Kako avokado može negativno uticati na vaše zdravlje?

Kako avokado može negativno uticati na vaše zdravlje

Pojavom društvenih mreža i influensera svakodnevno saznajemo nove informacije o različitim tipovima hrane, njihovim benefitima i rizicima.

Avokado je upravo jedna od takvih namirnica koja pored svojih zdravih svojstava ima i drugu, rizičnu stranu koja može imati negativna dejstva.

U ovom članku pored prednosti saznaćemo zašto je avokado opasan i na šta treba obratiti posebnu pažnju kada koristimo ovu voćkicu u našoj ishrani.

Ako ste skloni alergijskim reakcijama ili imate problema sa varenjem ovaj članak je za vas.

Pročitajte negativne strane avokada kako bi bili informisani o njegovom negativnom uticaju na vaše zdravlje.

Zašto je avokado opasan?

Avokado i njegov uticaj na zdravlje

Sigurno se pitate kako jedna voćka kao što je ova može biti opasna? Iako sadrži zdrave masti, prekomerna konzumacija može dovesti do nakupljanja kilograma jer je vrlo kaloričan. U tabeli ispod možete pogledati energetsku vrednost Avokada.

Nutritivna vrednost na 100g
Energetska vrednost 160 kCal
Ugljeni hidrati 8,53 g
Šećer 3 g
Masti 14,66 g
Od kojih zasićene 2,126 g
Vlakna 6,7 g

Važno je napomenuti da može biti izuzetno opasna namirnica za trudnice jer utiče na proizvodnju mleka tako što može da ošteti mlečne žlezde.

Avokado sadrži estragol i anetol, dve komponente koje mogu štetno delovati na vašu jetru. Takođe, može izazvati nelagodnost u stomaku, najčešće u obliku nadimanja pa se ne preporučuje u kasnim satima kako bi se izblegle nelagodnosti tokom sna.

Zanimljivost:

Istraživači su procenili da je između 1998. i 2017. godine došlo do 50,413 povreda nožem povezanih sa avokadom, pri čemu se više od polovine dogodilo u poslednjoj deceniji. I to ne uključuje one koji su previše posramljeni da bi otišli u bolnicu.

Koliki je dozvoljeni unos Avokada?

Žena priprema Avokado u svojoj kuhinji

Jedna od stvari koje treba da napomenemo je da avokado nije niskokaloričan, ceo plod sadrži do 300 kalorija u zavisnosti od veličine samog ploda.

S obzirom da šećer stvara najveću zavisnost od svih namirnica u prirodi sigurno se pitate koja je količina šećera u samom voću? 100 grama avokada sadrži samo 3 grama šećera od kojih su najzastupljeniji glukoza, fruktoza, saharoza i galaktoza.

Štetnosti avokada za ljudsko zdravlje

Iako avokado ima mnoge zdravstvene prednosti, postoje i neke potencijalne štetnosti koje treba uzeti u obzir:

1. Visok sadržaj kalorija

Avokado je bogat zdravim mastima, ali je i visokokaloričan. Konzumiranje previše avokada može dovesti do prekomernog unosa kalorija, što može rezultirati povećanjem telesne težine.

2. Alergijske reakcije

Kod nekih ljudi avokado može izazvati alergijske reakcije, kao što su svrab, osip, otežano disanje ili čak anafilaktički šok.

Po studiji koju je sproveo Carlos A. Blanco ovo se odnosi na isključivo kako on kaže, hipersenzitivne osobe, njihova koža reaguje i na mnogo manje stvari.

Takođe ukoliko ste osetljivi na lateks, izbegavajte ovu namirnicu jer njeno konzumiranje povećava nivo serumskih IgE antitela, i to takođe može da izazove alergijske reakcije po istraživanju Caroline S. Wagner.

Ako se prepoznajete u ovome obavezno izbegavajte ovu namirnicu, ili ako ste je baš željni pre toga se psoavetujte sa svojim lekarom oko dodatnih detalja.

3. Problemi sa varenjem

Avokado sadrži FODMAPs (fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliolove), koji mogu izazvati probleme sa varenjem kod osoba sa sindromom iritabilnog creva (IBS), kao što su nadimanje, gasovi i bolovi u stomaku ukoliko se konzumira u preteranim količinama, što je dokazala studija od Suma Magge.

4. Interakcije sa lekovima

Avokado je bogat vitaminom K, koji može uticati na lekove za razređivanje krvi, kao što je varfarin. Osobe koje uzimaju ove lekove treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što povećaju unos avokada.

5. Uticaj na mlečne žlezde kod dojilja

Neki izvori sugerišu da konzumacija avokada može smanjiti proizvodnju mleka kod dojilja i oštetiti mlečne žlezde, što može negativno uticati na dojenje.

6. Toksini u koži i semenu

Koža i seme avokada sadrže persin, toksin koji može biti štetan za životinje i ljude u velikim količinama. Iako je konzumacija ploda avokada sigurna, važno je izbegavati kožu i seme.

Kratka smernica za kraj

Avokado i štetna svojstva

Kao i kod svake hrane, umerenost je ključna. Važno je balansirati unos avokada sa drugim hranljivim namirnicama i biti svestan potencijalnih neželjenih efekata. Ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lekove, najbolje je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što značajno povećate unos avokada.

Slične Teme:

1 Komentarisao/la na temu “Kako avokado može negativno uticati na vaše zdravlje?”

Ostavi komentar

Najnovije