Ciklon „Boris“ donosi ekstremne vremenske uslove u Evropi – Šta očekivati u Srbiji i kako se pripremiti

Ciklon Boris donosi ekstremne vremenske uslove u Evropi

Ciklon „Boris“ trenutno izaziva ozbiljne probleme i zabrinutost širom Evrope. Nakon ekstremno toplog leta i visokih temperatura koje su bile aktuelne do pre 3 dana, ovaj ciklon nam donosi ekstremne vremenske uslove i nepovoljnu promenu klime.

Od 35 stepeni kolika je bila temperatura do pre 3 dana, sada je samo 10 stepeni Celzijusa.

Formiranje ciklona se desilo u tropskom regionu Indijskog okeana, kao oblast niskog pritiska. Na njegovo formiranje su uticali povoljni uslovi kao što su visoke temperature okeanske vode i povoljni vetrovi. Ovi uslovi su pomogli u njegovom jačanju pretvarajući ga u snažan ciklon.

Ukoliko ne znate šta su cikloni, donosimo kratko objašenjenje:

Cikloni su atmosferski sistemi niskog pritiska koji se mogu javiti u različitim delovim sveta i značajno mogu uticati na vremenske prilike.

Ciklone karakteriše spiralno kretanje vetrova oko centra niskog pritiska, što stvara intenzivne padavine, jake i snažne vetrove i olujno vreme.

Ovi sistemi nastaju zbog interakcije toplog i hladnog vazduha, gde se topli vazduh zbog svoje manje gustine podiže i ustupa mesto hladnom vazduhu.

🌪️Uticaj ciklona na Evropu?

Ciklon Boris nad Evropom
Izvor:weather.com

Ukoliko redovno pratite prognozu onda ste sigurno upoznati sa tim da su mnoge evropske zemlje već pogođene ovom promenom vremena. Na putu ovom ciklonu će se naći i najveće udare će doživeti Slovenija, Hrvatska, Austrija, Češka i Poljska.

Značajne padavine su očekuju i u Srbiji u nedelju 15. septembra. Već par dana se aupeluje na građane, što ukazuje na potencijalno opasno vreme, a na to nas upozorava i naš Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Ovaj ciklon nije izuzetak, samo se ističe svojim intenzitetom i opsegom svog uticaja. Ovaj ciklon je već pogodio delove Zapadne Evrope gde je uzrokovao značajnu štetu u infrastrukturi. U nekim zemljama je proglašeno vanredno stanje usled izlivanja reka i mogućih poplava.

Nažalost u Rumuniji je nekoliko ljudi izgubilo život. Meteorološke službe u mnogim zemljama upozoravaju stanovništvo na izuzetan oprez, a to je slučaj i u našoj zemlji.

Ciklon na Srbijom donosi loše vreme
Izvor:sat24.com

Očekuje se da najjači udar ciklona na Srbiju počne večeras, a prvo će pogoditi područja na severozapadu Srbije, pre svega Bačku, Srem a potom Beograd i Šumadiju, Pomoravlje, Podunavlje i Braničevski okrug.

Očekuje se da u ovim predelima padne od 20 do 40 litara po metru kvadratnom,u Vojvodini i više od 50 litara kiše. Ono što se može očekivati jesu poplave i možda izlivanje pojedinih kanala, s obzirom da je vodostaj reka nizak jer smo dugo bili u sušnom periodu, stručnjaci naglašavaju da ne bi trebalo doći do izlivanja reka iz svojih korita.

Stručnjaci savetuju da se prate lokalne prognoze i da se pridržavamo saveta nadležnih službi jer samo tako ćemo biti upoznati sa onim što se dešava i šta se sve može očekivati u narednih par dana, kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu na pravi način.

Osim obilnih padavina, ciklon donosi i olujne vetrove koji mogu doseći brzinu i do 100 km/h, pri toj brzni mogu izazvati oštećenja na krovovima, kućama, zgradama i drveću.

Dosta je zabeleženih slučajeva oborenih stabala, poremećaja u snabdevanju električnom energijom i drugih problema koje je napravila ova oluja.

Ciklon Boris je napravio haos u Evropi
Izvor:blic.rs

Kao što se u zadnje vreme spekuliše kako u javnosti tako i među ljudima jesu klimatske promene koje su sve izraženije. Učestalost i intenzitet ciklona kao ovog koji je pred nama sve su veći u poslednjih nekoliko godina. Stručnjaci ovo povezuju sa globalnim klimatskim promenama. Topljenje polarnih kapa, porast nivoa mora i zagrevanje okeana doprinose formiranju sve jačih i nepredvidivih olujnih sistema.

🌪️Kako se pripremiti za ciklon?

Kako se pripremiti za ciklon
Izvor:nin.rs

Kako bi se smanjili rizici po ljude i imovinu, jako je bitno na vreme se pripremiti i zaštiti.

Ono što je do nas i što možemo da uradimo je sledeće:

Možemo da pratimo prognozu: Redovno pratite vremenske prognoze i upozorenja lokalnih meteoroloških službi.
Možemo da osiguramo svoj dom:  Da zaštitimo prozore, vrata i krovove i sve ono što bi moglo biti uništeno jakim vetrom.
Možemo u narednih par dana da izbegnemo putovanja ukoliko nisu neophodn  i da time smanjimo rizik od bilo kakvih mogućih problema i poseldica.
Možemo pripremit zalihe neke osnovne hrane ali bez panike. U slučaju da dođe do prekida u snabdevanju električnom energijom.
Ukoliko živite u rizičnom području budite spremni i na moguću evakuaciju.

Ovaj ciklon je ozbiljna pretnja po vremenske prilike nad većim delom Evrope i sa sobom nosi niz opasnosti poput poplava, jakih vetrova i velikih temperaturnih promena. Zato je jako važno da pratite uputstva i upozorenja i da budete oprezni narednih nekoliko dana. Očigledno je ovo naša nova stvarnost i treba vremena da se na nju naviknemo.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije