Informisani Favicon
Sve što treba da znate o običajima krštenja1
Edukacija

Sve što treba da znate o običajima krštenja – šta obući, šta pokloniti i uloga kumova u ovom svetom činu

Krštenje je jedan od najvažnijih i najradosnijih sakramenata u hrišćanstvu, kako u pravoslavnoj, tako i u katoličkoj tradiciji. Pored duhovnog značaja, ovaj svečani čin prate brojni običaji koji se tiču izbora kumova, darova i prikladne garderobe za ceremoniju. U ovom članku saznajte sve važne detalje o pripremi za krštenje, razlikama između pravoslavnih i katoličkih obreda,

Novogodišnji i božićni običaji širom sveta
Zanimljivosti

Novogodišnji i božićni običaji širom sveta – Kako ih proslaviti u savremenom stilu

Još malo počinje sezona praznika, a ona uvek sa sobom nosi nešto magično – svečana dekoracija, miris kolača i okupljanje sa najbližima. Ipak, Nova godina i Božić se ne slave isto svuda na isti način. Svaka zemlja ima neku svoju tradiciju koju s vremena na vreme prilagođava savremenim uslovima života. U nastavku ovog teksta ćemo

tiramisu kolač
Recepti

Tiramisu – Recept za pravljenje korak po korak

Tiramisu, poznati italijanski kolač, smatra se da je nastao u regionu Veneto tokom 1960-ih godina i brzo je stekao svetsku popularnost zbog svojih kremastih ukusa obogaćenih kafom. Zanimljivo je da njegovo ime u prevodu znači „podigni me“, što se odnosi na espresso i kakao sastojke koji mu daju bogat i osvežavajuć ukus. Hajde da vidimo

Doček 2025 - Trendovi, inspiracije i najlepše novogodišnje dekoracije
Zanimljivosti

Doček 2025 kod kuće – Trendovi, inspiracije i najlepše novogodišnje dekoracije

Doček 2025. je iza ugla, i ako ste poput mene, već počinjete da osećate to uzbuđenje i radost dok planirate najlepši način za proslavu! Svaki doček nove godine nosi neku posebnu čaroliju, ali ovaj put, 2025. donosi svežu energiju, nove trendove i mogućnosti da se inspirišemo u dekoraciji i organizaciji proslava. Uz to, novogodišnji i

Zimsko računanje vremena počinje u noći između 26. i 27. oktobra, u 3h ujutru kazalje treba vratiti na 2h i tada zvanično počinje zimsko računanje vremena.
Edukacija

Zimsko računanje vremena – Ne zaboravite da vratite svoje satove!

Pomeranje sata na zimsko i letnje računanje vremena u Srbiji se kao i u mnogim evropskim zemljama praktikuje više decenija. Ova praksa ima svoje korene u energetskim uštedama i povećanju produktivnosti tokom dana, ali u poslednje vreme se sve više preispituje njen značaj i efekti. Često čujem da su ljudi nezadovoljni ovim pomeranjem sata, kada

Juneći gulaš recept
Recepti

Juneći gulaš – Tradicionalni recept za savršen obrok

Juneći gulaš je jedno od onih jela koje svaka domaća kuhinja rado priprema. Ovaj bogat i aromatičan obrok, pun sočnog mesa i povrća, idealan je za hladnije dane kada želimo nešto što će nas ugrejati i zasititi. Priprema zahteva malo vremena i strpljenja, ali rezultat je vredan svakog minuta – gulaš koji se topi u

Recepti

Recept za pripremu savršenog Plazma šejka

  Plazma šejk je kremasti napitak sa prepoznatljivim ukusom Plazma keksa, idealan za sve ljubitelje ovog tradicionalnog slatkiša. Kombinacija mleka i Plazma keksa pruža bogat, pun ukus koji osvežava a ujedno je i sit.

Recept za urnebes salatu
Recepti

Osnove savršenog recepta za urnebes – Vodič za početnike

  Urnebes salata je tradicionalni specijalitet srpske kuhinje, karakteristična po svom pikantnom ukusu, koji se pravi od sira, paprike i začina. Neizostavan je deo slavske trpeze, jer savršeno upotpunjuje raznovrsna jela, a posebno se služi uz pečenje.

Džoni Dep gradi luksuznu vilu na Kosmaju
Zanimljivosti

Džoni Dep gradi luksuznu vilu na Kosmaju – Holivudska zvezda oduševljena lepotama Srbije

Holivudski superstar Džoni Dep započeo je gradnju luksuzne vile na planini Kosmaj, potvrđuju izvori bliski glumcu. Oduševljen prirodnim lepotama Srbije i mirom koji je pronašao na ovoj destinaciji, Dep je odlučio da stvori svoje privatno utočište na Balkanu, daleko od buke i reflektora Holivuda. Kosmaj, poznat po svojoj prirodnoj oazi nadomak Beograda, privlači sve više

Rum kasato recept
Recepti

Rum Kasato – Recept za brzi kolač bez pečenja

Rum kasato se pravi od pire krompira, mlevene plazme, čokolade, margarina, šećera u prahu, kakaa i ruma. Smesa se oblikuje u kalupu, a nakon hlađenja prekriva čokoladnom glazurom od mlečne čokolade i slatke pavlake.

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici:

Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?