Poznata imena srpske trubačke scene

„U vrtlogu dobrih vibracija upoznajte muziku Srbije i Balkana, koja ostavlja bez daha i reči..“

Trubačka scena naše zemlje je veoma bogata i ispunjena talentovanim pojedincima, kao i bendovima, koje retko koja zemlja poseduje.

trubački orkestar

Truba je instrument koji je neophodan u srpskoj tradicionalnoj muzici i kroz zvuke trube tradicija naše zemlje će živeti zauvek.

Postati vrhunski trubač zahteva dosta rada, posvećenosti, talenta ali i najviše ljubavi prema zvuku trube i svemu što ona nosi sa sobom.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa nekoliko legendarnih imena srpske trubačke scene, ukoliko želite da uđete u svet trubača, ovaj tekst vam može poslužiti kao inspiracija za vaš put ka trubačkoj karijeri. Na stranici Trubači Beograd možete čuti neke kvalitetne snimke sa trubačkih nastupa.

  1. Dejan Petrović

Poreklom je iz sela Duboko kod Užica, potiče iz muzičke porodice koja je izrodila generacije vrhunskih trubača, među kojima je i Mića Petrović. Dejan je od malih nogu pokazivao muzikalnost i posebnu ljubav prema instrumentu trubi. Kao dvanaestogodišnjak osnovao je svoj orkestar. Kasnije ostaje bez oca, ali uz puno truda, rada i podrške od strane svoje porodice i ostalih članova benda, gradi uspešnu karijeru i osvaja prestižne nagrade.

Dejan Petrović odlučuje da promeni tok uobičajenog načina stvaranja muzike i početnoj postavi duvačkih instrumenata priključuje klavijaturu, bubanj i ženski vokal. Time stvarajući potpuno novi zvuk i postajući prepoznatljiv upravo po tome. Debitantski nastup izvodi na „Etno Fest“-u, u Novom Sadu. Nakon nekog vremena zvuku se pridružuju gitara i muški vokal, a ubrzo se održava prvi „Kustendorf Festival“, gde je bend trebao da nastupa. Posle tog nastupa njegov bend ostvaruje pun potencijal i otvara mu se put da osvaja srca publike širom sveta.

Naime, na saboru trubača u Guči, 2006. godine postaje najmlađi dobitnik „Majstorskog pisma“, kao najprestižniju nagradu na ovom takmičenju.

Takođe neke od nagrada i priznanja Sabora u Guči sadrže:

● Najbolji orkestar- 1998./2000./2003./2010.

●  Najizvornija muzika- 2002.

●  Zlatna truba- 2005./2009./2010.

●  Prva truba Međunarodnog takmičenja trubača- 2010.

Dejan Petrović je u svetu poznat po izvođenju srpske izvorne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, savremenim elementima. Takođe pored autorskih numera koje izvodi sa svojim bendom, na svom repertoaru poseduje mnoštvo stranih prerada i međunarodnih numera, čija je izvedba veoma originalna, zahvaljujući samom sklopu instrumenata koji čine bend.

Nastupao je na svim velikim, domaćim festivalima i puno puta predstavljao Srbiju na raznim međunarodnim sajmovima, sportskim i društvenim događajima i to uvek sa velikim uspehom. Nastupali su u Londonu, Torontu, Moskvi, Atini, Milanu, Trstu, Briselu, Ljubljani, Sarajevu, i mnogim drugim svetskim metropolama.

„Tamo gde prestaju reči, tu počinje muzika“ – Dejan Petrović

  1. Boban Marković

Rođen u Vladičinom Hanu, Balkanski muzičar, trubač romskog porekla, već od svoje šesnaeste godine Boban Marković počinje da se bavi muzikom. Naime, prvu trubu dobija kada je imao samo pet godina ali tada njegov san nije bio da postane trubač. Tek kasnije po nagovoru svoje porodice on počinje da svira na svadbama i drugim veseljima i time sebi zarađuje za život.

Svoj bend osnovao je kada je imao dvadeset godina i počinje da se takmiči na festivalu u Guči.

Naime, najveće priznanje na ovim prostorima jeste „Zlatna truba“ koje se dodeljuje na Dragačevskom saboru.  Boban će se prvi put pojaviti na festivalu 1984. godine, a „Zlatnu trubu“ osvojio je već 1988. godine.

Godine 1995. Boban dobija Nagradu za najboljeg trubača, najveće priznanje koje muzičar na Balkanu može dobiti. Takođe je nominovan za ambasadora festivala u Guči 2006. godine i time postavši jedan od najbitnijih pojedinaca na Balkanu.

Više puta dobija priliku za snimanje muzike sa Emirom Kusturicom i Goranom Bregovićem za filmove „Podzemlje“ i „Arizona Dream“.

Jedna od najznačajnijih nagrada za njega jeste da ga je poznati britanski muzički časopis „Songlines“ uvrstio kao jedinog trubača na njihovoj listi „50 najboljih instrumentalista na svetu“.

Boban je svojom muzikom uvek ostajao veran tradicionalnom zvuku trube Srbije i iz tog razloga je često nazivan najboljim trubačem Balkana.

Među brojnim priznanjima, ovo su nekoliko najznačajnijih: ● Prva truba

  • Zlatna truba
  • Najbolji orkestar
  • Majstor trube

I za kraj u okviru ovog teksta posvetićemo se legendi trube, koja nažalost više nije sa nama na ovom svetu ali zvuci njegove muzike će zauvek živeti:

  1. Fejat Sejdić

Poreklom iz Bojnika, Fejat Sejdić je bio srpski trubač romske nacionalnosti, poznat i pod nadimkom „Gospodar Guče“.

Osniva orkestar koji postaje najuspešniji orkestar na Dragačevskom saboru u Guči.

Iako je nastupao širom sveta i svirao mnogim svetskim zvezdama i poznatim ličnostima, sarađivao sa muzičarima kao što su Džipsi Kings i Goran Bregović, nikada nije naučio da čita note i svirao je samo na uvo.

Način na koji je Fejat naučio da svira trubu je veoma poseban. Naime njegov otac je posedovao trubu kojom je zarađivao za život svoje porodice ali nije imao vremena da nauči Fejata i iz tog razloga je on slušao zvuk trube i vežbajući kada njegov otac nije tu, do desete godine naučio je da svira trubu kao odrasla osoba.

Na Dragačevskom saboru u Guči prvi put je svirao 1969. godine. Tokom svoje karijere nastupao je 22 puta na saboru i svaki put osim jedne godine osvajao je najprestižnije nagrade.

Bio je cenjen širom sveta, nastupao je na Svetskom Festivalu u Francuskoj, a njegov bend je izveo himnu festivala sa lokalnim bendom. Upravo ovim nastupom započeo je svoju međunarodnu karijeru.

Od tada je nastupao na Trafalgar skveru u Londonu, na Jeliseljskim poljima u Parizu, u Africi, Australiji i mnogim drugim mestima.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!