Kako napraviti e-commerce sajt u 10 jednostavnih koraka

E-commerce sajt

Danas skoro svaki biznis ima online prodavnicu, a ako nemate tu opciju, kupac može lako odustati.

Zašto bi neko gubio vreme u prodavnici kada uz nekoliko klikova može da dobije proizvod na kućni prag za dan-dva?

E-commerce ima jasne prednosti: manja početna ulaganja, rad 24/7, kupci širom zemlje (ili sveta), i ogroman deo prodaje sada se dešava putem mobilnih uređaja.

Bez troškova lokala, fleksibilnost je ogromna, što ga čini idealnim za početak.

Iako e-commerce može delovati komplikovano, olakšaćemo vam put sa nekoliko jednostavnih koraka do vašeg online biznisa.

1. Prvo i osnovno, odabarite hosting i kupite domen

Web hosting
Web hosting
Izvor: freepik.com

Web hosting , šta je i kako funkcioniše već smo pokrili u našim prethodnim temama, i to možete pogledati ovde.

Ali hajde ukratko da ponovimo, hosting čuva sve vaše fajlove i omogućava korisnicima da pristupe u ovom slučaju vašoj ponudi na vašem web sajtu.

Imate razne opcije od jeftinih do skupih provajdera, ali pri odabiru imajte u vidu da što je skuplji to je veća mogućnost vašeg sajta.

Kada birate, sledeće stvari su bitne:

Pri odabiru hostinga obratite pažnju na sledeće stvari
Pri odabiru hostinga obratite pažnju na sledeće stvari
Izvor: Canva.com

Garancija dostupnosti (Uptime guarantee)

Ako vam sajt često pada, to je prava noćna mora za e-commerce.

Ne samo da SEO trpi, već možete izgubiti kupce, a poverenje u brend može ozbiljno opasti.

Zato je važno da odaberete hosting provajdera koji garantuje minimum 99,9% dostupnosti – manje od toga nije vredno rizika.

Optimizacija

Da biste pružili najbolje moguće iskustvo, birajte hosting sa vremenom odziva servera ispod 200 ms. Osim toga, pogledajte korisničke recenzije i proverite podržava li hosting CDN integraciju za još bolju brzinu.

Skladišni Prostor

Vaš e-commerce sajt mora imati dovoljno prostora za sav sadržaj slike, video zapise i ostale resurse.

Sigurnost na Prvom Mestu

Bezbednost sajta je ključna. Potražite hosting koji nudi visoku zaštitu, uključujući SSL sertifikate, višeslojne firewalle, automatske backupove i jednostavan povrat podataka. .

Prilagođena kontrola

Iako je cPanel standardan, neki provajderi nude sopstvene kontrolne panele koji su jednostavniji za upotrebu.

Korisnička Podrška

Važno je da imate 24/7 pristup korisničkoj podršci kako bi vaš sajt uvek bio funkcionalan.

2. Koji hosting je najbolji za vaš sajt?

web hosting
Izvor: freepik.com

Kada pronađete najbolji hosting za svoj e-commerce sajt, sledeći korak je da odlučite koji tip hostinga vam najviše odgovara. Postoje četiri najčešće opcije: deljeni hosting, VPS, cloud, i WordPress hosting.

Evo kratkog pregleda:

Tip hostinga Opis
Deljeni Hosting Idealno rešenje za početnike. Više sajtova deli jedan server, što ga čini pristupačnim i jednostavnim za upotrebu.
VPS Hosting Kroz virtualizaciju deli resurse fizičkog servera, ali vam pruža više kontrole. Namenjen je onima sa tehničkim znanjem kojima treba veća fleksibilnost.
Cloud Hosting Mreža virtualnih servera koja omogućava bolju procesorsku snagu, savršeno za sajtove sa velikim saobraćajem.
WordPress Hosting Ako gradite e-commerce na WordPressu, ovo je odličan izbor – uključuje optimizacije kao što su automatska instalacija, ažuriranja i specifični alati za lakše upravljanje.

3. Ime vašeg domena je jako bitno

odabir domena za e-commerce sajt
Odabir domena
Izvor: freepik.com

Domen je ključni deo vašeg e-commerce sajta, to je adresa koju korisnici ukucaju da bi vas pronašli. Dobar domen ne samo da predstavlja vaš brend, već i gradi poverenje i pomaže da se izdvojite od konkurencije.

Evo nekoliko saveta za odabir savršenog domena:

  • Birajte domen do 15 karaktera.
  • Izbegavajte brojeve i crtice
  • Ako poslujete u Srbiji, domen sa .rs čini vaš sajt profesionalnijim i lakšim za pronalaženje. Ako želite da poslovanje proširite izvan Srbije, .com bih vam preporučio.
  • Izbegavajte lokalne reference u nazivu domena kako ne biste ograničili budući rast poslovanja.
  • Proverite zaštitu robne marke
  • Ako nemate ideju za ime, generatori domena vam mogu pomoći

4. Postoji velik broj platformi, potrudite se da odaberete najbolju za vaše karakteristike

e-commerce sajt
Izrada e-commerce sajta
Izvor: freepik.com

Kreiranje e-commerce sajta podrazumeva izbor između samostalnog hostovanja ili korišćenja gotove platforme.

Samostalno hostovanje daje punu kontrolu, ali zahteva više vremena, novca i tehničkog znanja, ukoliko niste programer ili tehnički obučeni za to, često ćete morati angažovati profesionalca. Ako želite jednostavnije rešenje, možete koristiti cloud-based platforme poput Wix-a, koje omogućavaju brže postavljanje sajta, iako mogu biti skuplje dugoročno.

Za ozbiljan e-commerce poslovni model, preporučujem da se odlučite za izgradnju sopstvenog sajta ili angažujete nekoga da to uradi za vas.

Šta tražiti u e-commerce platformi?

  • Odaberite platformu koja nudi responzivne teme, kao što su Divi ili Elementor na WordPressu da bi vaš sajt izgledao dobro na svim uređajima, pogotovo mobilnim telefonima.
  • Platforma treba da uključuje bezbednosne mere poput zaštite od prevara, backup podataka i PCI usklađenost za plaćanja karticama.
  • Uvek birajte platformu koja je stabilna i može da podnese velike količine saobraćaja, kako biste izbegli padove sajta u ključnim trenucima.
  • Kako biste širili domet, tražite platformu koja omogućava integraciju s društvenim mrežama i drugim prodajnim kanalima, a sve to sa jedne kontrolne table.

Preporučene platforme

Najčešće se preporučuje kombinacija WordPress, Divi ili Elementor i WooCommerce.

5. Dizajn zavisi od niše koju izaberete za vaše poslovanje

web design
Izvor: freepik.com

Vaš e-commerce sajt treba da bude privlačan i funkcionalan, jer je on lice vašeg brenda.

Prilagodite šablon vrsti proizvoda koje prodajete. Na primer, WordPress nudi mnogo šablona koji se lako mogu personalizovati. Koristite kvalitetne slike proizvoda, ali optimizujte ih za brzo učitavanje.

Ako nemate Photoshop, koristite besplatne alate. Odaberite boje i fontove koji odražavaju vaš brend, vodeći računa da tekst bude jasan i da fontovi podržavaju sve potrebne karaktere.

Početna strana treba da sadrži ključne informacije i proizvode kako bi ostavila dobar utisak.

Navigacija treba da bude jednostavna, omogućujući kupcima da pronađu ono što im treba u tri klika ili manje. Ne zaboravite da optimizujete sajt za mobilne uređaje, tako da se sve funkcije pravilno prikazuju na manjim ekranima.

SEO

SEO optimizacija
Izvor: freepik.com

Ulaganje u SEO je ključno kako biste se izdvojili od konkurencije. Da bi ste to uradili možda bi bilo najbolje da angažujete stručne agencije koje će umesto vas da obave posao kako treba.

Iskoristite alate koji koriste veštačku inteligenciju za analizu ključnih reči, generisanje sadržaja i druge aspekte SEO-a, što može značajno povećati vidljivost vaše prodavnice, iskoristite revoluciju veštačke inteligencije koja nas je sve uhvatila i unapredite svoje poslovanje uz veliku mogućnost raznoraznih besplatnih alatki koje mogu unaprediti i pomoči vam u poslovanju.

6. Ključne stranice na svakom e-commerce web sajtu

kljucne stranice na svakom sajtu
Source: freepik.com

Da bi vaš e-commerce sajt bio uspešan, određene stranice su neophodne za pružanje informacija kupcima i povećanje prodaje:

Početna Stranica

Ovo je prva stvar koju posetioc vidi, pa je od izuzetne važnosti da bude privlačna, brzo se učitava i lako navigira. Pomoću kvalitetnih slika i jednostavne navigacije, bitno je da kupci brzo pronađu proizvode.

O Nama

Ova stranica gradi poverenje, pruža priču o brendu, misiji i vrednostima, i može privući kako kupce, tako i investitore. Predstavite svoj tim kako biste brendu dali što veći ljudski faktor.

Kontakt

Obezbedite lako dostupne informacije kao što su telefon, email i fizička adresa. Dodajte kontakt formu kako biste omogućili kupcima lakši pristup i izgradili poverenje i embedujte (ugradite) Google Mape.

FAQ (Često Postavljena Pitanja)

Ova stranica pomaže korisnicima da brzo dobiju odgovore o isporuci, vraćanju proizvoda i drugim učestalim pitanjima.

Politika privatnosti

Prikažite vašu politiku privatnosti jasno, posebno na stranicama kao što su meni ili stranice za kupovinu, kako bi kupci bili sigurni da su njihovi podaci zaštićeni.

Politika zamene i povraćaja

Jasno definišite uslove za vraćanje i zamenu proizvoda, uključujući vreme, stanje proizvoda i proces zahteva za povraćaj novca.

Korpa za kupovinu i proces naplate

Organizujte artikle u korpi sa jasnim informacijama o cenama i troškovima isporuke. Omogućite naplatu bez prijave kako bi kupovina bila brža i jednostavnija.

Rešenje za dostavu

Prikazujte opcije dostave, uključujući poreze, procenjeno vreme i dostupnost međunarodne isporuke. Besplatna dostava iznad određenog iznosa može povećati prodaju.

Poziv na akciju (CTA)

Jasan CTA (kao što su „Dodaj u korpu“ ili „Prijavi se na newsletter“) vodi kupce kroz proces kupovine. Koristite svetle boje na dugmićima za bolju vidljivost.

7. Stranice proizvoda za maksimalnu efikasnost

e-commerce sajt
Izvor: freepik.com

Svaka stranica treba da bude pažljivo izrađena, jer može značajno povećati prodaju i podstaći dodatne kupovine kroz strategije kao što su cross-sell i upsell.

Razmišljajte o svim pitanjima koja kupci mogu imati kada ne mogu fizički videti proizvod. Evo osnovnih elemenata koje treba uključiti na stranicu proizvoda:

1. Nazivi proizvoda

Naziv proizvoda mora biti jasan i opisivan, tako da kupci lako mogu prepoznati o čemu je reč. Na primer, za slušalice naziv bi mogao biti „Bežične Bluetooth slušalice“ kako bi ih kupci lako pronašli.

2. Slike proizvoda

Koristite više kvalitetnih slika iz različitih uglova. Ako proizvod dolazi u različitim bojama ili stilovima, prikažite slike svake varijante. Po potrebi, uključite video ili informacione grafike.

3. Opisi proizvoda

Opisi treba da budu detaljni i da odgovore na najčešća pitanja. Uključite informacije o materijalima, načinu izrade i jedinstvenim karakteristikama. Pored toga, prirodno ubacite ključne reči kako biste poboljšali SEO.

4. Informacije o dostavi i povraćaju

Prikažite troškove dostave i politiku povraćaja direktno na stranici proizvoda, kako bi kupci imali sve informacije na jednom mestu. To smanjuje broj klikova i poboljšava korisničko iskustvo.

5. Recenzije proizvoda

Dodajte recenzije korisnika i sadržaje generisane od strane kupaca, poput slika proizvoda u upotrebi, kako biste povećali poverenje kupaca i autentičnost vašeg sajta.

6. Cross-sell i Upsell Mogućnosti

Koristite dinamične banere sa „srodnim proizvodima“ ili ponudite premium verzije proizvoda. To pomaže u povećanju prosečne vrednosti porudžbine.

Primer – Bežične Bluetooth Slušalice

Element Opis
Naziv proizvoda Bežične Bluetooth Slušalice sa Povezivanjem na Sve Uređaje – Crne
Slike proizvoda Više slika iz različitih uglova: slika slušalica u futroli, na ušima modela, slika izbliza priključka za punjenje, dostupne boje: crna, bela, plava.
Opis proizvoda Ove bežične Bluetooth slušalice nude vrhunski zvuk, dugotrajnu bateriju od 10 sati, i kompatibilnost sa svim uređajima. Idealne su za svakodnevnu upotrebu, sport i rad. Napravljene od laganog, ali izdržljivog materijala. Sadrže tehnologiju za smanjenje buke, što omogućava kristalno čist zvuk u svim uslovima. Pogodne su za pozive i slušanje muzike.
Informacije o dostavi Besplatna dostava za porudžbine preko 5000 RSD. Standardna dostava za manje iznose je 250 RSD. Isporuka u roku od 3-5 radnih dana. Povraćaj moguć u roku od 30 dana.
Recenzije proizvoda 4.8 zvezdice od 550 korisnika. Korisnici hvale kvalitet zvuka i dugotrajnost baterije. Fotografije slušalica u upotrebi od strane kupaca. „Odlične za trčanje, preporučujem!“ – Marko Jandrić.
Cross-sell I Upsell Preporučeni proizvodi: Futrola za bežične slušalice (dodatnih 990 RSD), Premium verzija sa 20h trajanja baterije (dodatnih 2000 RSD).

