Firma osnovana dan pre medijskog konkursa dobila oko šest miliona dinara

Komisija Grada Beograda imenovana za sprovođenje konkursa za medije dodelila je firmi “Videoton” vlasnice Jelene Rašović 5,9 miliona dinara za projekat “Zeleno je zdravo”, uprkos tome što je ova firma osnovana dan pre raspisivanja konkursa.

Kako piše Pištaljka, komisija je utvrdila da je projekat “u skladu sa namenom sredstava” predviđenih za konkurs i da se njime “ostvaruje cilj javnog interesa”, dok isti kriterijum nije imala prema medijima koji postoje godinama i bave se ozbiljnim istraživačkim radom.
I na ovogodišnjem konkursu primećuje se nastavak trenda dodele novca medijima bliskim vlasti, tabloidima koji krše Kodeks novinara i koja zbog toga ne bi trebalo da dobiju javna sredstva, kao i privrednim društvima koja nisu poznata po proizvodnji medijskog sadržaja.
Studio B je ponovo korisnik značajnih sredstava – 4,3 miliona za projekat “Život u Beogradu”, oko 4,2 miliona za projekat “Internet – današnji način odrastanja”, oko 4,5 miliona za projekat “U službi građana”.
Tu su i Alo sa 5,7 miliona, Informer sa ukupno 5,9 miliona dinara na dva projekta (jedan preko izdavača “Insajder tima”, drugi preko firme-ćerke “Info IT medija”), “Adrija medija”, izdavač Kurira sa četiri projekta od po milion dinara, televizija Hepi sa projektom “Prelo u Beogradu” za koje je predloženo sufinansiranje od 2,5 miliona, televizija SOS kanal plus sa dva projekta od po 2.100.000 dinara. Od starih znanaca tu su još “Glas nacije d.o.o”, “Brender”, “Kopernikus”, “Video kalibrejšn” i “Zofin”.
Pištaljka piše da je njen predlog da istražuje korupciju u Beogradu po četvrti put odbijen. Prethodnih godina je gradska vlast odbijala Pištaljkine predloge pod izgovorom da istraživanje korupcije “nije u javnom interesu”, ali ovog puta, pošto je Pištaljka nedavno dobila spor pred Upravnim sudom, naveli su da budžet projekta “nije dovoljno razrađen”.
Posle pomenute tužbe Pištaljke, odnosno njenog izdavača – Udruženja Eutopija, Upravni sud je poništio odluku Sekretarijata za informisanje iz 2017. i naložio mu da je valjano obrazloži. Sekretarijat je krajem prošle godine izdao novo rešenje kojim je Pištaljku ponovo odbio. Pošto ni to rešenje nije sadržalo obrazloženje, Pištaljka je još jednom podnela tužbu Upravnom sudu.
Komisija je na raspolaganju imala 85 miliona dinara, ali je rasporedila 79,7 miliona, ne obrazloživši zašto je više od pet miliona dinara ostavila u gradskoj kasi.
U komisiji koja je odlučivala o projektima nije bilo predstavnika nijednog poznatog novinarskog udruženja, već su je činili Velimir Petrušić, predstavljen kao nezavisni stručnjak za medije, Goran Anđelković na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, Biljana Ratković Njegovan na predlog Društva novinara Vojvodine, Zorana Bogdanović na predlog udruženja “ComNet” i Zorica Karanović, takođe zvanično predstavljena kao nezavisni stručnjak za medije.
Priču u celini pročitajte OVDE na sajtu Pištaljka.
spektrum kooperativa
Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!