio interes koji je protivan osnovnim epidemiološkim principima”, dodao je.

Govoreći o podacima BIRN-a o obolelima i preminulim, Radovanović je kazao i da je svima moralo da bude indikativno kada je prestalo da se objavljuje u dnevnim bilansu odakle je preminuli.

“Ti podaci su inače poseban skandal, to su brojevi koji se nikada nisu slagali, koliko je to apsurdno, da brojevi koje sabirate ne slažu se. I cilj je bio da se ne zna prava istina. A Batut je krovna ustanova zdravlja u Srbiji. Kao da je bio dodati bahati pristup – lažemo, pa šta? Jasno je bilo da ti podaci nisu tačni”, navodi.

Građani sad imaju apsolutno razloga da sumnjaju u sve što dolazi iz zvaničnih izvora.

Građani sad imaju apsolutno razloga, kaže gost N1, da sumnjaju u sve što dolazi iz zvaničnih izvora.

Prema njegovim rečima, nove mere Kriznog štaba uvedene su dok je štab bio na muci da objasni zašto to nije urađeno ranije. “Da su izašli sa nekim energičnijim merama bilo bi tačno da je to bilo zbog izbora. Bilo bi suviše providno da su oruđe u rukama vlasti”, kaže.

On smatra da će Krizni štab morati narednih dana da uvodi sve primerenije mere koje odgovaraju situaciji, poput zabrana skupova. “To nije trebalo dozvoliti, kao ni međugradski saobraćaj”, zaključio je.

Trenutna epidemiološka situacija zahteva vraćanje mera, upozorio je on.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!