SNS u Rači kragujevačkoj ugrožava instituciju Uzbunjivača

Anketni odbor koji je formirala Skupština opštine Rača, kojim predsedava Branislav Milutinović iz SNS-a, u više navrata je dovodio u pitanje status uzbunjivača Tomislava Veljkovića koji je ukazao na navodnu štetu koju su čelnici opštine Rača naneli opštinskom i državnom budžetu.

branislav milutinović rača

Branislav Milutinović, član SNS-a iz Rače

U pokušaju da dokaže da Tomislav Veljković nije uzbunjivač, anketni odbor je Višem javnom tužilaštvu u Кragujevcu, Višem sudu u Кragujevcu, Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i opštinskoj upravi u Rači uputio pitanje „Кada je, na koji način i po kom osnovu Tomislav Veljković stekao status uzbunjivača?“

Tomislav Veljković je već, u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, odlukom Višeg suda u Kragujevcu vraćen na posao 2017. godine pošto je nakon uzbunjivanja dobio otkaz u opštini Rača. Međutim, član vladajuće partije u Rači, Branislav Milutinović, našao je za shodno da Tomislavu Veljkoviću ospori status uzbunjivača, ne poznajući zakon i činjenicu da se status uzbunjivača zvanično ne dodeljuje.

Ovakvo ugrožavanje institucije uzbunjivača, koja je jedna od temeljnih odlika razvijenih demokratija, deluje inspirisano sličnim pokušajem vladajuće partije da Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz valjevskog ‘Krušika’, ospori status uzbunjivača. Da podsetimo, Aleksandar Obradović je u više navrata ukazao na sporne poslove kojima se navodno uništava poslovanje ‘Krušika’ u korist privatnih firmi povezanih sa ocem ministra policije Nebojšom Stefanovićem.

Nedavno je V-Dem Institut, na smeru za političke nauke Univerziteta u Geteborgu, ukazao na rastuće ugrožavanje demokratije u Srbiji. U izveštaju ovog instituta posebno se ističe ućutkavanje i diskreditacija uzbunjivača, kao i upadljivo uništavanje i obesmišljavanje izbornog procesa.

– Kontrola medija i ograničavanje građanskih sloboda bili su prvi alarmantni znaci autokratizacije u Turskoj i Srbiji. Dok je cenzura dugogodišnji problem u Srbiji, pokazatelji koji se tiču medija, civilnog društva i građanskih sloboda takođe su se pogoršali, pre nego što je obesmišljen izborni proces i zvaničan povratak autoritarnosti zabeležen 2015. godine – piše u detaljnom istraživanju.

Među zemljama koje su napravile strmoglav pad ka autokratiji tokom poslednje decenije nalaze se Mađarska, Turska, Poljska, Brazil, Indija i Srbija. Od svih ispitivanih zemalja, Srbija je na visokom četvrtom mestu vodećih autokratskih zemalja, a ispred nje su samo Mađarska, Turska i Poljska.

”Ovo istraživanje je još jedno koje svedoči o stvarnom stanju u Srbiji, uništenoj demokratiji, potpunoj kontroli medija, sistematskom urušavanju ljudskih prava kao i o obračunima sa svakim ko se usudi da govori protiv režima, kao i da ukaže na korupciju i zloupotrebe.”, kaže se u redakcijskom komentaru portala Direktno.rs.

Fotografije preuzete iz priloga TV N1: Mala Rača puno preletača.

error: Sadržaj je zaštićen!!!