Svi volimo slatke poslastice, ali ne želimo uvek da provodimo sate u kuhinji ili da trošimo mnogo novca na skupe sastojke. Srećom, postoji mnogo recepata za brze i jeftine kolače koji kruže internetom, koje možete pripremati svaki dan, a koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim i oduševiti vaše ukućane.
Sadržaj
Toggle1. Bajadera sa krompirom (Rum kasato)
Gotovo da nema prodavnice u kojoj nema rum kasata, ali ja se pre opredeljujem za domaću verziju ovog slatkiša. Kolač se brzo i jednostavno priprema, bez pečenja, a pritom je postan.
Otkud krompir u kolaču? I ja sam se začudila prvi put kada je koleginica donela na posao. Međutim, ne biste ni naslutili njegovo prisustvo, a da ne znate da je tu.
Od sastojaka za rum kasato će vam biti potrebno
- 300 g krompira
- 100 g margarina za kolače
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g čokolade
- 150 g šećera u prahu
- 1 kašika kakaa
- 4-5 kašika ruma
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
Vreme pripreme: 45 min
Krompir oljuštite i stavite da se kuva oko 30min, kao za pire. U skuvan krompir, dok je još vreo, ubacite čokoladu i margarin i sve to izgnječite. U tu smesu dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum, pa sve dobro izmešajte da dobijete kompaktnu smesu.
Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite dobijenu smesu. Odložite je u frižider dok pripremate glazuru.
Glazuru uglavnom pravim pari. Otopite čokoladu i ulje zajedno, te je prelijte preko kolača.
Kolač će biti spreman za sečenje posle 3-4 sata.
2. Kolač sa pekmezom
Najviše volim da pravim one kolače za koje znam da u kuhinji imam sve što mi je potrebno. E pa upravo je ovo jedan o takvih kolača. Sastoji se od biskvita, premaza (džem od kajsija, šljiva, bresaka, šta više volite) i čokoladne glazure.
Sastojci za biskvit
- 150 g margarina za kolače
- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 jajeta
- malo soli
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Premaz:
- 5-6 kašika od pekmeza po želji
Glazura:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
- 3 kašike mleka
Priprema
Vreme pripreme: 45 min
Počećemo od biskvita. Margarin i čokoladu zajedno istopite i ostavite sa strane da se ohladi malo. U činiju ubacite cela jaja, malo soli, šećer i vanilin šećer. Mikserom umutite smesu dok se šećer ne otopi. Dodajte prohlađenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo i lagano sve promešajte.
Pleh možete pouljiti ili obložiti papirom, sipajte smesu u stavite u zagrejanu rernu da se peče. Dovoljno je 20ak minuta da se peče na 180°C.
Prohlađen biskvit premažite pekmezom i ostavite da odstoji dok pravite glazuru.
Sve sastojke za glazuru otopite na slaboj vatri, ja preferiram na pari. Prelijte preko pekmeza i ostavite da se kolač ohladi. Kroz sat, dva moći ćete da ga sečete na kocke i uživate u istom.
3. Brzinski cheesecake
Ovaj recept sam slučajno našla na Instagramu i odmah isprobala na poslu. Pa ukoliko i vama padne šećer dok radite, evo predloga za brzinsku poslasticu.
Sastojci
- 450 ml grčkog jogurta
- ½ pakovanja integralnog keksa
- 4 kašike meda
- 300-400 g svežeg voća (maline, jagode, borovnike, breskve…)
- 2 kašike pečenog lešnika
- 4 kašike kokosovog proteina
Zdrava hrana se nalazi tik uz firmu, tako da kompletnu nabavku obavljamo tu.
Priprema
Vreme pripreme: 10-15 min
U posudi promešajte grčki jogurt, kokosov protein i med. Zatim izgnječite keks, iseckajte orahe (za to koristim secka) i iseckajte voće. Ovo je mera za 2 porcije, pa pripremite 2 čaše i polako ređajte slojeve: keks, fil, voće, dok ne potrošite sastojke i odgore pospite sa lešnikom.
Mi smo uživali a nadam se da ćete i vi!
4. Kolač sa višnjama
Ovaj kolač mi je uvek prva pomisao kada se iznenada najave gosti. Brzo se priprema, osvežavajuć je i svi ga vole.
Sastojci
- 2 jajeta
- 5 kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 250 g višanja
- 1-2 kašike griza
- možete dodati koricu limuna, ukoliko želite
Priprema
Vreme pripreme: 60 min
Jaja umutite sa šećerom i vanil šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, brašno, prašak za pecivo i izrendanu koricu limuna. Ovaj kolač pečem u kalupu, koji prethodno obložim papirom za pečenje. U međuvremenu višnje pomešate sa grizom.
U kalup nalijete smesu i odgore pospete višnjama. Kolač se peče oko 40 minuta na 180°C.
Ohlađen kolač sečete na šnite i po želji možete posuti šećerom u prahu.
5. Kolač sa avokadom
Ovaj zanimljiv kolač priprema se bez brašna, a glavni sastojak mu je avokado, kao što i sam naziv kaže.
Sastojci
- 2 avokada
- 200 g čokolade za kuvanje
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- 3 kašike kakaa
- 100 g mlevenih oraha
- kašičica soli
Priprema
Vreme pripreme: 40 min
Otopite čokoladu i ostavite je sa strane a zatim izmiksate jaja i šećer. U tu smesu dodate čokoladu, mlevene orahe i kakao.
Očišćen avokado uglavnom izmiksam u blenderu, mada možete ga izgnječiti i viljuškom. Avokado dodajte u pripremljenu smesu i sve zajedno dobro sjedinite.
Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite masu.
Kolač se peče 25 minuta na 180°C.
Kada se ohladi, možete ga seći i poslužiti.
Predlažem vam da probate neki od ovih recepata već danas i uživate u slatkim zalogajima. Neće vam trebati puno vremena, a ni novca.