Pretraga

Kompletan vodič za održavanje orhideja

Kompletan vodič za održavanje orhideja

Orhideja – ta prefinjena biljka, koja je za mene pored ruže kraljica cveća vodi me u ovu priču gde ću vam ponuditi kompletan vodič za održavanje orhideja. Orhideje su biljke iz familije Orchidaceae, potiču iz suptropskih i tropskih regiona širom planete, a to uključuje Aziju, Južnu Ameriku i Afriku, smatra se da ih ima preko 28 hiljada vrsta.

U divljini orhideje rastu i preživaljavaju kao Saprofiti, Epifiti i Litofiti.

 • Saprofiti su vrsta orhideja koje se ukorenjuju duboko u zemlju, nemaju lišće i hrane se humusom, nemaju hlorofil što znači da dugo mogu opstati u senci.
 • Epifiti su vrsta orhideja koja raste na drveću, a ovu funkciju im omogućava njihov otvoreni sistem korena. Jako je važno napomenuti da ove vrste nisu paraziti, da se hrane otpalim lišćem, i da drveće nema nikave štete od njih.
 • Litofiti su vrsta koja raste na kamenju. Ova vrsta uspeva na rastresitom tlu.
Saprofiti, Epifiti i Litofiti
Saprofiti, Epifiti i Litofiti

Smatra se da je orhideja stara oko 132 miliona godina.

Orhideja se prvi put spominje u drevnoj Kini, o samim orhidejama je pisao Konfučije, upoređujući miris sa rečima bliskih prijatelja. Dok se u drevnoj Grčkoj ova biljka koristila za postizanje uspeha u ljubavnim odnosima.

Sada ćemo se vratiti u sadašnjost i dati vam sve potrebne informacije i kompletan vodič za uspešno gajenje orhideja.

Ove prekrasne biljke svojim bojama izgledom ostavljaju bez daha ne samo ljubitelje cveća nego i sve ljude koji dođu u kontakt sa njom. Ja sam se dugi niz godina mučila da sačuvam orhideje, nisam znala mnoge stvari o njima i pravila sam greške, uspevala sam da ih održim samo jednu sezonu i jedno cvetanje što je bio pravi očaj kad izgubim tako prelepu biljku.

Zato sam odlučila da sa vama podelim ono što je kod ovog cveta najbitnije kako bi vam uspevao dugi niz godina, i krasio vaše dnevne sobe, prozore i balkone.

Orhideje su odlične biljke za vaše prozore i terase
Orhideje su odlične biljke za vaše prozore i terase

1. Uslovi za uzgoj orhideja

Krenućemo od najvažnije stvari a to su svakako uslovi za uzgoj orhideja.

Orhideje zahtevaju specifične uslove, zato njihovo uzgajanje i nije lako, ali ako optimalno uskladite osvetljenje, temperaturu, vlažnost i ventilaciju, dobićete nabolje moguće od ovog cveta.

Nega orhideja je veoma važna

a) Osvetljenje

Orhideje vole indirektnu svetlost, ukoliko ih izložite direktnim sunčevim zracima to može spaliti njihove listove. Nabolje je da im obezbedite mesto gde je svetlo ali gde sunce ne udara direktno na biljku. Prozori koji su okrenuti ka istoku ili zapadu su savšeno mesto za orhideje.

b) Temperatura

Za ovu biljku je od izuzetnog značaja da održavate stabilnu temperaturu bez naglih promena, idealne temperature su između 18 i 24°C preko dana, dok noćne temperature mogu biti nešto niže.

c) Vlažnost

Orhideja voli veoma visoku vlažnost vazduha koja treba da iznosi između 50% i 70%. U zimskom periodu kada je vazduh u prostorijama suv usled grejanja, potrebno je da postavite posude sa vodom u blizini vaših biljaka ili da koristite ovlaživače vazduha.

d) Ventilacija

Kako biste sprečili nastajanje gljivica neophodno je da redovno provetravate vaše prostorije i da vazduh u vašoj prostoriji nikako ne bude ustajao.

2. Nega orhideja

Izvor:mojacvecara.com

Nega orhideja uključuje pravilno zalivanje, presađivanje i zaštitu od štetočina i bolesti.

a) Zalivanje

Ovaj cvet prvenstveno treba zalivati vodom koja je meka, koja je odstojala, to čak može biti i destilovana voda. Sve što je potrebno da jednom nedeljno potopite saksiju u vodu i ostavite je da odstoji 15 minuta. Zatim je izvadite i ocedite. Korenje biljke mora biti dobro drenirano. Ja sam pravila grešku tako što sam zalivala samu biljku direktnu u saksiju.

b) Presađivanje

Znamo da orhideje ne treba saditi u običnu zemlju nego postoji supstrat koji je specijalno pripremljen za ovu biljku, to mogu biti delovi drugih biljaka, kao što je paprat, vlakna od drvolikih paprati, kora bukve i truli listovi bukve.

Orhideje se presađuju svake 1-2 godine, kada korenje preraste saksiju ili kada supstrat postane star i raspadne se. Sve što je potrebno da celu biljku izvadite is postojeće saksije orežete vazdušne korenove koji su počili da trule ali jako je bitno da koristite sterilne makaze u ovom postupku. Nova saksija treba maksimalno da bude veća do 2 cm. Koristite potpuno novi supstrat kod presađivanja. Takođe je važno da nakon cvetanja i sušenja cveta orežete drške posle prvog čvora, isto koristeći sterilan i oštar alat.

