Kako ispeći savršeno mekane medenjake (Recept)

Recept za medenjake

 

Recept za medenjake

Medenjaci

Marina DobićMarina Dobić
Medenjaci su tradicionalni kolači koji se prave od jednostavnih sastojaka, a med je ključan za njihov prepoznatljiv ukus. Ovi kolači su blago začinjeni cimetom, što im daje specifičnu aromu, a zbog meda zadržavaju mekoću i svežinu dugo nakon pečenja. Idealan su izbor za praznične dane ili kada želite da uživate u nečem slatkom i domaćem.
Nema ocenu
Vreme pripreme 20 minutes
Vreme pravljenja 1 hour 20 minutes
Jelo Dezert
Kuhinja Mediteranska
Porcija 10 osoba
Kalorije 100 kcal

Sastojci
  

  • 250 g margarina
  • 250 g šećera
  • 3 kom jaja
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kašičica cimeta ili začina za medenjake
  • 700 g brašna

Instrukcije
 

  • Priprema testa za medenjake: U velikoj posudi, umutite margarin i kristal šećer dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte jaja i med, pa nastavite da mutite dok se sve lepo ne sjedini. Zatim dodajte kakao i začin za medenjake (ili cimet) i mešajte dok se sve ne ujednači.
    Smesa za medenjake
  • Postepeno dodavanje brašna: Počnite da dodajete brašno u smesu postepeno, mešajući dok ne dobijete glatko, ali čvrsto testo. Možda nećete koristiti svih 700 g brašna – dodajte onoliko koliko je potrebno da testo bude kompaktno, ali ne previše tvrdo.
    Pravljenje medenjaka
  • Hlađenje testa: Zamotajte testo u foliju ili kesu i stavite u frižider da odmori 30 minuta do 1 sat, što će olakšati oblikovanje.
    testo za medenjake
  • Oblikovanje medenjaka: Za mene je ovo najzanimljiviji deo. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Kalupima ili rukama oblikujte medenjake po želji.
  • Pečenje: Stavite medenjake na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta. Pazite da se ne prepeku – treba da ostanu mekani.
    Medenjaci spremni za pečenje
  • Hlađenje i serviranje: Ostavite da se medenjaci potpuno ohlade pre serviranja. Po želji ih možete ukrasiti šećernom glazurom ili otopljenom čokoladom.
    Medenjaci u obliku srca

Video

Notes

Medenjaci se za Novogodišnje i Božićne praznike često ukrašavaju šarenim glazurama od šećera, koje se prave od belanaca i šećera u prahu, a mogu se dodatno obogatiti jestivim šarenim mrvicama ili čokoladnim komadićima. Popularno je i dodavanje sušenog voća, orašastih plodova ili čak zlatnih i srebrnih ukrasa za dodatni sjaj, stvarajući time pravu prazničnu poslasticu koja ne samo da mami očima, već i zadovoljstvo donosi ukusom.

Nutritivna vrednost

Serving: 1komCalories: 100kcalCarbohydrates: 13gProtein: 1.5gFat: 4.5gSugar: 6g
Tagovi cimet, kolač, med, medenjaci
Da li ste probali ovaj recept?Pišite nam vaše mišljenje.

Pročitajte još:

Ostavi komentar

Recipe Rating




Najnovije