U neuspelom puču u Venecueli zarobljeni i Amerikanci

Venecuelanske bezbednosne snage zarobile su desetine ljudi, uključujući i dva Amerikanca, nakon invazije s ciljem zbacivanja predsednika Nikolasa Madura. Veruje se da je u ovoj zaveri učestvovao i opozicioni lider Huan Gvido.

Maduro je u ponedeljak na nacionalnoj televiziji pokazivao dva plava američka pasoša i čitao imena i datume rođenja iz njih.

uhapšeni amerikanci

Dvojica bivših američkih vojnih veterana Luk Denman i Aron Beri

Pokazao je slike pecaroških čamaca koje su koristili napadači i opremu kao što su toki-voki i naočare za noćnu vožnju. Optužio je Trampovu administraciju i susednu Kolumbiju, a obe države su negirale svoje učešće.

Izvor novinske agencije Rojters je rekao da su dva američka građanina zarobljena u ponedeljak na drugi dan hapšenja učesnika, i veruje se da se nalaze u pritvoru venecuelanske vojne obaveštajne službe. Izvor kaže da je detalje saznao od svojih kontakta u venecuelanskim bezbednosnim snagama.

uhapšeni amerikanci

Luk Denman i Aron Beri

Bivši pripadnik Zelenih beretki Džordan Gudro izjavio je za Asošijejted Pres da je radio sa dvojicom Amerikanaca u misiji ”oslobađanja” Venecuele pokrenutoj u nedelju – misiji nazvanoj operacija Gideon koja je krenula iz Kolumbije. Identifikovao je dvojicu bivših američkih vojnih veterana koji se nalaze u venecuelanskom pritvoru kao Luk Denmana i Aron Berija. Obojica su služili sa njim u Iraku i Avganistanu, izjavio je Gudro.

gudro

Džordan Gudro

Gudro je takođe izjavio da je potpisao ugovor o zbacivanju Madura sa venecuelanskim opozicionim vođom Huanom Gvidom koji je negirao svoje učešće. Venecuelanski državni tužilac je izjavio da je video Gvidov potpis na tom ugovoru vrednom 200 miliona dolara.

puč u venecueli

Gudro je izjavio da opozicioni političar nikad nije ispunio svoju obavezu iz ugovora ali je nastavio sa potplaćenom operacijom sa samo 60 boraca, uključujući i dva američka veterana.

zarobljeno oružje

zaplenjeno oružje

Venecuelanska nacionalna televizija prikazala je nekoliko neidentifikovanih muškaraca sa lisicama na rukama kako leže poređani potrbuške na ulici. Madurov saveznik i državni tužilac Vilijam Saab je izjavio da je uhapšeno ukupno 114 ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u planiranom napadu i da su u potrazi za još 92 osobe.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!