Stanje u Vojsci Srbije je katastrofalno i zabrinjavajuće

U razgovoru sa Novicom Antićem, presednikom Vojnog sindikata Srbije, portal Budite informisani saznaje niz javnosti slabo poznatih detalja koji svedoče o lošem stanju u kojem se nalazi Vojska Srbije i o nepoštovanju pripadnika Vojske Srbije i ratnih vojnih veterana i njihovog socijalnog statusa.

novica antić

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije

Od 2017. godine do danas Vojsku Srbije napustilo je 5 hiljada profesionalaca svih kategorija

Vama je početkom 2018. godine administracija ministra odbrane Aleksandra Vulina izrekla kaznu gubitka čina i službe u Vojsci Srbije zato što ste javno govorili o problemima vojnika i zbog kritika upućenih na račun menadžmenta Ministarstva odbrane Srbije. Kako tumačite činjenicu da vam je kao čoveku koji je toliko puta odlikovan i koji se naročito istakao tokom aktivne vojne službe izrečena takva kazna jer ste govorili istinu?

Ceo taj slučaj je zapravo slika društva u kome mi danas živimo. Sindikat je po definiciji organizacija zaposlenih koja je nezavisna od poslodavca i svih državnih organa, a u koju se zaposleni učlanjuju radi zaštite svojih ličnih i kolektivnih interesa. Dakle, ako imate jednu takvu nezavisnu organizaciju sa statusom pravnog lica koju zakonski zastupa i predstavlja jedan čovek iz grupe zaposlenih koga su oni izabrali da ih zastupa, onda je jasno da taj čovek po svojoj zakonskoj i statutarnoj dužnosti ima obavezu i pravo da javno artikuliše statove i zahteve te grupe zaposlenih. Pored toga, zakonski zastupnik sindikata na osnovu Zakona o radu i ratifikovanih međunarodnih konvencija, uživa imunitet u pogledu toga da ne može biti pozvan na odgovornost pred poslodavcem ako zastupa sindikat ili je organizovao ili učestvovao u nekoj sindikalnoj aktivnosti. I sad na sve to imate apsurd da jedan član vlade, u konkretnom slučaju ministar Vulin, koji je položio zakletvu da će poštovati i štiti Ustav i zakone, zapravo krši i Ustav i osnovna ljudska prava garantovana tim ustavom kao što je npr. pravo javnog govora, sindikalnog organizovanja i delovanja, a pored toga grubo krši i međunarodno pravo. O poštovanju i vrednovanju mojih radnih uspeha i rezultata suvišno je govoriti. To dodatno dokazuje o količini bezobrazluka, beskrupuloznosti i nepoštovanja pripadnika Vojske Srbije upravo od Aleksandra Vulina, a i i od drugih iz vlasti koji na sve to žmure. Tako nešto je nedopustivo za vreme u kome živimo.

Spisak problema koje imaju pripadnici Vojske Srbije je predugačak

Koliko aktivnih vojnika i starešina je napustilo službu u poslednjih nekoliko godina i šta su razlozi njihovog odlaska? 

Od 2017. godine do danas, na žalost svih nas, našu vojsku napustilo je preko 5.000 profesionalaca svih kategorija, od vojnika do oficira i civilnih lica. Razlozi su egzistencijalne prirode, teški uslovi rada, ogromni psihofizički napori, mobing ali pre svega nebriga države o ovim ljudima koji su toj državi zavetovali ono najvrednije, svoje živote. Danas ne možemo navesti nijedan primer toga što bi vojnički poziv učinilo popularnim. Radite uglavnom prekovremeno, često odsutni od porodice više dana, u natprirodnim uslovima i naporima, a uz to nemate adekvatne naknade plate iako smo odavno profesionalna vojska. Ne ostvarujete naknadu za regres i topli obrok, naknadu za prevoz do posla dobijate u iznosu koji odredi ministar, a ne u onom koji je potreban i dovoljan da ceo mesec putujete na posao. Uslovi za lečenje su katastrofalni. Participaciju vojnici danas plaćaju dvostruko više nego civili čak i u vojnim zdravstvenim ustanovama, liste čekanja za osnovne dijagnostičke procedure su ogromne itd, itd… Nemate mogućnost da predvidite vašu profesionalnu karijeru jer na napredovanje u službi ne možete da utičete. Ono zavisi isključivo od volje vrha  u sistemu odbrane. Od nedavno je Ministarstvo odbrane izmenilo Uredbu o stanjima u službi po kojoj vam se ne priznaju civilne škole i fakulteti što je od značaja da bi ste napredovali u službi, što je takođe jedan apsurd i presedan ali i diskriminacija i suspendovanje državnog  školskog sistema unutar sistema odbrane. Spisak problema koje imaju pripadnici VS je predugačak. Trebalo bi nam više ovakvih razgovora da bi smo ih sve spomenuli. Ovo su osnovi razlozi zbog koji ljudi odlaze iz VS.

Prava i potrebe pripadnika Vojske Srbije moraju se dogovarati a ne jednostrano nametati od strane administracije ministra odbrane

Koje predloge nudite za rešavanje socijalnog statusa pripadnika vojske?

