Vučić ima skoro sve karakteristike jednog psihopate

Mnogima je očigledno da nešto nije u redu sa trenutnim predsednikom Srbije ali potrebno je da se odredi preciznija dijagnoza da bismo kao narod znali kako da spasemo i sebe i državu i društvo od njegovog štetočinskog delovanja.

S obzirom na to da profesionalni kodeks sprečava psihologe da daju svoj sud o psihičkom stanju predsednika Srbije, samostalno sam uporedio njegovo ponašanje sa psihološkim opisom tipičnih ponašanja osoba sa različitim vrstama poremećaja ličnosti. Namera mi nije bila da trivijalizujem psihologiju kao nauku već da probam da bolje razumem o kakvoj vrsti osobe se radi.

Na kraju teksta dajem Herovu skalu psihopatskih odlika i Vučićevo ponašanje posmatram u odnosu na nju. Robert Her je kanadski psiholog i vodeći stručnjak u proučavanju psihopatije, koji već 50 godina širom sveta drži predavanja o psihopatama.

Upravo na osnovu Herove skale Aleksandra Vučića je lako prepoznati kao psihopatu – sa poklapanjem od skoro 70-80 odsto sa odlikama koje navodi pomenuta skala. Da su se Vučićeve karakteristike poklopile sa Herovom skalom i samo u iznosu od 50 odsto – dijagnoza bi bila ista, samo bi se radilo o lakšem slučaju psihopatije.

Loša vest je da je psihopatija neizlečiva. To znači da Vučiću ne bi pomogao ni čitav konzilijum najboljih svetskih psihologa i psihijatara.

Pošto je psihopatija neizlečiva, društvo da bi zaštitilo građane od delovanja psihopata mora da razvije različite društvene mehanizme zaštite građana od psihopatskih progona a u te mehanizme spadaju pre svega edukacija i opšte osvešćivanje o problemima koje psihopate mogu da prirede drugima. Mnogi su imali problema sa psihopatama a povremeno se takvi slučajevi pojave i u medijima, najčešće u vidu nekog tragičnog događaja.

Opšta društvena tragedija nastaje kada psihopate dođu na visoke pozicije ili na čelo neke države – setite se Hitlera – a dodatni problem u svemu tome je što im psihopatske karakteristike olakšavaju da se probiju do samog vrha neke kompanije, stranke ili bilo koje druge institucije. U narodu se obično kaže da su to ljudi koji su spremni da gaze po leševima da bi ostvarili svoje ciljeve – i, nažalost, obično ih ostvare.

Evo na kraju i Herove skale sa mojim propratnim komentarima u vezi sa svakom od navedenih odlika psihopatskog ponašanja:

1. Ljigav i površan šarm – Ljigavost je dobar opis Aleksandra Vučića jer retko  ko je toliko ljigav kao on. Običan čovek bi se stideo da se na taj način ponaša pred samo jednom osobom a Vučić se bez ikakvih problema svakodnevno bruka pred višemilionskim auditorijumom svojim ljigavim šalama i površnim ”šarmom”.

2. Grandioznost (preterano visoko uzdizanje i precenjivanje samog sebe) – Samo se setite Vučićevih izjava gde govori kako je pametan, kako je pametniji i obrazovaniji od prisutnih novinara, kako je ostvario nešto ”prvi put u istoriji”, i tako dalje. Ne može se biti grandiozniji od toga.

3. Nedostatak osećaja kajanja ili krivice – Čovek koji čitave dve decenije ima katastrofalan politički učinak – čija vlast je gora čak i od vlasti ”žutih” – ni u jednom trenutku nije stavio prst na čelo i zapitao se šta on to ustvari radi.

4. Bezobzirnost i nedostatak empatije – Setite se kada je Vučić ocu poginulog radnika rekao da mu sin nije radio na manekenskoj pisti već u fabrici oružja i da samim treba da se pomiri sa njegovom smrću. Nedostatak empatije tu i u mnogim drugim primerima je očigledan.

5. Patološko laganje – Na internetu ima toliko snimaka koji pokazuju kako je Vučić najpre tvrdio nešto a zatim posle određenog vremena tvrdio kako to nikad nije izjavio. U narodu za takvo ponašanje kažu – slaže čim zine… Tomas Erikson, autor knjige ”Okruženi psihopatama”, kaže da ukoliko psihopata bude uhvaćen u laži, njega to nimalo ne postidi. Kako u tome ne prepoznati Vučića?

6. Lukavost i manipulativnost – Vučić je veliki prevarant čija vlast počiva na potkupljivanju glasača i opozicionih političara pa samim tim su i lukavost i manipulativnost njegove karakteristike.

7. Ispraznost emocija (površnost emocionalnih reakcija) – Površnost je u svakom smislu jedna od glavnih Vučićevih odlika, oko toga nema spora. Erikson kaže: ”Ali upamtite: psihopata može vrlo spretno da se pretvara da poseduje određene emocije”.

8. Impulsivnost – Dovoljno je prisetiti se konferencija za štampu kada Vučić vređa prisutne novinare ili svoje saradnike i kada pokazuje nekontrolisane izlive besa.

9. Loša kontrola ponašanja – Neumerenost, neumesnost, neprimerene šale, sve to su primeri Vučićevog ponašanja pred kojima posmatrač doživljava ”transfer blama”.

10. Potreba za stimulacijom – Za ovo nemamo dovoljno poznavanja Vučićevog ponašanja da bi mogli da procenimo da li bi mu se mogla pripisati i ova odlika pa je ovo prva karakteristika sa Herove skale koju mu nećemo pripisati.

11. Neodgovornost – Vučić je u više navrata organizovao događaje u kojima je lako moglo da dođe do sukoba njegovih pristalica i njegovih oponenata. Polarizovao je građane na način da je sve više varnica koje prete da dovedu do otvorenih sukoba. Šta je to ako ne neodgovornost…

12. Rani problemu u ponašanju – Kao i njegov sin, i Vučić je u mladosti bio navijač i u nekim intervjuima se hvalio kako je tukao druge. Njegova izjava iz mladosti – da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana – je samo parafraza nacističke direktive da u Srbiji za jednog ubijenog Nemca treba ubiti 100 Srbina.

13. Nedruštveno ponašanje u zrelom dobu (mnogobrojni kratkotrajni brakovi – nedostatak sposobnosti da se dugotrajno posvete određenoj vezi) – Kao i u slučaju stavke broj 10, za ovo nemamo dovoljno poznavanja Vučićevog ponašanja da bi mogli da procenimo da li bi mu se mogla pripisati i ova odlika sa Herovog spiska.

14. Parazitski životni stil – Priča se da Vučić nema ni dana radnog staža van politike. PIO fond je u više navrata kažnjen u iznosu od 200.000 dinara zato što nije hteo da objavi podatke o Vučićevom radnom stažu. Nemamo informaciju o tome da li je na kraju taj podatak, tražen još 2014. godine, ikada objavljen. Svakako je većina političara u Srbiji parazitska a Vučić nam deluje kao parazit nad parazitima. Prema Eriksonu, cilj psihopata je ”da život žive o trošku drugih” a bavljenje politikom u Srbiji pruža idealne uslove za to. Erikson dodaje da psihopate ”često dobijaju opomene za neplaćene dugove i zabeleženi su u registru državnih dužnika” što nas podseća na poznati slučaj iz 2004. godine kada Vučić 15 meseci nije plaćao fiksni telefon, ignorisao sve opomene, sve dok mu Telekom nije isključio liniju. Tada su u Telekomu istakli ”da su tako ekstremni slučajevi veoma retki”, da ih Aleksandar Vučić ignoriše i da su morali da primene redovan postupak isključivanja telefonske linije.

15. Seksualna nezajažljivost (promiskuitet) – Kao i u slučaju stavke broj 10 i 13, za ovo nemamo dovoljno poznavanja Vučićevog ponašanja da bi mogli da procenimo da li bi mu se mogla pripisati i ova odlika sa Herove liste.

