Kolika je penzija sa 15 godina radnog staža – Sve što treba da znate

Kolika je penzija sa 15 godina radnog staža

Minimalna granica za ostvarivanje prava na penziju je 15 godina radnog staža, ali iznos penzije koju ćete primati zavisi od mnogih faktora, uključujući visinu zarade tokom karijere.

Za muškarce, osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju u Srbiji 2024. godine je navršenih 65 godina života. Za žene, starosna granica je nešto niža i iznosi 63 godine i 8 meseci.

Ako ispunjavate ove uslove, imate pravo da podnesete zahtev za penziju, ali vaša primanja će u velikoj meri zavisiti od plata koje ste zarađivali tokom vašeg radnog veka.

Kako se računa penzija?

Kako se računa penzija
Šta predstavlja osnovicu za obračun penzije

Penzija se računa na osnovu penzijskog osnova, koji predstavlja prosečnu zaradu tokom karijere prilagođenu proseku zarada u Srbiji. Formula za obračun uključuje i godine radnog staža, pri čemu se penzija povećava proporcionalno broju godina osiguranja i visini zarade.

Ako ste zarađivali minimalac tokom karijere, vaša penzija će biti blizu zakonskog minimuma, dok će osobe sa višim platama primati veću penziju.

Međutim, morate biti svesni činjenice da vam penzija neće biti drastično veća čak i ako ste imali platu veću od prosečne ukoliko imate samo 15 godina radnog staža.

Primeri visine penzije nakon 15 godina radnog staža

Visina plate Iznos penzije
Minimalac (trenutno iznosi 47.154 dinara) 24.987 dinara
50.000 dinara 28.527 dinara
70.000 dinara 29.495 dinara
90.000 dinara 30.000 dinara

Kao što vidite, veća razlika se može primetiti tek između prvog i poslednjeg primera. 

Takođe, proverite kolika je razlika za one sa 20 godina radnog staža.

Faktori koji utiču na visinu penzije

Faktori koji utiču na visinu penzije
Nekoliko je faktora koji utiču na visinu penzije –                                                                Izvor: goldmanagencija.rs
  • Visina zarade tokom radnog veka – Što je vaša plata bila veća, to će i vaša penzija biti viša.
  • Broj godina radnog staža – Duži radni staž donosi višu penziju. Osobe sa punim radnim stažom (40 godina) primaju značajno veću penziju u poređenju sa onima koji imaju samo 15 godina staža.
  • Prevremena penzija i penali – Ako odete u penziju pre navršenih 65 godina (za muškarce) ili 63 godina i 8 meseci (za žene), vaša penzija će biti trajno umanjena za 0,34% za svaki mesec koji vam nedostaje do navršene starosne granice, što može iznositi i do 20,4%. (prema podacima Zavoda za Socijalno Osiguranje).

Ovde možete pročitati više o invalidskoj penziji.

Kada će biti dodatna povećanja penzija?

povećanje penzija
Izvor:rtvnp.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novo povećanje penzija do kraja 2024. godine. Očekuje se da penzije budu uvećane za 11%.

Ovo povećanje može biti i veće prema rečima predsednika države:

„Nadam se da ćemo penzije da uvećamo 14-15 odsto, minimalno će biti 12 odsto. Ponovo dakle, do kraja godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.“, a prenosi Blic.rs.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije