40. Beogradski džez festival slavi četiri decenije pod sloganom „Jazz Legacy“

40. Beogradski džez festival

Od 24. do 28. oktobra 2024, Beograd će ugostiti jubilarni 40. Beogradski džez festival, najprestižniju džez manifestaciju u Srbiji i jednu od najvažnijih u regionu. Festival nosi slogan Jazz Legacy („Džez nasleđe“) i okuplja svetski poznate umetnike, nove projekte i evocira sećanja na ključne momente svoje bogate istorije.

Ovogodišnji program slavi ne samo četiri decenije festivala, već i 60 godina Doma omladine Beograda i 20 godina kontinuiranog održavanja nakon ponovnog pokretanja 2005. godine​.

1.Istorija i značaj festivala

Istorija i značaj festivala
Džez festival je prvi put održan 1971. godine                                                                                     Izvor:novosti.rs

Beogradski džez festival prvi put je održan 1971. godine, ali je tokom devedesetih prekinut zbog političkih i ekonomskih okolnosti. Od 2005. godine, festival se vratio na scenu i postao centralna tačka promocije džeza u regionu, uz gostovanja umetnika kao što su Džon Skofild i Pat Metini.

Kao član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network), festival ima ključnu ulogu u promociji lokalnih muzičara i kulturne razmene sa međunarodnim zvezdama. Pored glavnog programa, festival neguje mlade domaće talente kroz posebne „Serbian Showcase“ koncerte.

2. Program 40. Beogradskog džez festivala

Ovogodišnji festival otvoriće se 24. oktobra u MTS dvorani nastupom Big Banda RTS-a, pod dirigentskom palicom Alana Broadbenta. Program From Newport to Belgrade evocira američku džez tradiciju, uz dela Majlsa Dejvisa i Dizija Gilespija.

Istog dana, američka džez diva Sesil Meklorin Salvant, trostruka dobitnica Gremi nagrade, prirediće premijerni nastup u Beogradu. Njeno izvođenje karakteriše spajanje različitih muzičkih stilova – od bluz i teatra do pop-roka i folklora, uz snažan narativ i emotivne interpretacije​.


Na jubilarnom 40. Beogradskom džez festivalu, 27. oktobra u sali Amerikana, publika će imati priliku da uživa u nastupu sastava The Attic, na čijem čelu je istaknuti portugalski saksofonista Rodrigo Amado, poznat kao jedan od najimpozantnijih improvizatora na savremenoj džez sceni. Amado je već gostovao na festivalu 2017. godine, kada je održao jedan od najdinamičnijih koncerata u poslednjoj deceniji.

Uz njega će nastupiti i kontrabasista Gonzalo Almeida iz Portugala, kao i iskusni holandski bubnjar Onno Govaert, čineći moćni trio The Attic. Njihova muzika predstavlja suštinu novog talasa portugalskog i evropskog džeza, karakterišući se slobodom izraza, nesputanom energijom i potpunim odsustvom kompromisa. +

Trio je do sada izdao tri albuma, a najavljeno je i novo izdanje u toku ove godine.

Završetak festivala 28. oktobra obeležiće koncert One Night in Havana, gde će Buena Vista All Stars, predvođeni Ibrahimom Fererom Jr., izvoditi klasike kubanske muzike kao što su „Chan Chan“ i „Dos Gardenias“.

Na festivalu će, pored njih, nastupiti i Bil Frisel, jedan od najpoznatijih džez gitarista današnjice, i pijanista Džejson Moran, koji će izvoditi dela Djuka Elingtona​.

Među drugim učesnicima biće i zvezde poput Džejmsa Kartera i Anat Koen, dok će 12 koncerata u Domu omladine evocirati uspomene na ključne momente iz istorije festivala. Većina programa biće podeljena između Velike i Amerikana sale Doma omladine, dok će Studio 6 Radio Beograda ugostiti najbolje domaće talente

3. Mesta održavanja i dodatni sadržaji

40. Beogradski džez festival1
MTS dvorana i Dom omladine su ove godine domaćini festivala

Festival će se održavati na dve ključne lokacije – MTS dvorani, gde će se odvijati otvaranje i zatvaranje, i Domu omladine Beograda, gde će se održati glavni program.

Osim koncerata, festival nudi dodatne sadržaje, uključujući susrete sa umetnicima i posebne nastupe u okviru inicijative „Serbian Showcase“, koja predstavlja najbolje domaće muzičare​

Cene ulaznica i dostupnost

Ulaznice za festival dostupne su po povoljnim cenama. Paket koji pokriva deset koncerata glavnog programa košta 5.000 dinara, a karte se mogu nabaviti online putem eFinity sistema.

4. Značaj za lokalnu i globalnu džez scenu

Beogradski džez festival tokom godina je postao više od kulturnog događaja – postao je platforma za promociju domaće džez scene i ključni most između umetnika iz Srbije i sveta.

Svojim programima podstiče umetničku saradnju i inovaciju, a istovremeno neguje tradiciju džeza, predstavljajući kako klasične, tako i moderne interpretacije ovog žanra​

Zaključak

40. Beogradski džez festival
40. Beogradski džez festival će biti spoj tradicije i inovacija

Četrdeseto izdanje Beogradskog džez festivala biće prava muzička svečanost, obeležena vrhunskim nastupima i povratkom legendi. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se na jednom mestu spoje tradicija i inovacija, prošlost i budućnost džeza.

Sa pažljivo osmišljenim programom i dostupnim ulaznicama, festival potvrđuje svoj status vodećeg kulturnog događaja u regionu i privlači ljubitelje muzike iz celog sveta.

Više informacija o programu i ulaznicama možete pronaći na zvaničnoj stranici Beogradskog džez festivala

 

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Najnovije