Kako indijski orah može poboljšati vaše zdravlje

Kako indijski orah može poboljšati vaše zdravlje

Sećam se prvi put kada sam probala indijski orah, bila sam prilično skeptična, pre svega zbog neobičnog izgleda i teksture.

Međutim, nakon što sam istražila njegove zdravstvene koristi, prosto sam morala da ga ukljulim u svoju ishranu.

Ako još niste probali ovaj orašasti plod, lista ispod mogla bi da vas natera da promenite mišljenje.

Indijski orah pomaže u jačanju imunog sistema

Indijski orah jača imuni sistem
Indijski orah pomaže u jačanju imunog sistema

Indijski orah pozitivno deluje na imuni sistem, najviše zbog visokog sadržaja cinka i bakra, koji su neophodni su za rast i funkcionisanje imunskih ćelija.

Vitamin E koji se takođe nalazi u indijskom orahu, predstavlja snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i smanjuje oksidativni stres i upale.

Bogatstvo Nutrijenata

Indijski orah je prava riznica esencijalnih nutrijenata. Sadrži zdrave masti, proteine, vlakna, vitamine i minerale. Ovi orašasti plodovi su posebno bogati vitaminom E, magnezijumom, fosforom, cinkom i bakrom, koji su ključni za različite funkcije organizma.

Treba ga jesti umereno zato što je vrlo kaloričan (100 gr indijskog oraha sadrži 553 kalorije). Preporučuje se oko 10 komada dnevno, ili jedna šaka. Ukoliko ih uvede u ishranu a pritom ne preterujete sa konzumiranjem, indijski orah može biti saveznik u mršavljenju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marija Glušac | Nutricionista-dijetetičar (@nutricionista_mara)

Indijski orah je dobar za zdravlje srca

Zrna indijskog oraha
Indijski orah pozitivno utiče na rad srca

Pozitivan uticaj na rad srca je jedan od glavnih razloga zašto bi trebali da uvrstite indijski orah kao deo užine svakog dana.

Razlog zbog kojeg je toliko zdrav je vezan za visok sadržaj mononezasićenih i polinezasićenih masti, što vodi ka snižavanju lošeg “LDL” holesterola i povećanju dobrog “HDL” holesterola.

Takođe, magnezijum u indijskom orahu pomaže u opuštanju krvnih sudova, što dodatno poboljšava zdravlje srca.

Indijski orah kao podrška mozgu, tačnije prevencija moždanog udara

Indijski orah je podrška mozgu, tačnije sprečava moždani udar
Indijski orah je podrška mozgu

Indijski orah sadrži značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga. Redovna konzumacija (desetak dnevno) može poboljšati kognitivne funkcije, smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti i poboljšati ukupnu moždanu aktivnost.

Magnezijum u indijskom orahu pomaže da se smanji rizik od moždanog udara, zato slobodno možemo reći da je indijski orah zamenica za zdravlje.

Zdrave kosti

Zrna indijskog oraha
Indijski orah je dobar za jačanje kostiju

Već pomenuti magnezijum koji se nalazi u indjijskom orahu, ključan je za održavanje jakih i zdravih kostiju. Magnezijum pomaže u apsorpciji kalcijuma, što je neophodno za prevenciju osteoporoze i drugih problema sa kostima.

Jačanje imunog sistema

Indijski orah poređan u obliku srca
Indijski orah jača imuni sistem

U indijskom orahu su prisutni cink, bakar i vitamin E koji pomažu u jačanju imunog sistema. Cink i bakar su neophodni imunskim ćelijama i obezbeđuju im rast i funkcionisanje.

Vitamin E jača imuni sistem tako što pomaže u održavanju integriteta ćelijskih membrana i smanjuje upale.

Dakle, indijski orah nije samo ukusan, već predstavlja i snažnog saveznika u održavanju i jačanju imunog sistema.

Indijski orah pomaže pri mršavljenju

Kolač sa indijskim orahom
Priprema kolača sa indijskim orahom

Iako su orašasti plodovi generalno kalorični, indijski orah može biti koristan za mršavljenje. Visok sadržaj proteina i vlakana pomaže u produženju osećaja sitosti, i smanjuje potrebu za grickalicama između obroka. Zdrave masti u indijskom orahu takođe pomažu u regulisanju metabolizma i sagorevanju masti.

Reguliše šećer u krvi

Indijski orah u teglici
Indijski orah reguliše šećer u krvi

Indijski orah reguliše nivo šećera u krvi, a evo i kako:

  • Indijski orah ima nizak glikemijski indeks, što znači da se ugljeni hidrati iz njega polako oslobađaju u krvotok. To pomaže u sprečavanju naglih skokova nivoa šećera u krvi.
  • Indijski orah sadrži mononezasićene i polinezasićene masti koje pomažu u poboljšanju osetljivosti na insulin. To može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi, posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2.
  • Vlakna iz indijskog oraha pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, što doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi.
  • Magnezijum je mineral koji je bitan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Indijski orah je dobar izvor magnezijuma, koji može poboljšati funkciju insulina i smanjiti rizik od dijabetesa.
  • Antioksidansi prisutni u indijskom orahu mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, koji je povezan sa upalom i insulinskom rezistencijom, koja je danas sve prisutnija među mlađom populacijom.

Poreklo indijskog oraha

Indjijski orah potiče iz Brazila, a krajem 16. veka portugalski misionari su ga preneli u Indiju i Afriku. Stablo ove biljke je žbunasto i može da naraste do 14m. Plod se bere ručno, zatim se seme odvoji i ostavlja na suncu da se osuši.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Enciklopedija (@enciklopedija)

Upotreba

U prodavnicama zdrave hrane možete naći indijski orah sirov, pečen ili pržen sa puterom i solju. Slatkastog je ukusa i koristi se kao grickalica ili dodatak ishrani, tj začin jelima (piletina sa indijskim orahom, salate, kolači, kaše…). Često se koristi u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji kao baza za kremaste sosove, sireve i sladolede zbog svoje kremaste teksture kada se blendira.

Zbog neobičnog ukusa mnogi ga konzumiraju kao užinu ili da zavaraju glad.

Keksići od indijskog oraha
Slatka poslastica sa indijskim orahom

Podeliću sa vama jedan recept za brzinski kolač. U pitanju su keksići sa indijskim orahom.

Sastojci:

  • sirov indijski orah – 100 g
  • tahini od indijskog oraha – 35 g
  • ovsene pahuljice – 30 g
  • kokosovo brašno – 10 g
  • čips od kokosa – 10 g
  • kora od limuna
  • sirup od agave – 30 g
  • soda za hleb – 1/2 kašičice

U blenderu pomešajte sve sastojke. Postepeno dodajte malo vode dok ne dobijete homogenu smesu. Oblikujte keksiće i ređajte ih u tepsiju. Ja uvek prethodno stavim papir za pečenje, posle se lakše vade keksići. Keksići se peku na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju.

Čim se ohlade mogu se poslužiti.

Pored kolača, od indijskog oraha može se praviti i sladoled.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maja Kruzevic (@befitby_maja)

Koliko dnevno se sme jesti indijski orah?

Zrna indijskog oraha, preporučena doza je 10-15 zrna dnevno
Zrna indijskog oraha

Konzumacija treba biti umerena kako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti, a da se pritom ne preteruje sa unosom kalorija i masti. Preporučena dnevna količina varira u zavisnosti od individualnih potreba i zdravstvenih stanja, ali 15-ak komada dnevno je neka količina koja je generalno dozvoljena za sve.

Prženi i soljeni indijski orah može sadržati dodatne kalorije, so i nezdrave masti. Zato je bolje birati sirovi ili suvo prženi indijski orah bez dodataka.

Ukoliko spadate u 6% populacije koja je alergična na indijski orah, moraćete da ga izbacite iz ishrane.

Cene

3 zrna indijskog oraha
Indijski orah se može naći u prodavnicama zdrave hrane

Indijski orah možete naći u skoro svim prodavnicama zdrave hrane, gde ga možete kupiti na merenje. Cena prženog indijskog oraha je 1600 din/kg, dok je sirovi nešto jeftiniji i iznosi 1300 din/kg.

U ostalim prodavnicama, kao što su Lidl, Maxi i drugi, može naći u pakovanju od 75gr ili 100gr uglavnom, a za cene pogledajte ovde. Cena pakovanja od 75gr varira u zavisnosti od proizvođača, ali cene se kreću od 279 din do 390 din. Kao što možete videti i sami, indijski orah nije jeftina poslastica.

Indijski orah je mnogo više od ukusnog orašastog ploda – on je pravo bogatstvo hranljivih materija koje mogu značajno poboljšati vaše zdravlje. Od jačanja imunog sistema, preko poboljšanja zdravlja srca i mozga, do podrške zdravlju kostiju i pomoći pri mršavljenju, prednosti ovog orašastog ploda su brojne. Dakle, ako još niste, možda je pravo vreme da dodate indijski orah u svoju ishranu.

Picture of Marina Dobić

Marina Dobić

Ćao, ja sam Marina i urednica sam sajta Informisani. Po struci sam turizmolog, a moja strast su putovanja i istraživanje novih destinacija. Radim na temama vezanim za turizam, gde pišem o zanimljivim i neistraženim mestima za posetiti, a rado delim i korisne savete za sve ljubitelje avantura. Cilj mi je da čitaocima pružim relevantne informacije i inspirišem ih da otkriju čari putovanja kroz moje tekstove.

Podelite :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavi komentar

Saznajte više o nama

Zanima vas ko stoji iza Informisani.rs i zašto radimo ovo što radimo?

Najnoviji artikli

Zapratite nas na Fejsbuku!

Budite u toku sa najnovijim vestima i pričama! Pridružite se našoj zajednici: