Sekta Antivaksera i ugrožavanje javnog zdravlja

Sekte koje svoje delovanje zasnivaju na dezinformacijama i mentalnim manipulacijama značajno su otežale borbu društva protiv epidemije Covid-19 i drastično uticale na povećanje broja smrtnih slučajeva u Srbiji. Njihova moć u ovom trenutku je tolika da su uspele značajno da uspore proces masovne imunizacije stanovništva i ugroze javno zdravlje. U osnovi njihovog delovanja je širenje neosnovanog straha i panike, izmišljanje nepostojećih opasnosti, plasiranje dezinformacija i manipulisanje činjenicama. Sebe predstavljaju nosiocima ’’istine’’, ’’probuđenima’’ koji vrše misiju ’’spašavanja’’ i sebi dodeljuju ’’herojski’’ oreol. U osnovi, radi se o destruktivnim sektama koje manipulišu neznanjem i strahovima stanovništva. Ključni elementi njihove propagandne manipulacije nastali su u Sjedinjenim Američkim Državama i ona je do te mere sofisticirana da pod njen uticaj vrlo često dolazi i veliki broj školovanih ljudi pa čak i onih iz medicinske struke.

sekta antivaksera

Protesti antivaksera u Nemačkoj

Epidemija Covid-19 nije prvi put da delovanje takvih sekti ugrozi javno zdravlje stanovnika Srbije. Epidemiolog dr Radmilo Petrović ih je još 2018. godine označio kao direktno odgovorne za sunovrat kolektivnog imuniteta i epidemiju morbila u Srbiji koja je buknula u oktobru 2017. godine i tokom te i sledeće godine odnela 15 života, među kojima i petoro beba i dece starosti između 11 meseci i četiri godine i jedne porodilje.

Uprkos ovakvim upozorenjima, u periodu pre i tokom trajanja epidemije Covid-19, zastupnici različitih sektaških teorija redovno su imali pristup ne samo zabavnim i poluinformativnim emisijama u medijima sa nacionalnom frekvencijom, već je bilo i članova Kriznog štaba Vlade Republike Srbije koji su iznosili neutemeljene stavove kao što su ‘’virus je smešan’’, ‘’žene štiti estrogen’’, ‘’Srbi imaju lavovski gen koji ih štiti’’, i tako dalje.

Većina pomenutih sekti deluje tako što dezinformacije u jednoj oblasti povezuje sa dezinformacijama u potpuno drugoj oblasti pa tako stvara atmosferu apokaliptičnog, sudnjeg trenutka koja ima važnog udela u njihovom zastrašivanju i manipulaciji pojedincima.

Većina pomenutih sekti deluje tako što dezinformacije u jednoj oblasti povezuje sa dezinformacijama u potpuno drugoj oblasti pa tako stvara atmosferu apokaliptičnog, sudnjeg trenutka koja ima važnog udela u njihovom zastrašivanju i manipulaciji pojedincima. Zaplašeni pojedinac je lakši plen njihove manipulacije i njega je lakše ubediti u navodnu istinitost iracionalnih teorija i stavova. Osnovno polje delovanja su im internet i društvene mreže na kojima svakodnevno objavljuju dezinformacije koje idu u prilog dokazivanja opravdanosti njihovog sejanja straha od, između ostalog, trovanja stanovništva iz vazduha, čipovanja vakcinama, migranata, i tako dalje. Kako bi proširili svoj uticaj i svoju moć dolazi i do povezivanja između medicinsko-šarlatanskih sekti sa rasističkim, anti-romskim i anti-migrantskim grupacijama bliskim neonacističkim stavovima pa čak i do njihovih zajedničkih nastupa na izborima.

svakodnevno objavljuju dezinformacije koje idu u prilog dokazivanja opravdanosti njihovog sejanja straha od, između ostalog, trovanja stanovništva iz vazduha, čipovanja vakcinama, migranata, i tako dalje.

Sekte su u osnovi sociopatološke pojave koje rade na uspostavljanju patoloških oblika kolektivne svesti – one nisu nužno religioznog karaktera iako vrlo često operišu religioznim predstavama. Sekte su one socijalne grupacije koje manipulišu neznanjem i slabostima pojedinaca i na njih deluju destruktivno sa posledicama koje mogu biti i fizičke i psihičke. Osnovno krivično delo koje se sektama može pripisati je mentalna manipulacija i zloupotreba. Trenutno država Srbija ne radi ništa ozbiljno na zaštiti svojih građana od sektaškog delovanja i manipulacija i krajnje je vreme da se to promeni.

Uredništvo sajta Budite informisani – portala kritičkog novinarstva

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!