Jedno od omiljenih jela na Balkanu je kukurzna proja sa sirom. Može biti poslužena kao samostalan obrok uz čašu jogurta ili može biti dodak uz razna jela. Na vama je da odlučite kako ćete je poslužiti.
200grfeta ili nekog drugog slanog sitnog sira po vašoj želji
1kašikakisele pavlake
Instrukcije
Svi potrebni sastojci sa pravljenje proje
Uzeti jednu veću posudu i u nju sipati prvo suve sastojke kao što su kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj posudi umutiti jaja pensato pa dodati mleko, jogurt i ulje. Dobro umuitite smesu.
U umućena jaja polako možete dodavati suve sastojke koje ste prethodno pripremili.
Nakon toga, smesu dobro izmešati i dodati sir.
Sve zajedno opet dobro promešati varjačom i testo izliti u kalup koji ste prethodno namazali uljem.
Proju peći u prethodno zagrejanoj rerni prvih 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa, a nakon toga još 10 minuta na 180 stepeni.
Nakon što je proja pečena i izvađena iz šporeta i umotati je u čistu krpu i ostaviti 10 minuta da se prohladi.
Nakon toga proja je spremna sa serviranje i služenje!
Prijatno!
Video
Notes
Mekana, sočna proja je najbolja kada se servira topla, ali može se jesti i hladna. Odlično se slaže uz jogurt, pavlaku ili kiselo mleko.Ovaj recept možete prilagođavati prema svojim željama dodavanjem različitih začina, sireva ili povrća. Važno je da ne preterate s brašnom i da smesu ne prepečete, kako bi proja ostala sočna i mekana.