Zoran Drakulić: Pravu veličinu krize osetićemo tek 2021. godine

Biznismen Zoran Drakulić smatra da će državne mere pomoći privredi omogućiti očuvanje zaposlenosti u privatnom sektoru, ali ne deli „optimizam naših zvaničnika da će Srbija izaći iz krize brže od ostatka sveta“.

zoran drakulić

Zoran Drakulić (Foto: Printskrin N1)

„Deo smo evropske i svetske ekonomije, pa će i naš oporavak zavisiti od oporavka drugih ekonomija”, izjavio je Drakulić za sajt Sindikata Nezavisnost.

Drakulić smatra da ćemo „pravu veličinu krize osetiti tek 2021“.

Tačno je da će naš pad biti manji od drugih, ali jedna je stvar ako vi padnete sa visine od 30 santimetara, a drugi padnu sa 5 metara

„Jer oporavka sigurno neće biti u naredne dve do tri godine, što su i predviđanja mnogih svetskih ekonomista. Tačno je da će naš pad biti manji od drugih, ali to je rezultat toga što je i naš bruto društveni proizvod znatno manji od mnogih ekonomija sa kojima pokušavamo da se uporedimo“ istakao je Drakulić, vlasnik kompanije Point Group Int i predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

„Tačno je da će naš pad biti manji od drugih, ali jedna je stvar ako vi padnete sa visine od 30 santimetara, a drugi padnu sa 5 metara“, rekao je.

On je nepoverljiv i prema najavama o rastu penzija i primanja u javnom sektoru.

„Više puta sam naglasio da ovo nije vreme za štednju država treba da se usredsredi na postupke koji će omogućiti što manji pad BDP-a, ako treba i na teret rasta duga. U svakom slučaju protiv sam rasta plata u javnom sektoru i rasta penzija“, izjavio je.

„Ovo je trenutak kada svi moramo da budemo solidarni i da sačekamo izlazak iz krize, novi rast BDP-a, kako bi se stvorili uslovi za rast penzija i plata u javnom sektoru“.

On smatra i da moratorijum na bankovne kredite predstavlja olakšanje za privredu, ali će se ona svejedno naći u velikim teškoćama kada dođe vreme za naplatu tih dugova.

„Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija su odlaganjem otplate kredita značajno pomogli privredi. Ali, nakon moratorijuma obaveze privrede dolaze na naplatu, što će stvoriti velike probleme i privredi i bankarskom sektoru“, smatra Drakulić.

„Ovo govorim iz razloga što će posledice epidemije biti višegodišnje. Bogate svetske ekonomije spremile su ogromna sredstva za oporavak svojih ekonomija u narednom periodu od tri do sedam godina“.

Velike razlike u računicama o ukupnoj državnoj finansijskoj pomoći privredi Drakulić je objasnio pogrešnim pristupima jer se „mešaju žabe i babe“.

„Suštinski, privreda je na teret poreskih obveznika Srbije dobila u prvom paketu oko 800 miliona evra i u drugom paketu će to biti oko 320 miliona evra. Sve ostale mere su pomoć privredi, ali iste se moraju vraćati nakon prestanka moratorijuma, a poreske obaveze u 24 meseca počev od januara 2021. godine“, izjavio je Zoran Drakulić za sajt Nezavisnost.org.

spektrum kooperativa

Share
error: Sadržaj je zaštićen!!!