Mi rešenje problema vidimo u Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u delatnosti odbrane. Ako smo godinama unazad profesionalna vojska koja radi za platu, dakle nema obavezu služenja državi, onda se potrebe zaposlenih u vojsci moraju oslušnuti i prilagoditi mogućnostima države da tim potrebama izađe u susret. Uslovi pod kojima rade pripadnici VS kao i njihova prava i potrebe moraju se ugovarati, a ne jednostrano nametati od strane administracije ministra odbrane kako je to sada slučaj.

vojni sindikat srbije

Aleksandar Vulin krši Ustav, zakone i međunarodne konvencije. Ostaće upamćen po tiraniji i progonu sindikata. Stanje u Vojsci Srbije je katastrofalno i zabrinjavajuće. U vojsci se dešava ogroman kriminal i korupcija a Vulin sve to zataškava. Samo je našim neprijateljima u interesu da Vulin bude na čelu jedne takve važne institucije.

Nedavno ste izjavili da vam nije jasno kome je u interesu da Aleksandar Vulin uopšte bude na nekoj javnoj funkciji. Kako ocenjujete njegov dosadašnji učinak na poziciji ministra odbrane?

Aleksandar Vulin je zaveo jednoumlje i diktaturu u sistem odbrane i potpuno je skrajnuo struku i one koji zapravo treba da komanduju vojskom, a to su vojne starešine, na prvom mestu generali. Na najgrublji način krši Ustav, zakone i međunarodne konvencije, a zakleo se kao član vlade da će ih poštovati i sprovoditi. On koji sebe predstavlja socijalistom i levičarem, ostaće upamćen po tiraniji i progonu sindikata u vojsci koji isključivo ima za cilj da vojnik bude zadovoljan, a samo zadovoljan vojnik je i efikasan. Vulin je u svom mandatu  jasno pokazao i dokazao da mu je važan samo njegov rejting i lični interes, a ne boljitak za pripadnike VS i interese države u celini. On javnosti spinuje informacije o stanju u sistemu odbrane koje je trenutno katastrofalno i zabrinjavajuće. To svedoči svaki pripadnik VS.

Čudi me servilnost generala na najvišim dužnostima koji bi svemu ovome morali da se usprotive a ćute na zaprepašćenje svih nas

Čudi me samo servilnost i prag tolerancije generala na najvišim dužnostima koji bi tome svemu morali da se usprotive, a ćute na zaprepašćenje svih nas. Pitam se gde je sad onaj lični starešinski primer o kome su nas učili u vojnim školama. Gde je čast i dostojanstvo vojničke i oficirske profesije. U vojsci se dešava ogroman kriminal i korupcija, a Vulin sve to zataškava i priča bajke o nekakvom opremanju sredstvima borbene tehnike iz srpskih fabrika. Sve su to Potemkinova sela i farsa. Nije nam jasno kome je u interesu, osim našim neprijateljima, da Vulin bude na čelu jedne tako važne institucije kakva je Ministarstvo odbrane. On je u toj oblasti potpuni diletant.

novica antić

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije

Odnos prema ratnim vojnim veteranima je sraman i neprijateljski

Kakvo je vaše mišljenje o odnosu države prema ratnim vojnim veteranima i ratnim invalidima u Srbiji?

Sraman i neprijateljski. Možda će nekome zvučati grubo ali su upravo ove dve reči te koje jasno daju odgovor na vaše pitanje. U Srbiji danas imate nezvanično oko 400.000 boraca i veterana ratova. Zakon koji je nedavno usvojen, a tiče se ove populacije su pisali osuđivani kriminalci koji nemaju pojma o tome šta je on trebao da obuhvati i definiše kao materijalni zakon. Taj zakon je pisan da bi se preko pojedinih fiktivnih boračkih udruženja bliskih vlasti ispumpavao novac iz budžeta. Sa ove distance ne vidim nijedan drugi motiv za njegovo donošenje. Prava boraca i članova njihovih porodica su samo fakultativno dotaknuta. Taj zakon čak nije propisao ni statuse boračkih udruženja i njihovu reprezentativnost tako da sad imate mogućnost da se kao predstavnici boraca pojavljuju udruženja koja imaju tri člana. Ministar rada dao je sebi za pravo da odlučuje o tome koja će udruženja biti od značaja za društvo bez ikakvih ozbiljnih kriterijuma i osluškivanja stvarnih potreba ove populacije. Borci su danas socijalni slučajevi i potpuno obespravljeni. Ali i to je očigledno deo specijalne operacije naših neprijatelja koja ima za cilj da sutra ako zatreba, bukvalno ogadi svaki eventualni poziv da se organizujemo za odbranu zemlje.

Razgovarao: Milenko Srećković

O AUTORU:

Milenko Srećković je nezavisni autor i publicista. Neke od njegovih ranijih tekstova i publikacija možete čitati na sajtu www.milenkosreckovic.com. Osnivač je programerske firme Spektrum kooperativa u kojoj radi kao programer i SEO specijalista. Diplomirani je filolog Opšte književnosti i teorije književnosti, i elektrotehničar računara. Autor je dokumentarnog filma Puki svedok (2016) o dešavanjima na Kosovu i Metohiji po dolasku NATO trupa. Objavio je knjige Korporativni imperijalizam – zone eksploatacije u Srbiji (2015) i Svako zaslužuje spas – Izbor iz publicističkih radova (2015) – koje se mogu preuzeti ovde. Pisao je kolumne za dnevni list „Politika” u periodu 2013-2017. godine i predavao master kurs ”Alternativne ekonomije” na Fakultetu za medije i komunikacije 2017-2018. godine. Pokretač je projekta Kosovo: Stories about Occupation – Webpage on Ethnic Cleansing in Kosovo. Kao osnivač i član Pokreta za slobodu učestvovao je u organizaciji većeg broja radničkih protesta, kao i u osnivanju Koordinacionog odbora radničkih protesta (2009-2015).

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!