4 Najbolje biljke za terase koje su stalno na suncu

Najbolje biljke za terase koje vole sunce

Znamo da sve biljke vole svetlost, ali ima i onih koje mogu da uvenu ako su pod direktnim suncem celog dana. To je pogotovo slučaj sa cvećem na terasama jer je tu temperatura uvek za nekoliko stepeni viša. Ja ću vam predložiti u daljem tekstu cveće koje voli sunce.

Takođe, postoje i one koje to bez problema mogu da izdrže.

U mom istraživanju i „kopanju po netu“ izdvojila sam 4 biljek koje vole sunce, koje mi žene volimo i koje krase naše terase bilo u stanu ili kućama.

U nastavku saznaćemo neke od omiljenih vrsta koja sam izabrala i koje odlično podnose visoke temperature, ne zahtevaju mnogo vode i lake su za održavanje.

Pre nego što pređemo na temu mislim da ne bi bilo naodmet da se podsetimo školskih dana i kažemo par reči o osnovama iz biologije. Proces fotosinteze se odvija u biljkama, te u nekim bakterijama i algama, koje u svojim ćelijama imaju hlorofil.

Za proces fotosinteze biljkama je neophodan ugljen-dioksid, voda i sunčeva energija. Proces se odvija u hloroplastima, malim organelama u citoplazmi biljnih ćelija koje sadrže zeleni pigment zvani hlorofil. Fotosinteza se najvećim delom odvija u listovima biljaka, a veoma malo ili nikako u drugim delovima biljke (stablu, korenu i dr.).

Bela muškatla, u narodu poznata i kao ledena

Kako izabrati cveće koje voli sunce za našu terasu?

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju je veličina terase i prostor za saksiju. Koju god biljku odabrali, morate da joj obezbedite dovoljno prostora.

Određene vrste cveća rastu više u visinu dok druge rastu više u širinu.

Sada ću vam predstaviti moje 4 omiljene biljke koje vole sunce idealne za svaku terasu.

1. Muškatle kao omiljeno cveće mnogih žena

Crvena muškatla sa moje terase
Crvena muškatla sa moje terase

Muškatla, poznata još i kao belagona, geranijum i pelargonija, je svakako moj prvi izbor. Zbog različitih boja cvetića, ona čini neizostavan deo svake terase dodajući joj poseban sjaj.

Ovoj vrsti cveća izuzetno odgovaraju dugi letnji sunčevi periodi od najmanje 15 sati dok neke vrste vise vole delimičnu senku.

Što se zemljišta tiče one vole više drenirano tlo jer u suprotnom u prezasićenoj zemlji može doći do truljenja korena pa je važno obratiti nažnju na ovaj detalj.

Kada pričamo o zalivanju važno je napomenuti da je ova vrsta tolerantna na sušu, traži manje tečnosti, pa treba izbegavati prekomerno zalivanje. Stoga, zalivajte samo kada vidite da je zemlja suva.

2. Tamjanika cvetna puzavica

Listovi tamjanike osim što krase terase, šire blag, umirujuć miris

Tamjanika je cvetna puzavica koja krasi naše terase desetinama godina. Ime je dobila po svom neobično prijatnom mirisu koji podseća na tamjan, a možemo je naći i pod drugim imenima kao što su Hilandarski bosiljak i Sveta Petka.

Njeni zeleni listovi sa belim ivicama i diskretni plavi cvetovi čine je odličnim za kombinovanje sa drugim biljkama.

Tamjanika preferira rastresitu i dobro dreniranu zemlju. Tokom toplih letnjih dana, redovno zalivanje je ključno, ali biljka ne podnosi previše vlažnu zemlju. Zalivanje jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

Održavanje je jednostavno. Ovo je jedna od onih biljaka koje izrazito voli sunce, a može se gajiti i kao sobno cveće u zatvorenom prostoru, uglanom u zimskom periodu kako bi se sačuvao njen koren od smrzavanja. Redovno orezivanje podstiče gust rast i ravnomerno formiranje krošnje, dok pinciranje neželjenih grana omogućava kontrolu rasta.

3. Dan i Noć kao sastavni deo svake terase

Izvor:lepaisrecna.mondo.rs

Dan i Noć je popularna ukrasna biljka, idealna za vrtove i terase zbog svojih šarenih cvetova. Potrebno joj je puno sunčeve svetlosti. Redovno orezivanje i uklanjanje uvelih cvetova podstiče novi rast i produžava period cvetanja.

Osim prelepog izgleda, Dan i Noć poseduje i lekovita svojstva. Koristi se u tradicionalnoj medicini za tretiranje respiratornih problema, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.

Priprema se u vidu čajeva, tinktura ili obloga, a bogata je antioksidansima i vitaminima. Ipak, glavni razlog popularnosti je njeg izgled.

4. Čuvarkuća čudo prirode na dohvat ruke

Čuvarkuća je cvet koji ima mnoga lekovita svojstva
Čuvarkuće sa moje terase

Čuvarkuća je višegodišnja sukulentna biljka sa mesnatim listovima, koja je izuzetno otporna i lako se gaji. Često raste na krovovima i kamenitim površinama, te je poznata po svojoj dugovečnosti i otpornosti na različite vremenske uslove.

Biljka sadrži tanine, biljne sluzi, masna ulja, smolu, i kiseline koje imaju antiinflamatorna, antioksidantna i umirujuća svojstva, te se koristi u tradicionalnoj medicini za tretiranje mnogih tegoba.

Sok iz listova se često koristi kao prirodni lek za uho, dok se čaj i tinkture prave za unutrašnju upotrebu. Takođe se koristi za jačanje imuniteta i detoksikaciju organizma.

Na samom kraju…

Uz pravilnu negu i odabir odgovarajuće vrste cveća, svaka terasa može postati pravi mali raj za opuštanje i uživanje u prirodi.

Kroz ovaj proces, naučila sam koliko je važno prilagoditi biljke prostoru i uslovima koje imamo, kako bismo maksimalno uživali u njihovoj lepoti.

Takođe u sledećem videu možete čuti veoma korisne savete o tome koju biljku da izaberete i kako da je pravilno negujete:

Slične Teme:

Ostavi komentar

Najnovije