Srbija nije na 8. mestu po broju testiranih već na 32. mestu

Predsednik Vučić je u nedavnom televizijskom gostovanju u emisiji “Ćirilica” (7. maja) izjavio da je Srbija krenula u “veliko testiranje”, i pohvalio se podatkom da se sada nalazimo na “osmom mestu u Evropi po broju testiranih proropcionalno broju stanovnika”, odnosno broju testiranih na jedan milion.

”“Kao što vidite, mi danas, proporcionalno broju stanovnika, mislim da smo osmi u Evropi i stizaćemo ih i stići ćemo do petog mesta u Evropi, jer ćemo još više da testiramo. I antitela ćemo da radimo i sve.” – izjavio je predsednik Vučić.

Međutim, trenutni podaci sa sajta worldmeters pokazuju drugačije.

Naime, kada govorimo o Evropi, Srbija se po broju testiranih na jedan milion trenutno nalazi tek na 32. mestu, sa urađenih 19,295 testova i nije ni blizu visokoj osmoj poziciji.

Na osmom mestu se nalazi Danska sa urađenih 63,716 testova na milion stanovnika.

Zato za izjavu da se “proporcionalno broju stanovnika Srbija nalazi na osmom mestu”, predsedniku Istinomer daje ocenu – „neistina“.

Srbija je početkom aprila ove godine, po broju testiranih stanovnika na jedan milion, bila testirala manje građana od većine susednih zemalja. Kada je reč o Evropi, Srbija se nalazila na samom začelju liste po broju testiranih na jedan milion.

Srbija je, pak, u proteklih mesec dana uspela da uradi više testova na milion stanovnika od većine susednih zemalja za kojima je zaostajala početkom aprila. Među njima su BiH, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija, Mađarska, Severna Makedonija i Bugarska.

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

Foto: Printscreen/Worldmeters

Izvor; Istinomer

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!