16. Nedostatak realističnih dugotrajnih ciljeva – Sem doživotnog ostanka na vlasti, Vučić i nema drugi cilj a taj cilj je svakako nerealističan.

17. Nesposobnost za prihvatanje odgovornosti za vlastite postupke – Kako bi neko ko za sebe tvrdi da je u svemu najbolji, mogao da ikada uvidi sopstvenu odgovornost za razna nedela tokom svoje političke karijere. Prema Eriksonu, psihopate ”ma šta god da su uradili, oni to nikada neće priznati. Oni ne vide nikakvu razliku, čak i kada ih neko snimi na delu – oni će to svejedno poricati. Čak i ukoliko shvataju da su učinili nešto loše, oni će imenovati neko žrtveno jagnje”.

18. Maloletnička delikvencija – Sem o njegovoj navijačkoj prošlosti, nemamo puno podataka o njegovom maloletničkom ponašanju.

19. Kršenje uslovne kazne – Koliko je meni poznato, Vučić nije osuđivan do sada, pa samim tim nije ni mogao da prekrši uslovnu kaznu. Videćemo kako će se ponašati kada bude osuđen.

20. Kriminalna raznovrsnost – Način na koji SNS pljačka građane i crpi novac iz javnog budžeta je svakako i kriminalan i raznovrstan. Sveprisutna povezanost vlasti sa mafijom svedoči o karakteru i ove vlasti i samog Aleksandra Vučića.

Posebna sposobnost psihopata je da svoje žrtve ubede u istinitost onoga što govore iako je to što pričaju najčešće sasvim nelogično i neusklađeno. Setite se kako je Hitler čitavu jednu naciju izmanipulisao kako bi došao na vlast a zatim je poveo u jedan destruktivan istorijski poduhvat koji se okončao tek Hitlerovom smrću. Psihopatama na vlasti posebno je olakšano manipulisanje građanima ukoliko su oni neobrazovani i lakoverni. U tom slučaju, uprkos tome što psihopata biva uhvaćen u lažima, manipulaciji i krađi, on poseduje i veliku sposobnost da mnoge ubedi da se ništa od toga nije ni desilo. U daljoj borbi protiv Vučićevog lopovluka treba imati u vidu posebno tu njegovu sposobnost zahvaljujući kojoj je i dalje na vlasti. Ono što za mnoge Vučićeve protivnike svedoči o njegovoj očiglednoj korumpiranosti, za one koji su i dalje opijeni njegovim psihopatskim šarmom kao da se nikad nije ni desilo.

Milenko Srećković

O AUTORU:

Milenko Srećković je nezavisni autor i publicista. Neke od njegovih ranijih tekstova i publikacija možete čitati na sajtu www.milenkosreckovic.com. Osnivač je programerske firme Spektrum kooperativa u kojoj radi kao programer i SEO specijalista. Diplomirani je filolog Opšte književnosti i teorije književnosti, i elektrotehničar računara. Autor je dokumentarnog filma Puki svedok (2016) o dešavanjima na Kosovu i Metohiji po dolasku NATO trupa. Objavio je knjige Korporativni imperijalizam – zone eksploatacije u Srbiji (2015) i Svako zaslužuje spas – Izbor iz publicističkih radova (2015) – koje se mogu preuzeti ovde. Pisao je kolumne za dnevni list „Politika” u periodu 2013-2017. godine i predavao master kurs ”Alternativne ekonomije” na Fakultetu za medije i komunikacije 2017-2018. godine. Pokretač je projekta Kosovo: Stories about Occupation – Webpage on Ethnic Cleansing in Kosovo. Tekstove 10 razloga zašto Vučić treba da ode sa vlasti i Antiimperijalistički razlozi za nepriznavanje nezavisnosti Kosova objavio je 2018. godine. Kao osnivač i član Pokreta za slobodu učestvovao je u organizaciji većeg broja radničkih protesta, kao i u osnivanju Koordinacionog odbora radničkih protesta (2009-2015).

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!