Arctostaphyllos uva-ursi ili u narodu još poznat kao medveđe grožđe, gornik, crvena planika, mlivnjak, ili medveđe bobice je višegodišnji zimzeleni žbun iz porodice vresova čiji se osušeni listovi koriste kao uroantiseptik koji poboljšava izlučivanje mokraće čisteći kanale od bakterija.
Ukoliko imate određenih problema sa urinarnim traktom, ovaj članak će vam odgovoriti na mnoga pitanja, da li smete da konzumirate uvin čaj, koliko često smete da ga konzumirate i sve ostale bitne stvari i zanimljivosti koje možda i niste znali o uvinom čaju.
Sadržaj
Toggle1. Kako se koristi uvin čaj?
U svakoj zdravoj hrani možete pronaći sitno iseckane listove uvinog čaja po pristupačnoj ceni od 300-350 dinara za 50 gr.
Idealno bi bilo da voda proključa i da je ostavite malo da se prohladi do temperature od 90-95°C. Jednu kašičicu čaja prelijte sa 250 ml vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Trajanje tretmana kod urinarnih infekcija je 20-25 dana. Po potrebi, tretman se može ponoviti nakon pauze od 10-12 dana, ali ne više od četiri puta godišnje. Dužim kuvanjem lista medveđeg grožđa izdvaja se velika količina tanina, što u slučaju predoziranja može izazvati mučninu i povraćanje.
2. Bitno da znate prilikom konzumacije uvinog čaja
Neki ljudi iako su konzumirali uvin čaj po preporuci lekara nisu osetili boljitak, a razlog tome je što nisu znali da arbutin aktivni sastojak u bubrezima u alkalnoj sredini se cepa na dve komponente, i samo ta kombinacija komponenti može dovesti do eliminisanja bakterija.
Ukoliko pijete uvin čaj, iz ishrane je potrebno da izbacite sve one namirnice koje vaš urin mogu da učine kiselim a to su: crvene vrste mesa, masna hrana, slatkiši, šećer.
Da bi ste bili sigurni da vam je urin alkalan, pola sata pre ispijanja uvinog čaja rastvorite pola kašičice sode bikarbone u čaši vode i popijte.
Takođe uvin čaj nikako ne treba da kombinujete sa čajem od brusnice niti sa vitaminom C jer i oni urin čine kiselim i dejstvo uvinog čaja će izostati.
3. Ko ne sme da konzumira uvin čaj
Iako uvin čaj ima dugu istoriju i konzumaciju, poznat je po svojim super svojstvima ipak postoje određene kategorije ljudi koje je ne bi trebale da ga konzumiraju. Navodim vam neke od primera.
- osobe koje su alergične na ovu biljku,
- trudnice,
- dojilje,
- žene koje planiraju trudnoću,
- deca mlađa od 12 godina,
- osobe sa oboljenjem jetre, bubrega i srca,
- osobe koje imaju čir,
- osobe koje imaju oštećenje mrežnjače.
4. Stvari koje niste znali o uvinom čaju?
Uvin čaj ima dugu istoriju upotrebe za zdravlje urinarnog trakta. Sadrži arbutin, koji se u organizmu pretvara u hidrohinon, supstancu s antibakterijskim svojstvima. Ovaj čaj može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta poput E. coli, S. saprophyticus i E. faecalis.
Pored svojih antibakterijskih svojstava, uvin čaj se koristi i kao diuretik, što može pomoći u eliminaciji bakterija iz urinarnog sistema putem pojačanog mokrenja. Uvin čaj takođe može smanjiti upalu i zategnuti zidove urinarnog trakta, čime se poboljšava zdravlje mokraćnog sistema. Međutim, važno je napomenuti da se uvin čaj ne preporučuje za dugotrajnu upotrebu i uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom pre nego što ga uključite u svoj režim.
U prethodnom članku smo vam pisali o delotvornosti zelenog čaja, a svoju posebnu priču zaslužuje i uvin čaj koji je poznat prvenstveno u borbi protiv urinarnih infekcija.
Lično ja nisam nikada imao problema sa urinarnim infekcijama ali dosta mojih prijatelja jeste i uvin čaj je bio taj koji ih je spasio. Većina doktora preporučuje uvin čaj kako bi očistili sitan pesak u bubrezima ili pročistili mokraćne kanale od bakterija, ali takođe treba da znate ako su infekcije ozbiljne da uvin čaj ne može biti zamena za antibiotik.
Najpoznatija bakterija koja se prirodno nalazi u našim crevima i koja čak pomaže da naš probavni trakt ostane zdrav je Ešerihija koli. Istraživanja nam pokazuju da čak 75% do 95% infekcija urinarnog trakta se uzrokuje upravo Ešerihijom koli.
Važno je napomenuti da neki sojevi ove bakterije mogu biti itekako opasni po naše zdravlje i prouzrokovati dijareju ako jedete kontaminiranu hranu iil pijete zagađenu vodu.
5. Gde uspeva ova biljka i hemijski sastav
Uva je visegodišnja biljka sa crvenim bobicama koje cveta u aplskim šumama i regionima Severne Amerike, Evrope, Sibira i Himalajima. Uva je sporo-rastuća biljka koja uspeva na mestima gde druge biljke ne mogu a u medicinske svrhe koristi se samo list ove biljke.
Hemijski sastav medveđeg grožđa je temeljno istražen. Ključni aktivni sastojci uključuju:
- Fenoli i njihovi derivati: arbutin (do 20%), metilarbutin i hidrohinon, p-metoksifenol, 2-O-galoilarbutin, 6-O-galoilarbutin
- Triterpenoidi: ursolna i oleinska kiselina, eritrodiol, uvalol, lupeol, α-amirin, β-amirin
- Katehini i antocijani: cijanidin, delfinidin
- Fenolkarboksilne kiseline i derivati: galna (do 6%), kafena, n-kumarinska, siringinska, vanilinska, elagalna, protokatehuinska kiselina, metilgalati, korilagin
- Flavonoidi: kvercetin, izokvercetin, miricetin, miricitrin, hiperozid, iridoidi (unedozid, monotropein)
- Tanini pirogalne grupe: do 35%
- Organske kiseline: hininska, mravlja
- Eterično ulje, vitamin C (256-629 mg%), makroelementi i elementi u tragovima.