Ujedinjeni protiv kovida: Krizni štab mora da odgovara

Priznanje dr Predraga Kona, da je on, radeći za Krizni štab donosio odluke na osnovu netačnih informacija, dokaz je da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju, izjavili su danas predstavnici udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

ujedinjeni protiv kovida

Zahtevaju da činjenice na koje ukazuju dovedu do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba.

Epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija ne predstavlja ništa drugo do opasnost po naciju“, navedeno je u njihovom saopštenju.

Udruženje tvrdi da se dr Kon “usudio da odgovornost prebaci i na informacioni sistem, isti onaj informacioni sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Republike Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji”.

Doktor Kon je očigledno zaboravio svoje, kao i izjave kolega tokom trajanja ove epidemije. Podsetićemo, od Kriznog štaba smo slušali da čak i ako dođe do drugog talasa, on neće moći da bude jak kao što je bio prvi, da najveći broj obolelih nema nikakve simptome, ili da virus nije takvog intenziteta, te je oslabila mogućnost da izazove teške forme bolesti“, kaže se u saopštenju UPK.

Nažalost, ovakve posledice nisu bile iznenađujuće, s obzirom da su građani u svom postupanju samo slušali ono što su mogli da čuju od Kriznog štaba“, dodaje se u saopštenju Udruženje Ujedinjeni protiv kovida.

Sve ovo dokazuje još jednom da su potpisnici otvorenog pisma UPK bili apsolutno u pravu kada su zahtevali odgovornost članova Kriznog štaba, sa posebnim akcentom na problem sa zvanično objavljenim informacijama o broju zaraženih i preminulih“, kaže se u  saopštenju uz napomenu da je cilj UPK “isključivo zaštita života i zdravlja naših građana”.

“U tom smislu, Ujedinjeni protiv kovida niti mogu, niti smeju da prećutkuju ovakve izjave nadležnih, posebno ne doktora koji sada sopstvenu odgovornost pokušava da prebaci na drugoga“, zaključuje se u saopštenju.

Glavni cilj Udruženja je da se ispitaju sve okolnosti dosadašnjeg rada Kriznog štaba, u uverenju da činjenice na koje skreću pažnju “moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba”.

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!