Vučić napravio rekordnu zaduženost i rekordni deficit u budžetu

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Rebalans budžeta za 2020. koji je usvojila nelegalna i nelegitimna Vlada Republike Srbije dokazuje ekonomski sunovrat koji je najvećim delom posledica izborne kampanje, odnosno predizbornog trošenja novca, kako bi se stvorio privid ekonomskog blagostanja – navodi se u saopštenju za javnost predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića.

U saopštenju se ističe da ove godine imamo rekordni deficit, koji je posledica predizbornog trošenja novca.

– Ovogodišnji deficit od  9 % revidiranog  BDP-a, veći je i od  prethodnog rekorda iz 2014, kada je bio 6,2 odsto. Rebalans budžeta za 2020. koji je juče usvojila nelegalna i nelegitimna Vlada Republike Srbije dokazuje ekonomski sunovrat koji je najvećim delom posledica izborne kampanje, odnosno predizbornog trošenja novca, kako bi se stvorio privid ekonomskog blagostanja.

Veselinović je istakao da je deficitom od 483 milijarde dinara ogoljena priča o uspesima Aleksandra Vučića, predstavljajući alarm za one koji su do sada živeli u zabludi o tome šta režim radi.

– Rekordan deficit ogoljava priču o ekonomskim uspesima režima Aleksandra Vučića. Uz rekordan  deficit, sustiže nas rekordna zaduženost  od 28 milijardi, što je 60 % BDP-a, kao  i preteća prezaduženost koja će postojeći dug dovesti do 100 % BDP-a. To je  zvono su za uzbunu i onima koji su do sada živeli u iluziji da režim zna šta radi – naveo je Veselinović u saopštenju.

On je dodao da opravdanje ne treba tražiti u pandemiji koronavirusa.

– Ovako visok deficit nema opravdanje u pandemiji koronavirusa, prvenstveno jer su ovakav pad imale samo zemlje sa visokim učešćem turizma u BDP-u, koji je kod nas ima relativno nisko učešće od oko 4-5 %, dok u nekim zemljama Evrope učešće turizma čini 30% BDP-a.

On je dodao da su sledeći korak dodatna zaduživanja države koja odlaze u preskupe projekte od kojih građani nemaju koristi.

– Ovakav deficit prate nova zaduženja, koja najčešće odlaze u finansiranje neefikasne države, koja je zbog stranačkih interesa  predimenzionirana I čini deo sistema izbornih manipulacija.  Značajan deo novca odlazi u preskupe  infrastrukturne projekte, koji se realizuju iz stranih kredita, na kojima su i nosioci posla, dobavljači, a često i radnici stranci. Posebna je priča o suludim projektima, poput finansiranja Beograda na vodi, Aerodroma Beograd ili upumpavanja novca kroz Telekom u stranačke medijske projekte – zaključio je Veselinović.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!