Kora od banane je sjajan sastojak od koga možete napraviti ekstrat

c) Prihrana

Može se koristiti specijalno đubrivo za orhideje, ali takođe sami možete da napravite dobru prihranu, a sve što vam je potrebno su 2 kore od banane, koje ćete preliti sa 2l vruće vode i ostaviti da odstoji 2 dana, dodati još toliku količinu vode koliko ste dobili supstrata i sa tim zalivati vaš cvet. Takođe možete sa korom od banane istrljati i listove orhideje.

I još jedan način jeste korišćenje zelenog čaja, kada skuvate ovaj čaj za sebe odvojite 2 kašike kako bi zalili vašu orhideju.

d) Štetočine i bolesti

Najčešći problemi kod orhideja su paukove grinje, lisne vaši i trulež korena. Redovno pregledajte biljke i tretirajte ih odgovarajućim sredstvima ako primetite štetočine ili znake bolesti.

3. Vrste orhideja

Postoji mnogo vrsta orhideja, ali neke od najpopularnijih za uzgoj kod kuće uključuju:

a) Phalaenopsis

Izvor:pantropica.nl

Poznate kao „leptir orhideje“, Phalaenopsis su najčešće u našim domovima. Ovo su orhideje koje su najlakše za održavanje. Ukoliko ovu orhideju ne orežete odmah nakon cvetanja ona vam može podariti još jedan cvet u toku sezone. Isto tako je poznato da zahtevaju zalivanje samo jednom u toku 2 nedelje.

b) Cattleya

Izvor:thespruce.com

Ova vrsta orhideje se sa razlogom smatra najatraktivnijom. Poznata je po mirisnim i velikim cvetovima. Cattleya orhideje su popularne među ljubiteljima cveća. Zahtevaju malo više svetla nego Phalaenopsis. Po nekim podacima se veruje da ima izmđu 60 i 65 vrsta ove orhideje.

c) Dendrobium

Izvor:thespruce.com

Ova vrste orhideje počinju sa svojim aktivnim rastom u proleće. Imaju dugu sezonu cvetanja i dolaze u raznim bojama. U svom periodu aktivnog rasta ova biljka voli toplu sredinu i može da izdrži temperature do 40 stepeni Celzijusa. Treba im više svetla i vode tokom rasta, ali kao što smo rekli na početku ni  ovu vrstu ne smete izlagati direktnim sunčevim zracima.

d) Vanda

Izvor:mojacvecara.com

Ova vrsta egzotičnog cveta potiče iz Azije. Ovu vrstu orhideje ćete naći u skoro svakoj cvećari jer je jedna od najčešće hibridizovanih i kultivisanih rodova biljaka u porodici orhideja. Broji preko 80 vrsta. Vanda orhideje su poznate po svojim upečatljivim i šarenim cvetovima. Zahtevaju puno svetla i visoku vlažnost. Neke vrste ove orhideje su poznate po tome što su koristee u kozmetičkoj industriji, sadrže korisna jedinjenja koja se koriste za smanjenje uobičajenih znakova starenja.

Takođe je poznato da sok od plave Vanda orhideje sadrži jedinjenje koje je korišćeno kao lek za oči u obliku kapi kojima se leči slepilo, katarakta i glaukom.

e) Oncidium

Izvor:gardenia.net

Poznate kao „plesne dame“, Oncidium orhideje imaju male, ali brojne cvetove. Zahtevaju puno svetla i redovno zalivanje. Ova vrsta orhideje se veoma lepo prilagodila uslovima u našoj zemlji. Posebnost ove vrste je njeno dugo cvetanja koje traje i po nekoliko meseci. Tako da ako birate orhideju za svoj dom ova vrsta će vam biti vrlo zahvalna za održavanje.

4. Presađivanje orhideja

Jedna od najvažnijih stavki kod uzgoja orhideja je njeno pravilno presađivanje

Presađivanje je među najvažanijim delovima nege orhideja. Kada primetite da korenje izlazi iz saksije ili da supstrat više ne drži vlagu, vreme je za presađivanje. Proces presađivanja uključuje nekoliko koraka:

 • Priprema materijala
 • Uklanjanje stare saksije
 • Pregled korena
 • Postavljanje u novu saksiju
 • Zalivanje

 1. Priprema materijala: Kako bi presadili vašu orhideju treba da spremite sterline makaze, novi supstrat za orhideje i novu saksiju, bilo bi dobro da saksija pude providna kako biste mogli da pratite stanje korena.
 2. Uklanjanje stare saksije: Sledeći korak jeste vađenje biljke iz stare saksije, to treba pažljivo da odratite. Ako je potrebno, lagano pritisnite saksiju da olabavite korenje.
 3. Pregled korena: Pregledajte korenje i uklonite sve suve, trule ili oštećene delove sterilnim makazama.
 4. Postavljanje u novu saksiju: Postavite biljku u novu saksiju i dodajte supstrat oko korena, vodeći računa da je biljka stabilna, ali ne previše čvrsto.
 5. Zalivanje: Nakon presađivanja, zalijte biljku mlakom vodom i postavite je na uobičajeno mesto.

Odlične savete daje nam i profesor Biološkog fakulteta u Beogradu Peđa Janaćković, poslušajte šta on kaže na temu kako da sačuvate vaše orhideje.

Za kraj

Bilo da ste početnik kao ja ili iskusni ljubitelj cveća, orhideje će vam pružiti mnog lepote i radosti svojim prelepim cvetovima. Znam da održavanje može biti veoma izazovno, ponekad čak i naporno, ali ako ispoštujete par ovih bitnih saveta verujem da će vam orhideja uzvratiti na najlepši mogući način, kao što je meni ova elegantna orhideja na slici ispod.

Prelepa orhideja u punom cvatu

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije