Naučnik koji je povezao Astrazeneku i krvne ugruške novac dobijao od Fajzera

Oslo — Norveški naučnik koji je otkrio vezu krvnih ugrušaka i Astrazenekine vakcine pet godina primao novac od konkurentske kompanije Fajzer, pišu norveški mediji.

Prema pisanju norveških medija, Pal Andre Holme, koji se “proslavio” odlučnim tvrdnjama kako vakcina Astrazeneke i Oksforda izaziva opasne krvne ugruške “zaboravio” je u naučnom istraživanju koje potpisuje da spomene da je u poslednjih pet godina primio od kompanija Fajzer i Bajer više od milion norveških kruna.

U naslovu teksta “Norveški istraživači koji stoje iza izveštaja Astrazeneke imali su veze sa konkurentima”, koji je objavio norveški portal “Omni” pre tri dana, navodi se da nekoliko istraživača koji su stajali iza norveškog izveštaja o neželjenim efektima vakcine Astrazeneke protiv kovida 19 imaju finansijske veze sa konkurentskim farmaceutskim kompanijama.

Grupu je predvodio Pal Andre Holme, profesor Univerzitetske bolnice u Oslu, koji je u proteklih pet godina primio preko milion kruna od Fajzera i Bajera, kompanija koje rade na razvoju vakcina. Još tri istraživača takođe su imala slične veze.

Ipak, oni su porekli da to ima ikakve veze sa izveštajem o ugrušcima koji je predstavljen u “New England Journal of Medicine”, ali su istovremeno priznali da je trebalo da budu transparentniji u vezi s prihodima.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!