Student se žalio Ustavnom sudu jer ga je policija sprečila da dođe na protest

Prema pisanju portala Nova.rs, student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković podneo je žalbu Ustavnom sudu jer su ga policija i BIA zadržali sedam sati, nakon što je uputio preko Fejsbuka poziv kolegama studentima da učestvuju u demonstracijama, čime su ga sprečili da prisustvuje protestu i tako ostvari svoje pravo na slobodu govora i okupljanja.

nemanja vučković

Nemanja Vučković (Foto: Printskrin Nova.rs)

Vučković namerava da se, ukoliko Ustavni sud odbaci njegovu žalbu, obrati Evropskom sudu za ljudska prava.

Prema njegovoj izjavi, on je četiri sata proveo u policijskoj stanici u Rakovici, službenim prostorijama BIA, a tri sata u Policijskoj upravi za Grad Beograd u Ulici Despota Stefana.

“Nije postojao nikakav osnov za moje zadržavanje, zato sam danas podneo Žalbu Ustavnom sudu. Pozivam i sve druge učesnike protesta kojima su povređena prava da se i oni obrate Ustavnom sudu i zaštite svoja prava”, kaže Vučković u izjavi za TV Nova.

Ustavni sud mora da se oglasi i svoju odluku objavi u Službenom glasniku. Kako tvrdi, Evropski sud se u sličnim situacijama stajao na stranu oštećenih.

Podršku kolegi pružio je i student Vuk Orović, koji je zamolio sve pravnike i nadležne službe da stanu u odbranu onih koji su nedužni završili u zatvorima.

“Veliki broj tih ljudi ništa nije uradio. Oni koji su nešto uradili, te slučajeve ne komentarišem. Za one koji su ni krivi ni dužni pozivam sve relevantne pravnike u ovoj zemlji da im izađu u susret i pomognu. Nije lako sedeti u zatvoru, pogotovo ako ništa nisi zgrešio”, kaže Orović za naš portal.

Podsetimo, Orović je u jučerašnjoj izjavi za Nova.rs rekao da je u zatvoru proveo šest dana.

“Na jednoj konferenciji direktor policije Rebić je izjavio da sam ja strani plaćenik, pripadnik strane službe i da sam došao ovde da rušim državu. Pokušao je da mi montira još neke stvari – da sam ja bio u nekom šlemu i tako dalje. Ništa od toga nije tačno. U Srbiju sam došao kao u svoju zemlju da studiram. Ovde sam i živeo do polaska u osnovnu školu u Crnoj Gori. Moji roditelji i većina moje porodice su iz Srbije”, rekao je Orović.

On je tada poručio direktoru policije Vladimiru Rebiću da će “sve da mu oprosti, ukoliko se izvini i pokaže pokajanje”.

Izvor: Nova.rs

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!