Osuda fašizma Dubravke Stojanović i Nikola Samardžića

Na internetu se danas pojavila peticija ”Protiv legalizacije fašizma od strane Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića”, koja se bavi njihovim nedavnim istupima u javnosti. Peticiju prenosimo u celosti:

”Mi dole potpisani  ovom prilikom osuđujemo promovisanje fašizma od strane dvoje poznatih istoričara. Smatramo da je  potpuno neprimereno  i za svaku osudu davanje legitimiteta  bilo kojem od fašističkih pokreta.

nikola samardžić dubravka stojanović

Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović (Foto: Printskrin N1)

Dubravka Stojanović, istoričarka poznata u javnosti kao borkinja protiv istorijskog revizionizma u Srbiji daje legitimitet istorijskom revizionizmu u susednoj nam Hrvatskoj.

„Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike”, navela je pomenuta profesorka u intervjuu za  portal Nova.rs dana 26. 07.2020. godine

(https://nova.rs/drustvo/dubravka-stojanovic-jos-jedan-vesicev-napad-na-beograd/)

Profesorka Stojanović  dakle smatra da Jovović ne treba da dobije ulicu samo zato što je pucao u Pavelića, nije navela druge razloge, što implicara da ona smtra da je to Jovovićev najveći greh. Profesorka dalje indirektno implicira da je Pavelić nevin jer nije osuđen pred sudom, što je smešan stav za jednu istoričarku koja bi morala da zna kako funkcionišu sistemi i u teoriji i u praksi. Ovim ispadom svesnim ili nesvesnim dat je legitimitet ustaškom pokretu.

30. juna 2020. godine na Tviteru je osvanuo status osobe koja se krije pod pseudonimom Iggy666.

“Ćiriličnoj bagri objasniš zašto im se malo-malo dešavaju bombardovanja, uništenje. Ili su mozak i ćirilica u raskoraku ili oni ne kontaju latinicu. Srbija je u gibu mitomanije svinjokradice i konjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli sise, izmislili Kosovski boj, stvorili SPC, izmislili Svetoga Savu i ostale gluposti, napravili ršum u Crnoj Gori i Kosovu. Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora.”

(https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:874760-Profesor-istorije-lajkovao-objavu-o-klanju-Srba-u-Jasenovcu-Zbog-skandaloznog-ponasanja-Nikole-Samardzica-trazi-se-izjasnjavanje-Etickog-odbora-BU)

Ovaj status, koji odiše mržnjom prema jednom narodu,  i prostaklukom lajkovao je profesor Samardžić.  Da ne pominjemo bolje jednu elementarnu nepismenost autora spornog statusa.  Ovim  se opravdavaju svi zločini nad Srbima pa i oni u fašističkoj NDH. Iako će nekima zvučati bezazleno lajk profesora Samardžića samo potvrđuje njegove stavove koji su poznati  kako njegovim studentima tako i široj javnosti koja ga prati. ”

vođenje bloga

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!