Kako napraviti mekanu i sočnu proju – recept i uputstvo

Mekana i sočna proja

 

Proja sa sirom

Proja sa sirom

Jedno od omiljenih jela na Balkanu je kukurzna proja sa sirom. Može biti poslužena kao samostalan obrok uz čašu jogurta ili može biti dodak uz razna jela. Na vama je da odlučite kako ćete je poslužiti.
Nema ocenu
Vreme pripreme 10 minutes
Vreme pravljenja 10 minutes
Jelo Doručak, Predjelo
Kuhinja Mediteranska
Porcija 8 osoba
Kalorije 328 kcal

Sastojci
  

  • 4 kom jaja
  • 250 gr kukuruznog brašna
  • 400 ml jogurta
  • 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 10 gr soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 gr feta ili nekog drugog slanog sitnog sira po vašoj želji
  • 1 kašika kisele pavlake

Instrukcije
 

  • Svi potrebni sastojci sa pravljenje proje
    Sastojci za proju
  • Uzeti jednu veću posudu i u nju sipati prvo suve sastojke kao što su kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so.
    Kukuruzno brašno za proju
  • U drugoj posudi umutiti jaja pensato pa dodati mleko, jogurt i ulje. Dobro umuitite smesu.
    Penasto umućena jaja
  • U umućena jaja polako možete dodavati suve sastojke koje ste prethodno pripremili.
    Dodavanje kukuruznog brašna u umućena jaja
  • Nakon toga, smesu dobro izmešati i dodati sir.
    Dodati sir u proju
  • Sve zajedno opet dobro promešati varjačom i testo izliti u kalup koji ste prethodno namazali uljem.
    Posudu za pecenje podmažite uljem
  • Proju peći u prethodno zagrejanoj rerni prvih 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa, a nakon toga još 10 minuta na 180 stepeni.
    Ispečena proja i spremna za posluženje
  • Nakon što je proja pečena i izvađena iz šporeta i umotati je u čistu krpu i ostaviti 10 minuta da se prohladi.
  • Nakon toga proja je spremna sa serviranje i služenje!
  • Prijatno!

Video

Notes

Mekana, sočna proja je najbolja kada se servira topla, ali može se jesti i hladna. Odlično se slaže uz jogurt, pavlaku ili kiselo mleko.
Ovaj recept možete prilagođavati prema svojim željama dodavanjem različitih začina, sireva ili povrća. Važno je da ne preterate s brašnom i da smesu ne prepečete, kako bi proja ostala sočna i mekana.
Proja sa blitvom

Nutritivna vrednost

Serving: 50gCalories: 328kcalCarbohydrates: 26gProtein: 10gFat: 20g
Tagovi domaća proja, doručak, mekana proja, proja, proja sa sirom, recept za proju
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.
Picture of Milica Stefanović

Milica Stefanović

Ćao, ja sam Milica, urednica sam na sajtu Informisani. Diplomirani ekonomista sam po struci, moja prva velika ljubav i neostvarena želja je da postanem novinar. Posle 3 godine provedene na Fakultetu politčkih nauka život me odveo u drugom smeru, ali ipak mi se pružila prilika da bar delić onoga što sam želela i tamo naučila ostvarim pišući za ovaj portal. Razne su sfere mog interesovanja, od informacija koje čine našu svakodnevnicu, pa do raznovrsnih ženskih tema. Veliki sam ljubitelj cveća, prirode, zdravog načina života, i na ovaj način ću pokušati i vama čitaocima da prenesem korisne i vredne informacije koje posedujem.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Recipe Rating




Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: