Sarma sa suvim rebrima
Marina DobićSarma sa suvim rebrima je tradicionalno jelo koje kombinuje kiseli kupus i meso, gde su suva rebra dodata za bogatiji, dimljeni ukus. Rebra se kuvaju zajedno sa sarmom, što daje jelu intenzivan i jedinstven miris. Sarma je omiljeno zimsko jelo na Balkanu, koje se često priprema za praznike ili porodična okupljanja.
Nema ocenu
Vreme pripreme 45 minutes Minuta
Vreme pravljenja 3 hours hrs
Jelo Glavno jelo
Kuhinja Srbska
Porcija 5 osoba
Kalorije 485 kcal
Sastojci
- 500 g mlevenog mesa mešano ili juneće
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 šoljica pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašikica bibera
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica slatke paprike
- 4 kom dimljenih rebara
- 2 kom dimljene slanine ili suvog mesa
- 1 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- 1 čaša vode
Instrukcije
- Priprema mesa i povrća: Sitno iseckajte crni luk i dinstajte ga na malo ulja dok ne postane staklast. Na taj luk dodajte sitno iseckanu slaninu da se prodinsta malo. Zatim dodajte mleveno meso i sve zajedno ostavite da se prodinsta.
- Priprema kupusa: Odvojite listove kiselog kupusa. Ako su listovi preveliki, možete ih prepoloviti.
- Fil za sarmu: Na smesu od mesa dodajte pirinač, so, papriku, biber i druge začine po ukusu. Ostavite na tihoj vatri i mešajte.
- Formiranje sarme: Na svaki list kupusa stavite kašiku smese od mesa i pažljivo umotajte, tako da krajevi budu zatvoreni.
- Slaganje sarme: Na dno velike šerpe stavite nekoliko listova kupusa i dimljenu slaninu ili suvo meso, a zatim složite sarme. Dodajte još listova kupusa na vrh i dimljena rebra.
- Kuvanje: Prelijte sarme vodom da budu pokrivene i kuvajte na laganoj vatri oko 2 do 3 sata.
- Zaprška: U posebnoj posudi (tiganju) zagrejte ulje i dodajte brašno. Mešajte dok se smesa ne sjedini, a zatim dodajte kašikicu slatke paprike. Na tu smesu dodajte čašu vode i izmešajte. Kada je sarma pri kraju sa kuvanjem nalijte je na sarmu i ostavite još nekih pola sata da se krčka.
- Serviranje: Kada su sarme skuvane, poslužite ih tople uz prilog po želji, kao što su hleb ili krompir. Deca ih najviše kombinuju sa pavlakom.
Video
Notes
Sarmu treba dugo krčkati, pred kraj se može i zapeći u rerni, i ne postoji recept za brzu sarmu od kiselog kupusa tako da ukoliko ste isplanirali da skuvate sarmu onda odvojite malo više vremena za to i nećete pogrešiti. Cela tajna sarme leži u laganom spremanju iste i kuvanju.
Nutritivna vrednost
Serving: 1porcijaCalories: 485kcalCarbohydrates: 5gProtein: 41gFat: 34g
Tagovi kupus, sarma, suva rebra, suvo meso
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.
Povezani članci:
- Sarmijada Bačka Topola 2024 - Spoj tradicije i gurmanluka
- Brzi i jeftini kolači za svaki dan koje morate da probate
- Kako napraviti savršene lazanje - kompletan recept
- Recept za savršene špagete karbonara - Korak po korak
- Kako napraviti savršenu musaku - Recept i kompletan vodič
- Recept za klasičnu rusku salatu - korak po korak