Kada počinje isplata penzija na tekući račun – sve što treba da znate

Sve potrebne informacije o isplati penzija na tekuće račune građana

Jedna od glavnih tema rasprave koju čujem kada prolazim ulicom ili dok čekam red na nekom šalteru je kada počinje isplata penzija na tekući račun. Ovo je jedno od glavnih pitanja koje sigurno svaki naš penzioner jednom mesečno postavi.

Olakšaću vam da ne lutate po šalterima i tražite odgovore. Sve dostupne informacije o tome kada počinje isplata penzija na tekući račun možete naći u ovom tekstu.

Isplate penzija za Septembar 2024:

Isplata penzija za Septembar 2024. godine počinje 2. i trajaće do 11. Oktobra.

Prvi na spisku za isplatu su penzioneri iz kategorije samostalne delatnosti, njima će penzije leći na račun 2. oktobra, sledeći na spisku su poljoprivredni i vojni penzioneri, njima isplata stiže 5. i 7. oktobra, dok poslednji na spisku su penzioneri iz kategorije zaposleni i njima penzija leže na tekući račun 10. oktobra odnosno 11. na kućne adrese.

Kategorija penzionera Penzija za mesec Datum isplate
Zaposleni – na tekući račun Septembar 10. Oktobar
Zaposleni – na kućnu adresu i na šalterima pošte Septembar  11. Oktobar
Samostalne delatnosti – na tekući račun Septembar 2. Oktobar
Samostalne delatnosti – na kućnu adresu i na šalterima pošte Septembar 2. Oktobar
Poljoprivredni – na tekući račun Septembar 5. Oktobar
Poljoprivredni – na kućnu adresu i na šalterima pošte Septembar 7. Oktobar
Vojni – na tekući račun Septembar 5. Oktobar
Vojni – na kućnu adresu i na šalterima pošte Septembar 7. Oktobar
Republike bivše SFRJ Septembar 10. Oktobar

Objasniću vam sve procedure vezane za isplatu penzija na tekući račun, uključujući sve potrebne podatke, vreme isplate kao i najčešća pitanja koja se javljaju u vezi sa isplatom penzije na tekući račun.

Takođe pročitajte i koje pogodnosti možete dobiti sa penzionerskom karticom.

1. Vreme isplate penzija

Početkom svakog meseca se isplaćuje penzija za prethodni mesec
Penzije se isplaćuju u prvoj polovini meseca za prethodni mesec

Jedno od najčešćih pitanja među penzionerima jeste kada tačno mogu da očekuju isplatu i povećanje penzije. U Srbiji, isplata penzija se obavlja svakog meseca, a tačan datum zavisi od vrste penzije. Generalno, penzije se isplaćuju u prvoj polovini meseca za prethodni mesec. Na primer, penzija za januar biće isplaćena u prvoj polovini februara.

Raspored isplate penzija može varirati, ali se kreće u ovim vremenskim okvirima:

  • Starosne penzije: između 5. i 10. u mesecu
  • Invalidske penzije: između 10. i 15. u mesecu
  • Porodične penzije: između 15. i 20. u mesecu

Važno je napomenuti da PIO fond redovno objavljuje tačne datume isplate na svojoj zvaničnoj web stranici i putem drugih sredstava informisanja. Stoga treba da pratite sva ova obaveštenja i sigurno da ćete znati kada vam novac stiže ne tekući račun. Isto tako možete da proverite i kada će biti isplata socijalne pomoći.

2. Procedura za isplatu penzija

Procedura za isplatu penzija na tekući račun zahteva nekoliko bitnih koraka
Kada steknete pravo na penziju potrebno je da podneste zahtev PIO fondu

Proces isplate penzija na tekući račun započinje prijavljivanjem penzionera u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Kada osoba stekne pravo na penziju, potrebno je da podnese zahtev PIO fondu.

U okviru ovog zahteva, lice mora da dostavi određenu dokumentaciju, koja uključuje lična dokumenta, potvrde o stažu i uplaćenim doprinosima, kao i dokaz o broju tekućeg računa na koji će penzija biti isplaćivana. Takođe sve neophodne obrasce koji se tiču penzije možete pronaći ovde.

Primer zahteva za isplatu penzije                                                                                     Izvor: pio.rs

Nakon što je zahtev podnet i odobren, PIO fond kreira nalog za isplatu penzije. Ovaj nalog sadrži sve relevantne podatke o penzioneru i njegovim primanjima. Jednom kada je nalog kreiran, penzija se uplaćuje na navedeni tekući račun svakog meseca.

3. Kako proveriti da li je penzija uplaćena?

Kako ne biste gubili dragoceno vreme u redovima i na šalterima, čekajući samo da dobijte informaciju da li vam je penzija uplaćena na tekući račun, to možete obaviti i na druge, mnogo brže i jednostavnije načine. Ukoliko niste baš vešti sa tehnologijom, sigurna sam da imate decu i unuke koji vam u tome mogu pomoći.

