Brzi i jeftini kolači za svaki dan koje morate da probate

Raznoliki domaći kolači posluženi na stolu

Svi volimo slatke poslastice, ali ne želimo uvek da provodimo sate u kuhinji ili da trošimo mnogo novca na skupe sastojke. Srećom, postoji mnogo recepata za brze i jeftine kolače koji kruže internetom, koje možete pripremati svaki dan, a koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim i oduševiti vaše ukućane.

1. Bajadera sa krompirom (Rum kasato)

Bajadera sa krompirom po receptu moje koleginice Gordane
Bajadera sa krompirom

Gotovo da nema prodavnice u kojoj nema rum kasata, ali ja se pre opredeljujem za domaću verziju ovog slatkiša. Kolač se brzo i jednostavno priprema, bez pečenja, a pritom je postan.

Otkud krompir u kolaču? I ja sam se začudila prvi put kada je koleginica donela na posao. Međutim, ne biste ni naslutili njegovo prisustvo, a da ne znate da je tu.

Od sastojaka za rum kasato će vam biti potrebno

  • 300 g krompira
  • 100 g margarina za kolače
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g čokolade
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašika kakaa
  • 4-5 kašika ruma

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema

Vreme pripreme: 45 min

Krompir oljuštite i stavite da se kuva oko 30min, kao za pire. U skuvan krompir, dok je još vreo, ubacite čokoladu i margarin i sve to izgnječite. U tu smesu dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum, pa sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu smesu.

Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite dobijenu smesu. Odložite je u frižider dok pripremate glazuru.

Glazuru uglavnom pravim pari. Otopite čokoladu i ulje zajedno, te je prelijte preko kolača.

Kolač će biti spreman za sečenje posle 3-4 sata.

2. Kolač sa pekmezom

Kolač sa pekmezom od kajsija
Izvor: mysticcakes.com

Najviše volim da pravim one kolače za koje znam da u kuhinji imam sve što mi je potrebno. E pa upravo je ovo jedan o takvih kolača. Sastoji se od biskvita, premaza (džem od kajsija, šljiva, bresaka, šta više volite) i čokoladne glazure.

Sastojci za biskvit

  • 150 g margarina za kolače
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 jajeta
  • malo soli
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Premaz:

  • 5-6 kašika od pekmeza po želji

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike mleka

Priprema

Vreme pripreme: 45 min

Počećemo od biskvita. Margarin i čokoladu zajedno istopite i ostavite sa strane da se ohladi malo. U činiju ubacite cela jaja, malo soli, šećer i vanilin šećer. Mikserom umutite smesu dok se šećer ne otopi. Dodajte prohlađenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo i lagano sve promešajte.

Pleh možete pouljiti ili obložiti papirom, sipajte smesu u stavite u zagrejanu rernu da se peče. Dovoljno je 20ak minuta da se peče na 180°C.

Prohlađen biskvit premažite pekmezom i ostavite da odstoji dok pravite glazuru.

Sve sastojke za glazuru otopite na slaboj vatri, ja preferiram na pari. Prelijte preko pekmeza i ostavite da se kolač ohladi. Kroz sat, dva moći ćete da ga sečete na kocke i uživate u istom.

3. Brzinski cheesecake

Činija puna voća, jagode, banane i lešnik
Poslastica u kućnoj varijanti

Ovaj recept sam slučajno našla na Instagramu i odmah isprobala na poslu. Pa ukoliko i vama padne šećer dok radite, evo predloga za brzinsku poslasticu.

Sastojci

  • 450 ml grčkog jogurta
  • ½ pakovanja integralnog keksa
  • 4 kašike meda
  • 300-400 g svežeg voća (maline, jagode, borovnike, breskve…)
  • 2 kašike pečenog lešnika
  • 4 kašike kokosovog proteina

Zdrava hrana se nalazi tik uz firmu, tako da kompletnu nabavku obavljamo tu.

Cheesecake sa breskvama u čaši
Cheesecake sa breskvama

Priprema

Vreme pripreme: 10-15 min

U posudi promešajte grčki jogurt, kokosov protein i med. Zatim izgnječite keks, iseckajte orahe (za to koristim secka) i iseckajte voće. Ovo je mera za 2 porcije, pa pripremite 2 čaše i polako ređajte slojeve: keks, fil, voće, dok ne potrošite sastojke i odgore pospite sa lešnikom.

Mi smo uživali a nadam se da ćete i vi!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milica Đorđević (@onelightshot)

4. Kolač sa višnjama

Kolač sa višnjama dekorisan sa listom nane
Kolač sa višnjama

Ovaj kolač mi je uvek prva pomisao kada se iznenada najave gosti. Brzo se priprema, osvežavajuć je i svi ga vole.

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanil šećer
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g višanja
  • 1-2 kašike griza
  • možete dodati koricu limuna, ukoliko želite

Priprema

Vreme pripreme: 60 min

Jaja umutite sa šećerom i vanil šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, brašno, prašak za pecivo i izrendanu koricu limuna. Ovaj kolač pečem u kalupu, koji prethodno obložim papirom za pečenje. U međuvremenu višnje pomešate sa grizom.

U kalup nalijete smesu i odgore pospete višnjama. Kolač se peče oko 40 minuta na 180°C.

Ohlađen kolač sečete na šnite i po želji možete posuti šećerom u prahu.

Brzi voćni kolač sa višnjama
Izvor: bonapeti.rs

5. Kolač sa avokadom

Priprema kolača sa avokadom
Avokado za pripremu kolača

Ovaj zanimljiv kolač priprema se bez brašna, a glavni sastojak mu je avokado, kao što i sam naziv kaže.

Sastojci

  • 2 avokada
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 100 g mlevenih oraha
  • kašičica soli

Priprema

Vreme pripreme: 40 min

Otopite čokoladu i ostavite je sa strane a zatim izmiksate jaja i šećer. U tu smesu dodate čokoladu, mlevene orahe i kakao.

Očišćen avokado uglavnom izmiksam u blenderu, mada možete ga izgnječiti i viljuškom. Avokado dodajte u pripremljenu smesu i sve zajedno dobro sjedinite.

Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite masu.

Kolač se peče 25 minuta na 180°C.

Kada se ohladi, možete ga seći i poslužiti.

Kolač sa avokadom
Izvor: californiaavocado.com

Predlažem vam da probate neki od ovih recepata već danas i uživate u slatkim zalogajima. Neće vam trebati puno vremena, a ni novca.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije