Šta treba da znate pre nego što krenete na Staru planinu

Ovaj put želim da vas upoznam sa netaknutim prirodnim draguljima Stare planine. Zahvaljujući zatvorenim granicama 2020.godine, ja sam se uputila put jugoistočne Srbije.

Kroz ovaj članak otkriću vam šta je sve neophodno da znate pre nego što se uputite na Staru planinu.

Plan puta

Ukoliko krećete iz Beograda, trebaće vam oko 4 sata vožnje, zavisno od mesta na Staroj planini na koji ste se uputili. Autoput će vas voditi do Niša, a usput ćete proći pored nekih značajnih mesta, kao što su Velika Plana, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, i na kraju Niš, gde ćete se isključiti sa autoputa.

Kako Stara planina još uvek nije postala jedna od posećenijih naših planina, obezbedite se sa hranom i vodom, pošto u ovom nacionalnom parku nema puno mesta za kupovinu.

Naravno, pre nego što se uputite na Staru planinu proverite vremensku prognozu, jer neretki su slučajevi da vas u sred leta zateknu magla, kiša i niže temperature. Stoga vam savetujem da ponesete udobnu obuću, obavezno patike, rezervnu odeću, kabanicu za slučaj kiše, kao i kremu za zaštitu od sunca u slučaju visokih temperatura.

Krajolik na putu do Midžora

Prirodne lepote Stare planine

Stara planina obiluje neizmernim prirodnim lepotama. Tome u prilog ide činjenica da se na Staroj planini nalazi trećina vodopada cele Srbije.

Vodopadi

Kako sam 5 dana odvojila za posetu Stare planine, imala sam dovoljno vremena da obiđem sve vodopade. Prvi, na mojoj ruti, našao se vodopad Bigar, do kojeg možete i kolima doći.

Kako ovde ne postoji prirodna monotonija, odmah u produžetku na nekih 1 km, naići ćete na Bigrove slapove. To su krečnjačke kade koje podsećaju na Pamukale u Turskoj. Nestvaran prizor za oči, dok su najhrabriji i zaplivali.

Kako zaobići vodopad Tupavica? Jedan od najlepših vodopada na Staroj planini, ali i u čitavoj Srbiji. Do ovog vodopada vodi staza od 4,5 km od planinarskog doma Dojkinci. Laganim hodom stižete do vodopada Tupavica visokog 15m.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boris Radošević 👣🏯🌋🌴✈️🌍 (@lutajuci_putnik)

Na Staroj planini, sa zapadne strane, nalazi se najveći broj vodopada Srbije

Da li znate gde se nalazi najviši vodopad u Srbiji? Naravno, na Staroj planini.

Kaluđerski skok je visok 232m i nalazi se ispod najvišeg vrha Stare planine, Midžora.

Pored navedenih vodopada, obišla sam i Gornji Piljski vodopad, Orlov kamen, Bukovački do, Koprenski vodopad i vodopad Draganov vir.

Vidikovci i vrhovi Stare planine

Kada se isključite kod Pirota i uputite ka Staroj planini, prvo ćete naići na vidikovac Kozji kamen. Po izgledu podseća na meandre Uvca. Sa ovog vidikovca pogled se pruža na Zavojsko jezero.

Takođe, neizostavni deo Stare Planine je i Babin zub. Ovaj vidikovac, osim specifičnog imena krasi prelep pogled na Midžor, gde imate utisak da ga rukom možete dohvatiti.

Babin zub, osim što je jedan od poznatijih vrhova Stare planine, predstavlja i popularno izletište i ski centar. Nalazi se na 1780 metara nadmorske visine i neizostavan je deo ukoliko posećujete Staru planinu.

Ukoliko se zadesite ovde, preporučujem vam da prošetate još 500-600m i posetite restoran Plaža, odakle se takođe pruža prelep pogled na ceo venac Stare planine, a ujedno možete napraviti pauzu i okrepiti se.

Vidikovac Babin zub

Cilj mog putovanja zapravo je bio uspon na Midžor. Zaista izazovan uspon, ali nagrada koja vas čeka na vrhu vredi svakog koraka. Midžor je najviši vrh Stare planine koji je na 2169m nadmorske visine.

Od planinarskog doma počinje markirana staza od 8km, koju možete preći za oko 2, 3 sata laganog hoda. Mi smo imali sreće pa smo usput naišli i na divlje konje.

Najviši vrh Stare planine – Midžor

Reke i jezera

Kako nas je lepo vreme pratilo tokom čitavog boravka na Staroj planini, jedno poslepodne smo izdvoji za kupanje na Zavojskom jezeru.

Pored toga što je voda topla, i do 24°C, Zavojsko jezero odlikuje izuzetno čista, gotovo prozirna voda.