Provera tekućeg računa preko aplikacije banke
Preko aplikacije Vaše banke vrlo lako i jednostavno možete da proverite stanje na tekućem računu

Evo nekoliko načina na koje možete doći do željene informacije:

1. Provera preko banke: U današnjem sistemu poslovanja, većina banaka nudi uslugu SMS obaveštenja svojim klijentima o prilivu sredstava na tekući račun.

Online bankarstvo: Ukoliko ste malo napredniji korisnik tehnologije, onda sigurno na svom mobilnom telefonu imate instaliranu aplikacu vaše banke na kojoj tačno možete da proverite stanje, i da budete 100% sigurni da je penzija uplaćena na tekući račun.

2. Provera preko PIO fonda: Sledeći način provere jeste preko PIO fond koji ima svoje kancelarije i telefone za korisničku podršku gde možete dobiti informacije o stanju vašeg naloga i datumu isplate Vaše penzije.

3. Elektronski servis PIO Fonda: Na zvaničnoj web stranici PIO fonda postoji mogućnost provere statusa isplate penzije. Sve što treba da uradite jeste da kreirate korisnički nalog i da dobijte pristup svim korisnim informacijama.

4. Najčešća pitanja i problemi

Najčešća pitanja i problemi vezani za penziju
Svi penzioneri se u nekom periodu svog života suoče sa nekim problemom vezanim za penziju

1) Šta ako penzija nije uplaćena na vreme?

U slučaju da Vam penzija nije uplaćena na vreme na tekući račun, prvi korak jeste da kontaktirate banku kako bi ste proverili da li postoji problem sa računom. Ukoliko banka potvrdi da nije bilo tehničkih problema, sledeći korak je kontaktiranje PIO fonda, jer vrlo je moguće je da je došlo do administrativne greške ili kašnjenja u procesu isplate.

2) Kako promeniti tekući račun za isplatu penzije?

Ako želite da promenite tekući račun na koji primate penziju, potrebno je da PIO fondu podneste zahtev sa novim podacima računa. Ovaj zahtev mora biti potpisan i overen, a uz njega morate priložiti i dokaz o vlasništvu nad novim računom kao što je ugovor sa bankom kod koje imate otvoren novi račun.

3) Mogu li penziju primati na devizni račun?

Uglavnom se penzije isplaćuju na dinarske račune rezidentima Republike Srbije. Međutim, ukoliko spadate u poseban slučaj i ako ste penzioner koji živi u inostranstvu moguće je da dogovorite isplatu penzije na devizni račun. Ovakvi slučajevi zahtevaju dodatnu papirologiju, i regulisani su posebnim pravilnicima i međunarodnim sporazumima.

4) Da li penzija može biti uplaćena na račun druge osobe?

Po pravilu se penzija uplaćuje na račun penzionera, ali ako ste teško bolesni ili niste u mogućnosti da upravljate vlastitim finansijama, možete ovlastiti drugo lice da prima penziju u Vaše ime. Ova procedura zahteva posebno pravno ovlašćenje koje treba podneti filijali PIO fonda zajedno sa svom ostalom dokumentacijom.

5. Saveti za Penzionere

Da bi proces isplate penzija tekao glatko, evo nekoliko saveta za penzionere:

Izvor: rtvsumadija.com
  1. Čuvajte svu dokumentaciju: Potvrde i sve dokumente vezane za isplatu penzije čuvajte na sigurnom, jer vam mogu biti potrebni u slučaju bilo kakvog nesporazuma.
  2. Informišite se: Uvek pratite obaveštenja PIO fonda i drugih relevantnih institucija kako biste bili u toku sa svim promenama koje mogu uticati na isplatu vaše penzije.
  3. Redovno proveravajte stanje na računu: Ovo će vam pomoći da brzo uočite eventualne probleme ili kašnjenja u isplati.
  4. Ažurirajte svoje podatke: Ako se nešto promenilo u vezi ličnih podataka ili bankovnim infrmacija, potrebno je da blagovremeno obavestite PIO Fond.

Za kraj

Kao što smo rekli na početku, za većinu penzionera u Srbiji od krucijalnog značaja je kada će biti isplaćene penzije, ali onda kada novac legne na Vaš račun možda ste zainteresovani i za neki vid odmora ili kupovine po nižim cenema što vam omogućavaju penzionerske kartice.

Na sajtu PIO Fonda postoji čitav niz pogodnosti u vidu korisničkog servisa za penzionere koji možete posetiti u bilo koje doba dana. Ono što vam ovaj portal nudi je:

    • Penzionerski servis – banje, banke, gerontološki centri, penzionerski domovi, udruženja penzionera
    • Penzionerske kartice – kupovina uz popuste za sve penzionere
    • E-kalkulatorpomoću ovog servisa možete sami izračunati iznos svoje buduće penzije.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije