Nastavljamo borbu za sve reke Srbije, za Košutnjak i celokupnu prirodu

O uspehu pokreta Odbranimo reke Stare planine u sprečavanju izgradnji mini-hidroelektrana na teritoriji grada Pirota, za portal Budite informisani razgovarali smo sa jednim od lidera ovog pokreta Aleksandrom Jovanovićem – Ćutom.

Portal Budite informisani vas poziva da date svoj doprinos borbi pokreta Odbranimo reke Stare planine u vidu finansijske donacije koju možete uplatiti preko zvaničnog sajta pokreta na ovom linku: https://novastaraplanina.com/donacija/. Pozivamo vas i da se 15. avgusta u 8 sati u selu Rakita pridružite pokretu i mesnoj zajednici Rakita u vađenju cevi iz Rakitske reke u sklopu borbe za njeno očuvanje, čime će samoinicijativno biti sprovedeno rešenje Ministarstva zaštite životne sredine o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu ”Zvonce” koje već godinu i po dana nije sprovedeno.

aleksandar jovanović ćuta

Aleksandar Jovanović – Ćuta (Foto: Fejsbuk)

Čestitamo vam na dobijenoj značajnoj pobedi. Da li ste zadovoljni nacrtom novog prostornog plana grada Pirota po kojem se na Staroj planini neće graditi mini-hidroelektrane i da li su time ispunjeni svi vaši zahtevi?

Pre tri godine to je bila samo neka maglovita mogućnost, više mašta da će tako nešto da se desi. Konačno su oni koji su dve godine ćutali i odbijali da uopšte razgovaraju na tu temu – da podsetim da Vladan Vasić, sadašnji i tadašnji gradonačelnik Pirota, i cela njegova politička struktura koja upravlja gradom, pre dve godine nisu hteli ni da nas prime da pričamo, da razgovaramo, a kamoli da stave tu temu na Skupštinu grada da se o njoj raspravlja… Pa se u međuvremenu dešavala bukvalno bitka na terenu za Rudinsku reku, za Toplodolsku reku… Da podsetim samo da ta ista politička struktura koja sad briše te male hidroelektrane je izdala građevinsku dozvolu da se na Rudinskoj reci gradi mala hidroelektrana a put Temska-Topli Do je dala u zakup Draganu Josiću za izgradnju one male hidrocentrale u selu Topli Do.

Hidroelektrane koje su pretile uništenju svega živog na Staroj planini uklonjene su iz Prostornog plana

Tako da toliko o tome ko sad to briše iz prostornog plana – briše ga onaj koji ga je i uneo – a to su opet Vladan Vasić 2011. godine i njegova Koalicija za Pirot, koja je u prostorni plan unela 58 lokacija za male hidroelektrane pod izgovorom da će to biti vodenice, da će biti u funkciji povratka ljudi na selo, turizma, i tako dalje, a niko nije rekao da se ustvari iza toga krije monstruozni plan da nestanu sve reke na Staroj planini.

I, eto, posle tri godine svega što se dešavalo na lokalu i ne samo na lokalu – Stara planina je sada postala simbol – oni su konačno prošle nedelje izneli taj plan u kojem su izbrisali sve lokacije za građenje derivacionih hidroelektrana… Ostale su dve prigradske lokacije na Nišavi – ali one su drugačije od derivacionih hidroelektrana. Nišava je velika reka i ne završava u cevima. Opasne derivacione hidroelektrane – koje su pretile nestanku svega živog na Staroj planini – su uklonjene.

Da li smo zadovoljni – naravno da jesmo. Prosto, živimo u državi sa ljudima koji toliko sutra ponovo mogu da izmisle da opet tu dođe neko da radi nešto… – neću puno da pričam o njima – pričamo o ljudima koji su pokazali da nemaju nimalo milosti, niti prema prirodi, niti prema ljudima.

aleksandar jovanović ćuta

Foto: Fejsbuk

Presudna stvar za vaš uspeh je pritisak i bez njega ništa ne bi moglo da se postigne?

Proglasili smo ekološku autonomiju za Staru planinu

Pa, naravno, mi smo stvari na terenu rešavali fizički, znači bukvalno fizički. Sto dana barikada na Toplom Dolu, vraćanje Rudinske reke u korito, preko 30 protesta smo organizovali za ove dve godine, po selima Stare planine mi smo u svaku kuću ušli. Ova tema je sada prevazišla okvire tog lokalnog prostora. Stara planina – narod je slobodan. Na kraju krajeva, mi smo za Staru planinu proglasili ekološku autonomiju sad na poslednjem protestu u Beogradu, u Nemanjinoj. Znači, sve zakone koji se odnose na taj prostor, počev od Uredbi kojima je od 2008. Stara planina stavljena pod zaštitu države i ima status parka prirode, sve preko zakona o zaštiti prirode, preko o zakona o vodi, šumama, svega onoga što štiti taj prostor, dok se ne uspostavi pravno stanje i pravna država, sve zakone sprovodiće Odbranimo reke Stare planine, lokalne zajednice i građani.

Najveći ekološki problem u Pirotu je delovanjem vašeg pokreta sprečen. Ali ovaj prostorni plan odnosi se samo na teritoriju grada Pirota, šta se dešava u drugim mestima po pitanju mini hidroelektrana?

Evo, pozivamo sve građane da nam se pridruže u Rakiti, 15. avgusta, na vađenju cevi iz reke, čime ćemo sprovesti rešenje Ministarstva ekologije. U Srbiji postoji mnogo mesta u kojima se trenutno gradi, gde je izgrađeno, gde se čeka da se počne da se gradi. Imate pobune na desetak mesta. Imate takođe odluke lokalnih mesta o brisanju mini hidroelektrana.

Mi smo angažovani svuda po Srbiji. Mi smo do sada obišli bar 30 lokacija po Srbiji, na tribinama, po protestima, ali svako ko misli da će neko drugi da mu dođe da brani reku, to je nerealno.

Da li ste u prilici da pružite svoj doprinos i svojim iskustvom i uticajem pomognete i aktuelnoj borbi za očuvanje Košutnjaka?

Ko je smislio da Košutnjak bude posečen treba prvo na lečenje pa u zatvor

Kako da ne. Ja sam u Košutnjaku odrastao, deca su mi prohodala u Košutnjaku. Taj ko je smislio da nestane Košutnjak, treba da ide odmah na lečenje pa onda u zatvor. Dal možete da zamislite da nema Košutnjaka!? Već smo počeli sa prikupljanjem potpisa, primedbi na projekat i pokrenuli peticiju. Građani su se skupili i neće dozvoliti jedno drvo da se iseče.

Ako dozvolimo da nestane Košutnjak treba svi kolektivno da se bacimo s mosta

Kao i na svim drugim mestima, prvo građani treba da kažu ne, onda i struka treba da kaže šta misli o tome, da kaže naravno ne, onda pravna struka treba da se odredi da li je to po zakonu ili nije – pošto je sve to na strani građana, onog momenta kad se pojave neki bageri, prave se barikade i tu je tačka, nema tu puno filozofije. Ako dozvolimo da nestane Košutnjak, treba kolektivno svi da se bacimo s mosta. Potpuno je bizarno i razmišljati da će im to biti dozvoljeno.

U Srbiji je napadnuto sve

U Srbiji je napadnuto sve – od reka, preko vazduha, zemlja je zatrovana, ovde se kasape šume, deponije su na sve strane, sve to ćemo braniti tako što smo, evo, okupili oko sebe najveću pamet u ovoj zemlji – profesore Univerziteta, naučnike, savetnike sa Instituta, koji su tu da kažu kako se rešava ekološki problem u Boru, Vinči, kako se rešavaju zagađivači, kako se rešavaju prečišćivači. Doktor Žujović je na poslednjem protestu rekao da će svaki deseti građanin da završi na Onkologiji zbog toga šta dišemo. Mi smo došli dotle da moramo da branimo ono što dišemo, ono što jedemo, ono što pijemo. Ako to dozvolimo, onda ne zaslužujemo ni da živimo. Pokret Odbranimo reke Stare planine daće svoj veći doprinos u odbrani prirode sada pošto smo uspešno rešili problem sa uništavanjem reka Stare planine.

Razgovarao: Milenko Srećković

Doprinos borbi pokreta Odbranimo reke Stare planine u vidu finansijske donacije možete uplatiti preko zvaničnog sajta pokreta na ovom linku: https://novastaraplanina.com/donacija/

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!