Domaća sarma sa suvim rebrima – Recept i trikovi

recept za sarmu

 

Sarma sa suvim rebrima

Sarma sa suvim rebrima

Marina DobićMarina Dobić
Sarma sa suvim rebrima je tradicionalno jelo koje kombinuje kiseli kupus i meso, gde su suva rebra dodata za bogatiji, dimljeni ukus. Rebra se kuvaju zajedno sa sarmom, što daje jelu intenzivan i jedinstven miris. Sarma je omiljeno zimsko jelo na Balkanu, koje se često priprema za praznike ili porodična okupljanja.
Nema ocenu
Vreme pripreme 45 minutes
Vreme pravljenja 3 hours
Jelo Glavno jelo
Kuhinja Srbska
Porcija 5 osoba
Kalorije 485 kcal

Sastojci
  

  • 500 g mlevenog mesa mešano ili juneće
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 šoljica pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašikica bibera
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica slatke paprike
  • 4 kom dimljenih rebara
  • 2 kom dimljene slanine ili suvog mesa
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 čaša vode

Instrukcije
 

  • Priprema mesa i povrća: Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na malo ulja dok ne postane staklast. Na taj luk dodajte sitno iseckanu slaninu da se prodinsta malo. Zatim dodajte mleveno meso i sve zajedno ostavite da se prodinsta.
    Crni luk
  • Priprema kupusa: Odvojite listove kiselog kupusa. Ako su listovi preveliki, možete ih prepoloviti.
  • Fil za sarmu: Na smesu od mesa dodajte pirinač, so, papriku, biber i druge začine po ukusu. Ostavite na tihoj vatri i mešajte.
    fil za sarmu
  • Formiranje sarme: Na svaki list kupusa stavite kašiku smese od mesa i pažljivo umotajte, tako da krajevi budu zatvoreni.
    Zavijanje sarme
  • Slaganje sarme: Na dno velike šerpe stavite nekoliko listova kupusa i dimljenu slaninu ili suvo meso, a zatim složite sarme. Dodajte još listova kupusa na vrh i dimljena rebra.
    sarma spremna za kuvanje
  • Kuvanje: Prelijte sarme vodom da budu pokrivene i kuvajte na laganoj vatri oko 2 do 3 sata.
    kuvanje sarme
  • Zaprška: U posebnoj posudi (tiganju) zagrejte ulje i dodajte brašno. Mešajte dok se smesa ne sjedini, a zatim dodajte kašikicu slatke paprike. Na tu smesu dodajte čašu vode i izmešajte. Kada je sarma pri kraju sa kuvanjem nalijte je na sarmu i ostavite još nekih pola sata da se krčka.
    zapržavanje sarme
  • Serviranje: Kada su sarme skuvane, poslužite ih tople uz prilog po želji, kao što su hleb ili krompir. Deca ih najviše kombinuju sa pavlakom.
    Recept za sarmu

Video

Notes

Sarmu treba dugo krčkati, pred kraj se može i zapeći u rerni, i ne postoji recept za brzu sarmu od kiselog kupusa tako da ukoliko ste isplanirali da skuvate sarmu onda odvojite malo više vremena za to i nećete pogrešiti. Cela tajna sarme leži u laganom spremanju iste i kuvanju.

Nutritivna vrednost

Serving: 1porcijaCalories: 485kcalCarbohydrates: 5gProtein: 41gFat: 34g
Tagovi kupus, sarma, suva rebra, suvo meso
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Recipe Rating




Najnovije