20. Beogradski salon vina 2024 – Najveći događaj za ljubitelje vina u regionu

20. Beogradski salon vina1

Beogradski salon vina ove godine slavi svoj jubilej tj. dvadesetu godišnjicu. Biće održan od 12. do 14. decembra 2024. godine u hotelu Hyatt Regency.

Ovaj događaj je postao jedan od najprestižnijih događaja u vinskoj industriji ne samo u Srbiji nego u čitavom regionu. Za dvadeset godina ovaj događaj je izrastao u manifestaciju koja okuplja vinare, somlijere, enologe, ugostitelje, trgovce i brojne ljubitelje vina koji dolaze da uživaju u jedinstvenom spoju kulture, tradicije i inovacija koje vino sa sobom nosi.

Istorijat Beogradskog salona vina

2004. godine održan je prvi Beogradski salon vina na inicijativu nekoliko entuzijasta koji su želeli da grad Beograd postane prepoznatljiv po vinskoj kulturi. Na svom početku događaj je bio skromnijih razmera ali jako brzo je privukao pažnju javnosti što je dovelo i mnoge međunarodne proizvođače vina i razne stručnjake iz ove oblasti. Dvadeset godina kasnije, ovaj salon okuplja preko 200 izlagača iz raznih delova sveta i postao je centralna tačka za vinsku industriju na Balkanu.

Svake godine festival se održava na različitim lokacijama u Beogradu kao što su hoteli, galerije i muzeji. Sve to doprinosi posebnom doživjalju i atmosferi. Prostor se pažljivo bira i prilagođava se potrebama izlagača i posetilaca.  Ove godine Beogradski salon vina biće održan u prestižnom hotelu Hyatt Regency.

Program i aktivnosti

Beogradski salon vina 2024
Izvor:bsv.rs                                                                                                                                          Degustacija vina

Beogradski salon vina je poznat po svom bogatom programu i svojoj raznovrsnost, a to podrazumeva degustacije, edukativne radionice i takmičenja. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima u vinarstvu, isto tako imaju priliku i da više saznaju o autohtonim sortama grožđa, o tehnikama pravljenja vina i savremenim enološkim inovacijama.

Promocija domaćih vina je jedan od ključnih aspekata salona. Srbija je zemlja koja ima dugu tradiciju u proizvodnji vina, a proteklih godina srpski vinari su postigli značajan uspeh na međunarodnom tržištu. Autohtone sorte kao što su tamjanika, smederevka i prokupac su sve popularnije među ljubiteljima vina, i upravo ovaj salon pruža priliku da se šira publika upozna sa ovim jedinstvenim vinima.

Da Srbija ima dugu tradiciju u proizvodnji vina svedoče i razne manifestacije širom zemlje poput Grožđebala u Vršacu, Grožđebala u Sremskim Karlovcima, Oplenačke berbe u Topoli i Župske berbe u Aleksandrovcu.

Poseban deo programa posvećen je takozvanom „Wine & Food Pairing“ konceptu, gde posetioci mogu da otkriju kako različite vrste vina najbolje idu uz određena jela. Ovde somelijeri i kulinarski stručnjaci predstavljaju savršene kombinacije ukusa, što posetiocima omogućava da dožive vino na potpuno nov način.

Wine & Food Pairing Beogradski salon vina
Izvor:bsv.rs Wine & Food Pairing

Događaje po danima možete pogledati u tabeli:

 
Datum Naziv događaja Opis
12. decembar WINE MASTERS 2024 60 svetski poznatih vinarija sa vinima ocenjenim između 90-100 poena kod vodećih svetskih kritičara.
13. i 14. decembar 20. BEOGRADSKI SALON VINA 120 vinarija, degustacija 700 vina iz 15 zemalja i 20 masterklas degustacija sa vinima iz Francuske, Italije, Španije, Portugala, Austrije, Nemačke, Grčke i drugih vodećih vinskih regiona.
14. decembar DISTILLERY MASTERS 2024 35 top srpskih destilerija sa više od 200 najboljih destilata.

Događaji

Događaj Datum i Vreme Lokacija Cena Napomena
20. Beogradski Salon Vina petak 13. decembar 2024, 12:00-20:00
subota 14. decembar 2024, 12:00-20:00
Hyatt Regency (Crystall Ballroom & Grand Foyer) Dnevna ulaznica sa popustom onlajn: 3.000 din
Dnevna ulaznica na licu mesta: 4.000 din
Kaucija za čašu: 1.000 din
Samo 500 ulaznica dnevno. Čaše moraju biti vraćene do 20:30.
Distillery Masters 2024 subota 14. decembar 2024, 12:00-20:00 Hyatt Regency (Metropolitan & The Bar) Dnevna ulaznica sa popustom onlajn: 3.000 din
Dnevna ulaznica na licu mesta: 4.000 din
Kaucija za čašu: 1.000 din
Samo 500 ulaznica dnevno. Čaše moraju biti vraćene do 21:30.
Wine Masters 2024 četvrtak 12. decembar 2024, 14:00-21:00 Hyatt Regency (Crystall Ballroom & Grand Foyer) 12.000 din Ulaznica obuhvata degustaciju vina, delikatesa i katalog.

 

Vinski eksperti i ocenjivanje vina

Na Beogradskom salonu vina se kao i svake godine očekuje dolazak najvećih stručnjaka iz sveta vina uključujući vinske kritičare, somelijere i enologe. Ovi eksperti ne samo da posetiocima pomažu da pronađu svoje novo omiljeno vino, nego i sami učestvuju u ocenjivanju vina koja su izložena.

Svake godine se organizje takmičenje za najbolje vino Salona, a stručni žiri donosi odluke na osnovu strogih kriterijuma kvaliteta, arome, ukusa i balansa.

Za mnoge vinare, osvajanje nagrade na Beogradskom salonu vina predstavlja veliki uspeh i priznanje, jer ovo takmičenje ima značajan uticaj na reputaciju i prodaju vina. Nagrade su podeljene u nekoliko kategorija, uključujući najbolje crveno, belo i penušavo vino, kao i posebne nagrade za inovacije i tradiciju u proizvodnji vina.

Uticaj na vinsku industriju u regionu

Beogradski salon vina ne samo da pruža domaćim proizvođačima da predstave svoja vina široj publici nego im nudi i mogućnost da sklope nova poslovna partnerstva, prošire tržište i unaprede svoje veštine kroz interakciju sa stručnjacima iz drugih delova sveta.

Turistički značaj Salona

Turistički značaj Salona
Izvor: bsv.rs                                                                                         Beogradski salon vina privlači veliki broj turista

Osim što ima veliki uticaj na vinsku industriju, Beogradski salon vina ima i veliki uticaj na turizam, svake godine ovaj događaj privlači veliki broj turista koji dolaze u Beograd ne samo zbog vina, već i zbog bogate kulturne i gastronomske ponude.

Beogradski hoteli, restorani i barovi tokom Salona vina organizuju posebne događaje i ponude, čime stvaraju dodatni sadržaj za posetioce. Ovaj odnos između vinarstva i turizma ne samo da doprinosi ekonomskoj koristi za grad, već i jača kulturnu i društvenu povezanost između lokalne zajednice i stranih posetilaca.

Za kraj

Dvadeseti Beogradski salon vina, koji će se održati ove godine, simbolizuje ne samo kontinuitet i uspeh ove manifestacije, već i širi razvoj vinske kulture u Srbiji i regionu. Tokom godina, manifestacija je postala mesto gde se tradicija susreće sa inovacijom, a ljubitelji vina mogu da istraže bogatstvo ukusa i aroma iz svih krajeva sveta.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije