Melinda Gejts ocenila reakciju Trampove administracije na epidemiju sa dva minus

Kopredsedavajuća fondacije Bil i Melinda Gejts kritikovala je nedostatak nacionalne koordinacije u reakciji na koronavirus.

bil i melinda gejts

Melinda Gejts i njen suprug Bil Gejts zajednički predsedavaju u fondaciji Bil & Melinda Gejts, koja je donirala milijarde dolara za zdravstvena istraživanja.

Melinda Gejts je dala nisku ocenu načinu na koji je Trampova administracija reagovala na pandemiju koronavirusa, dodavši da je više novca potrebno za testiranje i razvoj vakcine u Sjedinjenim Državama i širom sveta.

Gejtsova je posebno kritikovala nedostatak koordinisanog nacionalnog odgovora na epidemiju. Rekla je da su guverneri izlazili sa ”50 različitih domaćih rešenja”, umesto da je nacionalni odgovor došao sa vrha.

”Znate, da smo mi radili stvari koje uzorne zemlje rade, kao što je to Nemačka, mi bi testirali stanovništvo”, izjavila je Gejtsova za Politiko. ”Testirali bi najpre zdravstvene radnike a zatim one najranjivije, i radili bi na lociranju kontakata koje su zaraženi ostvarivali sa drugim ljudima. I mogli bi da počnemo da polako ponovo otvaramo društvo na bezbedan i zdrav način, ali mi nemamo koordinisane aktivnosti. To je jednostavno istina širom Sjedinjenih Država.”

Više novca je potrebno za testiranje i lociranje kontakata. Organizacije bi takođe trebalo da finansiraju razvoj vakcine, navodeći da je naporima evropskih lidera prošle nedelje sakupljeno 7.4 milijardi dolara za razvoj vakcine.

Kritikovala je Sjedinjene Države zbog ”nedostatka reakcije” na međunarodnom nivou, i dodala da će, na primer, u Africi prehrambena nesigurnost i drugi zdravstveni problemi biti pojačani nakon epidemije.

U februaru je Bil Gejts objavio javno pismo u kojem je pozvao federalnu vladu da razvije snažan odgovor na koronavirus u Sjedinjenim Državama, i da počne da pomaže zemljama sa niskim i srednjim prihodima da se pripreme za epidemiju – što je njegova fondacija podržala sa donacijom od 100 miliona dolara u februaru. Gejts je takođe pozvao na ubrzanje rada na pronalaženju lečenja i vakcina za borbu protiv virusa, i u aprilu je fondacija donirala dodatnih 150 miliona dolara kao pomoć u testiranju, lečenju i pomaganju siromašnih zemalja da razviju svoju borbu sa pandemijom.

Prema Svetskom ekonomskom forumu, Fondacija Bil & Melinda Gejts je takođe po doniranom iznosu drugi najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, koji obezbeđuje skoro 10 odsto budžeta ove međunarodne organizacije.

U aprilu Tramp je uskratio finansiranje Svetske zdravstvene organizacije dok njegova administracija ne proceni kako je ova organizacija Ujedinjenih nacija reagovala na koronavirus. Ovaj potez je usledio nakon višenedeljnih napada predsednika Trampa na ovu zdravstvenu organizaciju.

Melinda Gejts i njen suprug, drugi najbogatiji čovek na svetu, ustanovili su svoju fondaciju 2000. godine.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!