Nemačkoj kompaniji po radniku 56.000 evra državne pomoći

Nemačka kompanija Continental automotive Serbia, dobila je skoro 28 miliona evra državne pomći kao podsticaj za zapošljavanje 500 radnika u fabrici za proizvodnju automobilske elektronike u Novom Sadu. To znači da država po radnom mestu plaća 56.000 evra, što je jedna od najvećih subvencija koje je Srbija dala po radniku.

Continental automotive Serbia po drugi put dobija subvencije države. Prvi put je ta pomoć iznosila oko 9,5 miliona evra za Centar za istraživanje, a sada je tri puta veća.

continental automotive serbia

Naime, kako se navodi u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći, u fabrici u Kaću kod Novog Sada prema investicionom planu biće zaposleno najmanje 500 radnika. Na ime subvencija za zapošljavanje iz budžeta Srbije ovoj kompaniji će biti isplaćeno 28 miliona evra, odnosno čak 56.000 evra po zaposlenom. Taj iznos se dobije kada se ukupna sredstva pomoći podele sa brojem zaposlenih.

Otvaranju ove fabrike, početkom marta prisustvovao je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obaveza zapošljavanja 500 radnika do 2023.

Sredstva će, kako je navedeno u rešenju, biti isplaćivana u tranšama zaključno sa 2023. godinom, do kada Continental ima obavezu da zaposli najmanje 500 radnika na neodređeno vreme.

Vrednost celog investicionog projekta je oko 140 miliona evra, što znači da država sa subvencijom pokriva oko 250odsto tih troškova.

Continental automotive Serbia je došla u žižu javnosti prvi put 2018. godine kada su se se zbog najavljenih subvencija ovoj kompaniji pobunili zaposleni u IT sektoru za koji Vlada Srbije nije planirala subvencije.

spektrum kooperativa

Sa 56.000 evra subvencije po zaposlenom, nemačka kompanije se svrstala u top pet kompanije po visini sredstava koje su dobile na ime podsticaja zapošljavanja uz državne subvencije. Ispred su samo Fijat, Rauh i Tigar.

Srbija po radniku plaćala i 150.000 evra

Kako je renije pisao list Danas, Fijat je kada se saberu sve subvencije dobio do 2020. oko 500 miliona evra. Kako su izračunali, Fijat je dobio po zaposlenom čak 150.000 evra.

Koliko su opravdane ove subvencije analizirao je svojevremeno i Fiskalni savet. Njihov zaključak je bio da su efekti subvencionisanih investicija zanemarljivi.

Na drugom mestu je Rauh koji je dobio pomoć od 2,2 miliona evra za proširenje kapaciteta fabrike uz obavezu da zaposli 30 ljudi. Tako ispada da je ova kompanija dobila po radniku čak 78.000 evra.

Tigar Tajers je dobio državnu pomoć od 30 miliona evra za podsticaj zapošljavanja 500 radnika. Tako ispada da je ta firma po zaposlenom dobila 60.000 evra subvencija. Odmah iza je nemački Continental automotive Serbia.

Opravdanost subvencija dikustabilna

Koliko su opravdane ove subvencije analizirao je svojevremeno i Fiskalni savet. Njihov zaključak je bio da su efekti subvencionisanih investicija zanemarljivi.

Njihova ocena je da se time domaće firme koje već rade dovode u krajnje nepovoljni položaj prema investitoru koji dobija od države preferencijalne uslove, i to ne samo kroz novčani podsticaj, već i kroz izgradnju proizvodnih kapaciteta, uz izdavanje u zakup po privilegovanim cenama.

Za njih je posebno bilo problematično to što su najvećim delom u pitanju ulaganja koja ni na koji način ne predstavljaju ozbiljno podizanje domaće industrije.

Izvor: Nova S

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!