Milanović: Vučić je najveća prepreka Srbiji u priključenju EU

Govoreći na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku hrvatski predsednik Milanović istakao je da Srbija ‘nema snažnu nameru’ da uđe u Evropsku Uniju, dok se Severna Makedonija i Albanija ‘snažno trude i bore’.

zoran milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u Njujorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje šta će biti s Evropskom unijom u idućih 10 godina i da uspeh hrvatskog članstva u njoj meri samo izvlačenjem novca iz evropskih fondova, prenosi Hina.

“EU je verovatno najkompleksnije političko udruženje u istoriji čovečanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje šta će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović na Univerzitetu Kolumbija u okviru ‘World Leaders Forum-a’ na temu “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”.

Kada je 2016. godine Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, Milanović se pitao “koja je sudbina Evropske Unije ako su oni vani”.

Hrvatski predsednik smatra da je Hrvatska “dugo” morala čekati na članstvo u EU i da će uspeh Hrvatske u Uniji meriti samo po izvlačenju novca iz evropskih fondova.

Ne vjeruje da bi uskoro neka zemlja mogla krenuti britanskim stopama, pa ni Poljska.

“Nema šanse, javna potpora nastavlja biti postojano visoka” za EU među Poljacima, rekao je Milanović.

Jugoistok Evrope teži članstvu u EU, ali hrvatski predsednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Srbija ‘nema snažnu nameru’ ući u EU

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srpski predsednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i smatra to preprekom.

Vučić je “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih”

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu nameru” ući u EU, dok se Severna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno takmičenje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Severna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU-a 2005. godine, godinu i po dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU-a. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!