Inicijativa za poništavanje izbora podneta Ustavnom sudu

Lider pokreta Dveri Boško Obradović podneo je Ustavnom sudu inicijativu za poništavanje izbora zbog, kako je rekao, menjanja izbornih zakona u izbornoj godini.

Obradović je naveo i da proces konstituisanja Narodne skupštine treba da bude prekinut sve dok se Ustavni sud ne izjasni o regularnosti izbora.

“Ukoliko postoji Ustavni sud Srbije, da on donese jedinu moguću presudu, a to je ocena da se izmene dva izborna zakona antiustavne. Da time nastupa ništavnost, odnosno poništavanje izbornog procesa na svim izbornim novima, što otvara prostor za potpuno nove izbore u celoj Srbiji”, rekao je Obradović ispred Ustavnog suda.

U izjavi za TV Nova, potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević izneo je svoje mišljenje da će ta inicijativa propasti iako je Boško Obradović u pravu: ”Potpisi u drugom izbornom piku, overa potpisa u buregdžinicama i poslastičarnicama, sve je mimo zakona i ustava. Cenzus je smanjivan, 2.000 Mađara je glasalo u vranju, pa dama koja pokazuje iza paravana građanima gde da glasaju, izbori su sve samo ne legalni i legitimni. Od 49 jedva navučenih procenata, bar 15 je ukradeno, bacano je lopatama. Navodno je 60 odsto glasalo za SNS i tu se kralo bagerima i lopatama”.

Kaže i da je samo jedna situacija, u kojoj žena pokazuje sugrađanima kako da glasaju, dovoljna da se izbori ponište.

“Da ne pričam o zloupotrebi medija, do koje mere su svi koji su izašli bili hendikepirani da ne mogu da trepnu na televiziji, da su dobijali prostor na javnom servisu na način na koji se daju kapi za nos. Šta je dovoljno da bi jedni izbori bili proglašeni nelegitimnim”.

“Opozicija će insistirati da izbori budu korektni, već sutra ili prekosutra treba da ima kandidate za gradonačelnike ili predsednika države i krene sa uvođenjem u posao tih osoba i njihovoj medijskoj prezentaciji. Koliko briljantnih umova ima u ovoj zemlji, pa jadna nam majka ako ne možemo da nađemo protivkandidata Vučiću. On je sebi natovario balast, upisao je fakultet koji je težak i zahteva dosta prakse i biće hendikepiran u predsedničkoj kampanji i treba ga iskoristiti”, kaže Siniša Kovačević.

Govoreći o obraćanju opozicije evroparlamentarcima, Kovačević kaže da ne očekuje da će izveštaji evroposlanika nešto promeniti i poručuje da ne moramo po komšiluku da tražimo pomoć da bi izbori bili legitimni.

“Nema pomoći dok sebe ne dovedemo poznaniju prava, da je glas naroda glas Boga, nema potrebe da nam neko drugi pomaže. Ne možete dovesti strane posmatrače da jure tetovirane klipane po haustorima. Sami moramo razumeti do koje mere su izbori bitan datum i tada nam pomoć neće biti potrebna. Ovde su stvari takve, jer se vlast shvata kao kraći put do privilegija, a ne kao teret odgovornosti. Sve dok je tako neće biti ni kvalitetnijih ni boljih izbora”, smatra potpredsednik Narodne stranke.

Na pitanje kako do te situacije, Kovačević odgovara – uz pomoć međunarodne zajednice, ali da ta pomoć bude pravovremena.

“Međunarodna zajednica treba blagovremeno da uputi dobronamernu pomoć, ne mešajući se u izbornu volju, a to mora bit godinu dana pre izbora. Šta traži SZS – samo pristup medijma u dužem vremenskom peridodu. Međunarodna zajednica da izvrši pritisak na emitere sa nacionalnom frekvencijom da budu korektni, da ne budu servis jednog čoveka. Ako imate nameru da predsednički izbori budu korektni i fer, onda sad treba početi sa pripremom izbora. To podrazumeva da vrli predsednik nema tapiju na sve medije, da mora izaći na duele”, kaže Kovačević.

Zato, kaže, opozicija treba da istakne kandidate za gradonačelnike i predsednika Srbije i krene sa njihovom medijskom prezentacijom. Ne veruje da vladika Grigorije želi da bude kandidat na izborima.

“Mislim da je vladika svoj put obeležio mantijom i teško je očekivati da se toga liši i uđe u kaljugu sprske politike. Ukoliko bi pristao, mene bi to obradovalo”, rekao je Kovačević.

Kada su u pitanju protesti koji su se održavali u Beogradu, Kovačević je rekao da je “naša sklonost ka disperziji neverovatna”, uporedivši ih sa grupisanjem navijača na stadionu.

“Imali ste građaniste, religiozne fanatike, hipstere, ti protesti su imali šansu da su se na vreme lišili agresije. Video sam jednu situaciju, kada mlada žena mladiću koji je pokušao da se pridruži, govori beži s tom zastavom Srbije.. Kako da se borite poritv diktature ako vam smeta zastava svoje zemnlje. To što su tamo neki lideri opozicije najureni nije bilo spontano, to je bilo organizovano. Grupa koja je bila najbliža policiji je policija i posle je išla na pivo s komandirima. Zna se ko su ljudi koji su tukli, zna se ko su ubačeni među demonstrante, ko je šutirao hendikepiranog u Novom Sadu, ništa se ne može sakriti”, navodi.

Izvor: TV Nova; Foto: Printskrin N1

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!