Najveći deo lažnih vesti o epidemiji potiče od 12 ljudi

Svetski Centar za sprečavanje digitalne mržnje, analiziranjem skoro milion naloga na društvenim mrežama, došao je do informacija da većina lažnih vesti koje cirkulišu u onlajn prostoru potiče od 12 ljudi. Na Fejsbuku je ta dvanaestorka odgovorna za čak 73 odsto lažnog sadržaja.

Nedovoljna pismenost ide na ruku lažnim vestima

S druge strane, svi smo uplašeni i živimo u eri u kojoj do nas dolazi mnogo informacija, a, kako ističe Ana Mirković iz Instituta za digitalne komunikacije, nismo ni dovoljno pismeni u alfa-numeričkom smislu, nismo medijski pismeni, pa tek nismo digitalno pismeni da bismo mogli da procenimo da li je izvor informacija relevantan i da li su informacije koje do nas dolaze zaista tačne i prave.

lažne vesti epidemija

Neki od autora lažnih vesti o koronavirusu

Džozef Merkola – lekar opšte prakse, poslednjih šest godina bavi se alternativnom medicinom. Predstavlja se i kao internet biznismen. Objavio je dve knjige, od kojih je jedna Ptičiji grip – velika svetska prevara. Američka agencija za bezbednost hrane mu je zabranila više puta da se reklamira jer tvrdi da neki dodaci ishrani leče i sprečavaju određene bolesti. Promovisao je i razne suplemente kao lekove protiv kovida.

Robert F. Кenedi junior – bio je antivakser i pre kovida. Ima organizaciju Liga za odbranu zdravlja dece. Na lažnim vestima protiv vakcina je zaradio, procenjuje Vašington post, 50 miliona dolara.

Taj i Šarlin Bolinger – roditelji su teorije o tome da je Bil Gejts izmislio koronu i da će vakcinama da čipuje ljude. Napravili su ogroman broj kratkih video-klipova još 90-tih o tretmanima koji navodno leče rak. Od samo jednog serijala protiv vakcina zaradili su pet miliona dolara. Na alternativnom lečenju raka zaradili su 25 miliona, a njihovo bogatstvo se procenjuje na oko 115 miliona dolara.

Šeri Tenpeni – lekar, tvrdi da maske štete zdravim ljudima, njihovom srcu i respiratornom sistemu. Tvrdi i da pi-si-ar testovi prikazuju više zaraženih nego što ih zapravo ima, i da ako ne budemo gledali televiziju korone neće ni biti.

Riza Islam – i pre nego što je ijedna vakcina odobrena, proširio je vest da izaziva sterilitet. Tvrdi i da je preležao koronu i izlečio je tako što je jeo supu i kurkumu i pio 4.000 miligrama C vitamina na svaka četiri sata. Preporučena dnevna doza je inače 1.000 miligrama. Osuđivan je ranije zbog prevara u zdravstvu.

Sojer Dži – proširio je vest da je više ljudi umrlo od Fajzerove vakcine, nego od kovida.

Кristijan Nortrap – autorka vesti o tome kako lek za životinje ivermektin leči koronu.

Ben Traper – tvrdi da virusi ne mogu da prežive u ljudskom telu i da je virus korone zapravo bakterija.

Кevin Dženkins – poslovni partner Roberta DŽ. Кenedija juniora, proširio je ideju o tome kako je korona izmišljena da bi se istrebili Afro-amerikanci.

Izvor: RTS

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!