Koronavirus je mutirao i postao zarazniji, otkrila je nova studija

Koronavirus koji se pre četiri meseca pojavio u kineskom gradu Vuhan je mutirao i novi, dominantni soj koji se širi Sjedinjenim Državama deluje mnogo zarazniji, tvrdi se u novoj naučnoj studiji.

Novi soj virusa je počeo da se širi Evropom u ranom februaru pre nego što je migrirao u druge delove sveta, uključujući i Sjedinjene Države i Kanadu, postajući do kraja marta dominantni oblik virusa širom planete, napisali su naučni istraživači iz nacionalne laboratorije Los Alamosa u izveštaju koji su prošlog četvrtka objavili na BioRxiv-u.

Ukoliko koronavirus ne nestane tokom leka kao sezonski grip, mogao bi da mutira dalje i potencijalno ograniči efektnost vakcine protiv koronavirusa koju razvijaju naučnici, upozorava ovo istraživanje.

Istraživači vakcine su u svom radu koristili genetsku sekvencu virusa koja je bila izolovana na početku epidemije.

bet korber

Bet Korber, vodeći istraživač u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamosa (izvor slike: Wikipedia)

‘’Ovo je loša vest’’, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Bet Korber računarska biološkinja iz Los Alamosa i vodeća autorka ove studije, koja je 2018. od strane R&D magazina proglašena naučnicom godine zbog svog inovativnog doprinosa razvijanju vakcine protiv HIV-a.

‘’Ali nemojte da vas ovo obeshrabri’’, nastavila je. ‘’Naš tim u nacionalnoj laboratoriji Los Alamosa je uspeo da dokumentuje ovu mutaciju i njen uticaj na transmisiju virusa samo zahvaljujući globalnim naporima kliničara i eksperimentalnih grupa, koji što pre mogu omogućavaju uvid u nove sekvence virusa (SARS-CoV-2) iz njihovih lokalnih zajednica’’.

Studija tek treba da bude recenzirana ali su istraživači zabeležili da vesti o mutaciju zahtevaju ‘’hitnu pažnju’’ imajući u obzir više od 100 vakcina koje su u procesu razvoja da bi sprečile Covid-19.

Na početku marta, kineski istraživači su izjavili da su otkrili da dva različita tipa koronavirusa izazivaju infekcije širom sveta.

U studiji objavljenoj 3. marta, naučnici na pekinškoj univerzitetskoj Školi životne nauke i šangajskom Institutu Paster otkrili su da je agresivniji oblik novog koronavirusa nađen u više od 70 odsto analiziranih sekvenci, dok je 30 odsto povezan sa manje agresivnim oblikom. Agresivnija i smrtonosnija sekvenca je preovladavala u ranim fazama epidemije u Vuhanu – kineskom gradu gde se virus prvi put pojavio.

Istraživači sa Los Alamosa, uz pomoć naučnika sa Djuk Univerziteta i engleskog Šefild Univerziteta, analizirali su hiljade sekvenci koronavirusa koje je prikupila Globalna inicijativa za deljenje svih podataka o gripu (GISAID).

organizacija koja promoviše brzo deljenje podataka svih virusa influensi i koronavirusa.

Do danas, istraživači su otkrili 14 mutacija.

Mutacija utiče na klinasti protein, multifunkcionalni mehanizam koji omogućava virusu da prodre u domaćina.

Istraživanje je finansijski podržano od Saveta medicinskih istraživanja, Nacionalnog instituta zdravstvenih istraživanja i Genom istraživanja limited.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!