Ne ponesi ništa osim lepih utisaka, ne ostavljaj ništa osim otisaka stopala, ne ubij ništa osim svog vremena

Zavojsko jezero sa nestvarnom tirkiznom bojom

Tokom boravka na Staroj planini, imala sam priliku da vidim reku Visočicu, koja je naša reka sa najvećim padom. Visočica obiluje autohtonom vrstom ribe, a u pitanju je potočna pastrmka. Ova reka izvire u Bugarskoj i njena ukupna dužina je 84 km, od toga kroz Srbiju protiče 69 km.

Rosomački lonci predstavljaju klisuru rečne doline Rosomačke reke. Reka Rosomača oblikovala je neobičan kanjon sa slojevitim stenovitim ivicama, u kojem se nalaze proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio svoje ime.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jovan Memedović (@jovanmemedovic)

Kulturna baština Stare planine

Pored prirodnih lepota, Stara planina može da je pohvali i kulturnom baštinom koju poseduje. Kao brend izdvojili su se pirotski ćilim, pirotska grnčarija, pirotski kačkavalj, kao i pirotska peglana kobasica.

Kuće Stare planine

Stara planina nije gusto naseljena zbog svoje strukture, čak su neka mesta i danas nepristupačna. Sela, koja se nalaze na obroncima Stare planine, zadržala su svoj tradicionalan izgled i način života.

Ukoliko posetite neka domaćinstva na Staroj planini doživećete uvid u autentičnu srpsku kulturu i gostoprimstvo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jovana Kvržić (@jovana_kvrzic)

Rukotvorine

Stara Planina je poznata po svojim rukotvorinama, posebno po tkanju i vezu. Tradicionalni proizvodi su ćilimi, čuveni pirotski ćilimi, zatim pokrivači i odeća izrađuju se ručno, koristeći tehnike koje su se prenosile vekovima.

Muzej Ponišavlja

Kako je Stara planina riznica kulturnog blaga, istakla bih Muzej Ponišavlja u Pirotu. Muzej se nalazi u porodičnoj kući porodice Hristić. Od 1953. godine, kuća je pod zaštitom države a od 1979. godine je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

S obzirom da je Kuća Hristića zadržala autentičnost i atmosferu srpske patrijarhalne kuće, poslužila je kao prostor za snimanje filma Zona Zamfirova.

Manastiri

Prvu crkvu koju sam obišla je crkva Svete Bogorodice u Donjoj Kamenici iz XIV veka. Ova crkva je jedinstvena po freskama koje datiraju iz srednjeg veka i velike su umetničke vrednosti. Na kilometar dalje, u šumi, nalazi se manastir Svete Trojice.

Pomenula bih i manastir Temska, koji takođe datira iz srednjeg veka. Impozantna arhitektura ovog manastira svedoči o bogatom nasleđu pravoslavne tradicije. Ovaj manastir, okružen netaknutom prirodom, pruža jedinstven doživljaj spoja kulturnog nasleđa i prirodnih lepota.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Boris Radošević 👣🏯🌋🌴✈️🌍 (@lutajuci_putnik)

Gde odsesti?

S obzirom da je dosta glavnih atrakcija na Staroj planini raštrkano, preporučujem vam da odsednete na dve različite strane planine. Kako je poraslo interesovanje za Staru planinu, povećala se ponuda smeštaja.

Dosta apartmana i seoskih domaćinstava možete pronaći uz pomoć Turističke organizacije grada Pirota. Ja sam bila smeštena u planinarskom domu Midžor, pomenula bih još neke smeštaje: hotel Stara planina, hotel Babin zub, kao i razna seoska turistička domaćinstva, gde pored usluge smeštaja, domaćini služe hranu spremanu po tradicionalnim receptima.

Korisni saveti

Ukoliko želite da izbegnete gužvu na glavnim atrakcijama, kao što je vodopad Tupavica, savetujem vam da krenete ranom zorom.

Za većinu lokaliteta trebaće vam udobna obuća, pogotovo izbegavajte papuče i sandale.

Naoružajte se strpljenjem, jer navigacija često zna da odvede u pogrešnom pravcu.

Ponesite kompas, jer u većini lokaliteta nema dometa.

Na planini nema puno benzinskih pumpi, tako da nemojte držati auto na rezervi.

Laganim hodom ka najvišem vrhu Stare planine – Midžoru

I najvažnije, pripremite se za gutljaj svežeg planinskog vazduha, koji će vas napuniti energijom. Uživajte svim čulima u prelepim prizorima Stare planine i zvucima prirode koji vas okružuju.

Slične Teme:

Ostavi komentar

Najnovije