8. Impelemntirajte najpovoljnije načine plaćanja za vaš region

online placanje
Izvor: freepik.com

Bez obzira da li koristite offline ili online metode plaćanja, ključno je postaviti siguran način prihvatanja uplata.

Vaš sajt mora imati SSL sertifikat kako bi transakcije bile bezbedne i kako bi kupci imali poverenja. U Srbiji je plaćanje pouzećem i dalje popularno, ali raste i broj uplata putem kreditnih i debitnih kartica.

Na zapadu su PayPal i Stripe vrlo zastupljeni, ali nisu uvek dostupni kod nas.

E-commerce platforme poput WooCommerce-a nude ugrađene opcije za plaćanje, kao što su WooCommerce Payments, a omogućavaju i dodavanje različitih metoda plaćanja, uključujući kartice, digitalne novčanike, i aplikacije za plaćanje.

Ne zaboravite da postavite PDV/VAT stope po regionima, jer je obračun poreza važan deo svake transakcije.

Odlična usluga dostave igra ključnu ulogu u vraćanju kupaca. Važno je odrediti koje oblasti pokrivate: samo Srbiju ili međunarodno tržište? Takođe, definišite pravila dostave – besplatna dostava, fiksna tarifa ili varijabilni troškovi. Saradnja sa pouzdanim kurirskim službama je važna, a možete razmotriti i dropshipping.

Vaša e-commerce platforma treba da omogućava lako upravljanje pravilima dostave i praćenje troškova isporuke. Ako koristite WordPress sa Divi ili Elementor-om, možete ponuditi opciju lokalnog preuzimanja iz prodavnice, čime ćete dodatno olakšati proces kupovine za lokalne kupce.

9. Testirajte pre lansiranja sajta

testiranje e-commerce sajta
Izvor: freepik.com

Pre objave vašeg e-commerce sajta, temeljno ga testirajte. Većina platformi omogućava pregled sajta pre objave, što vam pomaže da ispravite greške.

  1. Testirajte na različitim uređajima – Proverite izgled i funkcionalnost sajta na desktopu, mobilnim uređajima i tabletima.
  2. Prođite kroz korisničko iskustvo (UX) – Simulirajte kupovinu, od pretrage do naplate. Pobrinite se da je proces jednostavan.
  3. Proverite brzinu učitavanja – Koristite alate poput Google PageSpeed Insights za optimizaciju sajta.
  4. Testirajte linkove i dugmiće – Uverite se da su svi ispravni i funkcionalni.
  5. Proverite sistem plaćanja – Testirajte sve metode plaćanja kako biste osigurali sigurnost i funkcionalnost.

10. Počnite sa marketingom i promocijom vašeg posla

investiranje u marketing
Izvor: freepik.com

Ovaj deo može da bude čak i najviše zeznut pa ako niste dobro upoznati sa digitalnim svetom u ovom slučaju društvenih mreža i određenih alata za istraživanje tržišta onlajn, možda ne bi bilo loše da angažujete stručnu agenciju ili privatnika da odradi to umesto vas, ali eto ako želite sami  da se upustite u ovaj podvig sprovedite sledeće korake:

  1. Kreirajte kvalitetan sadržaj (blogove, video snimke, biltene) da poboljšate autoritet brenda i pozicijuna pretaživaču.
  2. Koristite društvene mreže za širenje vidljivosti, pružanje podrške kupcima i interakciju sa publikom.
  3. Sarađujte s partnerima i influenserima kako biste povećali organski saobraćaj.
  4. Izgradite mailing listu putem anketa i promotivnih ponuda kako biste direktno komunicirali s kupcima.
  5. Korišćenjem Google Ads možete ciljati relevantnu publiku, povećati promet i konverzije. Definišite ciljeve, istražite ključne reči i optimizujte oglase, odredišne stranice i kampanje kako biste postigli maksimalne rezultate. Ne zaboravite na remarketing za ponovno angažovanje posetilaca.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije