Pretraga

8 Čestih grešaka u održavanju orhideja i kako ih izbeći

Koliko volim orhideje, toliko mi zadaju muke. One su poznate po svojoj lepoti i eleganciji ali su čuvene i po tome da ih nije lako održavati. Ukoliko niste ljubitelji orhideja, preporučujem vam da se ni ne upuštate u gajenje istih.

Ako se ipak ohrabrite i rešite da ugostite jednu orhideju u svom domu postoji jednostavan vodič za održavanje orhideja, sa kojim ćete vrlo lako uspeti da održite vašu biljku u životu.

U nastavku teksta osvrnuću se na najčešće greške koje mnogi prave prilikom odžavanja orhideja i kako ih izbeći. Čitajte do kraja, otkriću vam i koju to tajnu baštovani kriju.

8. Izbor saksije

Orhideje su najlepše sobno cveće koje cveta

Kako je došlo pomodarstvo za sređivanje bašta, svi bi neke saksije koje su jednolične, istih boja, veličina i da se uklapaju na terasi. Međutim, ukoliko imate orhideju, zaboravite na pomodarstvo. Orhideje se gaje u prozirnim posudama, kako bi zelenom korenju obezbedili nesmetan proces fotosinteze. Postoje 2 vrste orhideja koje možete držati i u neprozirnim saksijama a to su dendrobiums i cymbidiums.

Veličina saksije je vrlo bitan faktor u održavanju orhideje. Ukoliko primetite da je korenje napunilo saksiju i da izvire iz nje, jasno će vam biti da je potrebna veća saksija. Pri odabiru sledeće saksije, vodite računa da ona bude samo za prst veća od prethodne. Kažu da su orhideje kao ljudi, ni čovek se ne oseća dobro u velikim cipelama.

Još bih dodala, da se presađivanje nikada ne vrši dok je biljka u cvetu, već u vreme mirovanja.

7. Zalivanje vode ledenom ili veoma hladnom vodom

Sigurno ste čuli da umesto tuširanja i redovnog zalivanja orhideja, jednostavno stavite par kockica leda i ostavite da se istope. Led i ledena voda mogu znatno da oštete koren biljke, do tih granica da joj neće biti pomoći.

Moj savet je da ukoliko orhideju zalivate vodom, ona odstoji barem preko noći i bude na sobnoj temperaturi.

6. Previše zalivanja

Ukoliko preko leta orhideju držite na terasi, primetićete da visoke temperature mogu brzo da isuše zemljište, pa to iziskuje i više zalivanja nego inače. Istina je da orhideja može da dehidrira u nedostatku vode, ali sa druge strane, previše vode može da izazove gljivične infekcije korena.

Savetujem vam da pratite orhideju, da osluškujete šta joj prija, te se spram toga tako i ponašate. Smanjite tempo zalivanja ukoliko primetite da im ne prija.

5. Neodgovarajuće svetlo

Orhideja na kojoj prolazi cvet

Orhideja može da dehidrira u nedostatku svetlosti, ako se nalazi u nekoj mračnoj prostoriji. Tom prilikom i cvetovi otpadaju. Orhideje vole svetlost, ali kakvu? Nikako direktnu sunčevu svetlost. Najbolje je da ih postavite na mesto gde ima dovoljno indirektne svetlosti, kao što su istočni ili zapadni prozor.

Za razliku od biljaka koje ne mrznu preko zime, orhideja ne može da prezimi u uslovima napolju.

4. Priprema supstrata-zemlje za orhideju

Ukoliko se odlučite da sami napravite supstrat možete koristiti prirodne materijale iz vašeg okruženja, kao što su mahovina, kora bora ili jele, ili kompost od lišća. Nikako nemojte koristiti koru listopadnog drveća, jer sadrži puno tanina. Ako niste u prilici da sami napravite supstrat, ima gotovih smeša u poljoprivrednim apotekama i cvećarama.

Važno je dodati i da je zemlju neophodno menjati makar na dve godine.

Uz pravilno pripremljen supstrat i adekvatnu negu, omogućicete vašoj orhideji nesmetan rast, a ona će vam uzvratiti raskošnim cvetovima.

3. Nepravilno prihranjivanje orhideje

Bujni cvetovi nakon pravilne prihrane

Kako bi pravilno cvetala, orhideji su, kao svakoj drugoj biljci potrebne hranljive materije. Nikako nemojte prihranjivati orhideje u velikim količinama. To može dovesti do oštećena korena. Ja ih uglavnom prihranjujem jednom mesečno.

Pri odabiru prihrane imajte na umu da se za orhideju smatraju najboljim ona hraniva koja imaju manje od 20% azota.

Prilikom nanošenja prihrane obratite pažnju da ne pokvasite listove orhideje. Sipajte polako, kako bi ga biljke ravnomerno upijale. Nakon prihrane nemojte zalivati orhideju vodom.

2. Potapanje orhideja

Da li ste znali da se orhideje ne zalivaju na klasičan način, već se potapaju u vodu? Ova metoda zalivanja je naročito korisna za orhideje koje preferiraju vlažno okruženje, kao što su phalaenopsis ili vanda. Potapanje orhideja u vodu predstavlja prirodan način hidratacije koji pomaže u očuvanju zdravlja i lepote biljke, jer omogućava optimalnu vlažnost korenja bez rizika od prekomernog zalivanja.

Potapanje se vrši jednom nedeljno. Ja koristim proključalu ili destilovanu vodu. Izbegavam vodu iz slavine jer je puna nečistoća. Naravno, proključalu vodu ostavim da odstoji preko noći.

1. Zalivanje mlekom

Ima mnogo amatera među baštovanima, te tako i kruže razni saveti za uzgoj orhideja, a za mnoge se ispostavi da su pogrešni. Orhideju nikako nemojte zalivati mlekom, ono je toksično i nikako ne prija orhideji. Zapamtite da orhidejama najviše prija voda.

I još nešto!

Orhideja u punom cvetu

Na početku članka obećala sam vam da ću otkriti jednu tajnu velikih baštovana. Zapravo, moja kuma uzgaja cveće na veliko i uvek se ‘ogrebem’ za neki savet od nje.

Najbolju dohranu za orhideje napravićete sami i to od samo 2 sastojka: kora banane i voda. Zvuči previše jednostavno, zar ne?

Iseckajte 2 kore banane i ubacite u 1,5l vode. Neka to odstoji dan, dva, a zatim je spremno za zalivanje.

Izbegavanjem ovih čestih grešaka, možete osigurati da vaše orhideje ostanu zdrave i lepe tokom cele godine. Nadam se da će vam ovi saveti koristiti i da će i vaše ohrideje biti bujne kao moje.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije